Πρωτογενές πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ ή 7,080 δισ. ευρώ εμφάνισε η Γενική Κυβέρνηση το 2017, σύμφωνα με τα δημοσιονομικά στοιχεία που κοινοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ στη Eurostat. Το 2016, είχε καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ ή 6,709 δισ. ευρώ.

Ads

Σημειώνεται ότι το πλεόνασμα που υπολογίζει η ΕΛΣΤΑΤ (βάσει του ESA 2010) δεν ταυτίζεται με το πρωτογενές πλεόνασμα του προγράμματος. Για το δεύτερο, μια σειρά από δαπάνες και έσοδα αντιμετωπίζονται διαφορετικά από ό,τι αντιμετωπίζονται κατά την κατάρτιση των δημοσιονομικών στοιχείων για τους σκοπούς της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, συναλλαγές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα έσοδα από μεταφορές ποσών που συνδέονται με εισοδήματα των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, τα οποία προέρχονται από την κατοχή ελληνικών κρατικών ομολόγων στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το δημόσιο χρέος ανήλθε πέρυσι σε 317,407 δισ. ευρώ (178,6% του ΑΕΠ) από 315,009 δισ. ευρώ (180,8% του ΑΕΠ) το 2016. Οι δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκαν σε 85,322 δισ. ευρώ (48,01% του ΑΕΠ) από 86,271 δισ. ευρώ (49,52% του ΑΕΠ) το 2016 και τα έσοδα ανήλθαν σε 86,776 δις. ευρώ (48,82% του ΑΕΠ) έναντι 87,365 δισ. ευρώ (50,15% του ΑΕΠ) το 2016. Η επίπτωση από τη στήριξη των τραπεζών πέρυσι ήταν μηδενική (0,04% του ΑΕΠ). Τέλος, το ΑΕΠ ανήλθε πέρυσι σε 177,735 δισ. ευρώ από 174,199 δισ. ευρώ το 2016.

Ικανοποίηση Κομισιόν για τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας

Ads

Την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας που «υπερβαίνουν τους στόχους», εκφράζει σε σημερινή δήλωσή του ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, με αφορμή την ανακοίνωση της Εurostat.

«Tα σημερινά στοιχεία της Εurostat δείχνουν ότι για μια ακόμη φορά, και το 2017, η Ελλάδα υπερέβη τους δημοσιονομικούς της στόχους», αναφέρει στη δήλωσή του ο Π. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι για δεύτερη διαδοχική χρονιά η Ελλάδα κατέγραψε δημοσιονομικό πλεόνασμα, στο 0,8% του ΑΕΠ το 2017, πολύ καλύτερο από την την τελευταία πρόβλεψη της Επιτροπής το Νοέμβριο του 2017.

Συνεχίζοντας, ο Π. Μοσκοβισί υπενθυμίζει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το 2009 υπερέβαινε το 15% του ΑΕΠ και τονίζει: «Οι τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της και τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της, τώρα αποδίδουν».

Όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, ο Π. Μοσκοβισί τονίζει ότι φτάνει το 4,2% του ΑΕΠ το 2017, δηλαδή υπερδιπλάσιο του στόχου του 1,75% του ΑΕΠ και σημειώνει ότι υπολογίστηκε με τη μέθοδο που συμφωνήθηκε με όλους τους εταίρους στο πλαίσιο του προγράμματος του EMS. «Αυτά τα καλά νέα είναι ευπρόσδεκτα για την Ελλάδα πριν από τις κρίσιμες συζητήσεις του Eurogroup που πρέπει να προετοιμάσει τη θετική ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος φέτος το καλοκαίρι», καταλήγει η ανακοίνωση του Π. Μοσκοβισί.

Η Ελλάδα υπερέβη τους δημοσιονομικούς στόχους για τρίτη διαδοχική χρονιά, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κληθείς να σχολιάσει κατά τη σημερινή ενημέρωση της Επιτροπής προς τον Τύπο τα στοιχεία της Εurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Μ. Σχοινάς είπε ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat για την ελληνική οικονομία, αποδεικνύουν ότι «οι άνευ προηγουμένου θυσίες του ελληνικού λαού, επί χρόνια, τώρα αρχίζουν να αποδίδουν».

ΥΠΟΙΚ: Αποδεικνύει την αξιοπιστία της δημοσιονομικής διαχείρισης

Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει: Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 4% του ΑΕΠ για το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, αποδεικνύει για μια ακόμα χρονιά την αξιοπιστία της δημοσιονομικής διαχείρισης. Με βάση τη μεθοδολογία του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2017 αναμένεται να ανέλθει σε 4,2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι, όχι μόνο είναι εφικτός ο στόχος πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και τα επόμενα χρόνια, αλλά και ότι θα υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος για στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις και κοινωνικές δαπάνες κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο.

Τι έγραψαν τα Διεθνή Μέσα

«Η Ελλάδα υπερέβη κατά πολύ τις απαιτήσεις των διεθνών πιστωτών της για το πρωτογενές πλεόνασμα και για δεύτερο συνεχές έτος» μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, τονίζοντας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 διαμορφώθηκε στο 4% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με το 3,9% του 2016. Το πλεόνασμα υπολογίστηκε με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών, που διαφέρουν από τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε κατά τις διαπραγματεύσεις του προγράμματος, τονίζει το Reuters. «Η Ελλάδα, η οποία πλησιάζει στο τέλος του τρίτου προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο, σημείωσε ελαφρά μείωση του χρέος της, που έφθασε στο 178,6% του ΑΕΠ, από 180,8% το 2016. Ενώ το χρέος της Αθήνας παραμένει το υψηλότερο στην Ευρώπη, η μείωση του επιβεβαιώνει τη θετική τάση της ελληνικής οικονομίας, η οποία επίσης σημείωσε πέρυσι πλεόνασμα του προϋπολογισμού 0,8% του ΑΕΠ, από 0,6% το 2016» σημειώνει το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το Associated Press υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα επιτυγχάνει τον στόχο της για τρίτο συνεχόμενο έτος αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και τη μείωση του χρέους της, καθώς η χώρα προετοιμάζεται να εξέλθει από το πρόγραμμα διάσωσης σε τέσσερις μήνες. Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρει επίσης ότι η Ελλάδα πέτυχε το 2017 πρωτογενές πλεόνασμα 7 δισ. ευρώ ή 4% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας κατά πολύ το στόχο των δανειστών. Στις θετικές ελληνικές επιδόσεις αναφέρεται και η γερμανική FAZ. Τονίζει με έμφαση ότι «για τη μεγαλύτερη έκπληξη φροντίζει ένα προβληματικό παιδί -η Ελλάδα. Αρκετές χώρες της Ευρωζώνης ανακάμπτουν επιπλέον χάρη στην καλή οικονομία και σε ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα με ποσοστό 0,8% του ΑΕΠ. Χωρίς τις δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους η Ελλάδα πέτυχε πέρυσι μάλιστα ένα πλεόνασμα της τάξεως του 4% του ΑΕΠ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ στην Αθήνα βασιζόμενη σε προσωρινές εκτιμήσεις. Με το επονομαζόμενο πρωτογενές πλεόνασμα το προβληματικό παιδί της Ευρωζώνης ξεπέρασε σημαντικά τις προβλέψεις των διεθνών δανειστών, οι οποίοι για το 2017 έθεταν έναν δημοσιονομικό στόχο ύψους 1,75% του ΑΕΠ. Από το 2018 και μέχρι το 2023 αναμένεται να φτάσει τουλάχιστον στο 3,5%. Έπειτα η Αθήνα θα μπορούσε μετά από εκτίμηση των Ευρωπαίων δανειστών να καταβάλει τα επιτόκια για το χρέος της» επισημαίνει η FAZ.

Η γαλλική Le Figaro σημειώνει: «Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα πραγματοποίησε δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,8% και πρωτογενές πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ το 2017, ξεπερνώντας για δεύτερη συνεχή χρονιά τους στόχους που είχαν τεθεί από τους πιστωτές της, την ΕΕ και το ΔΝΤ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, το δημοσιονομικό πλεόνασμα αγγίζει το 1,4 δισ. ευρώ και το πρωτογενές τα 7 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είχε ήδη ξεπεράσει τους στόχους και το 2016, επιτυγχάνοντας πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% και δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ. Επισημαίνεται ότι η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ έρχεται εν μέσω συζητήσεων για την επαναδιευθέτηση του ελληνικού χρέους» σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.