Την παρέμβαση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη στο ζήτημα της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα Ελληνικά Πετρέλαια, ζήτησε η ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ, σε συνάντηση που έγινε χθες.

Ads

Αυτήν την εβδομάδα ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα ΣΣΕ, με τις πρώτες διερευνητικές επαφές μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης να καταλήγουν σε διαφωνία. Η πρόταση της διοίκησης προβλέπει, μεταξύ άλλων, πάγωμα μισθών για το 2011, μείωση των χρονοεπιδομάτων, περιορισμό και σύνδεση του «μπόνους» των 3,6 μισθών επιπλέον που εισπράττουν κάθε χρόνο οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ (δηλαδή συνολικά 17,6 μισθούς) με κριτήρια παραγωγικότητας. Δηλαδή, σύμφωνα με την πρόταση, οι τεχνικοί θα εισπράττουν έως 3 μισθούς επιπλέον εφόσον επιτυγχάνουν τα κριτήρια και οι διοικητικοί έως 2 μισθούς.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έστειλε στις 22 Δεκεμβρίου επιστολή σε όλες τις εισηγμένες ΔΕΚΟ στις οποίες το Δημόσιο έχει σημαντική συμμετοχή (στα ΕΛΠΕ έχει 35%), ζητώντας «να ληφθούν πρωτοβουλίες προσαρμογής του συνολικού κόστους μισθοδοσίας στο βαθμό που δεν συνάδουν με τη σημερινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τη συνεπή συμπεριφορά του Δημοσίου ως μετόχου».

Στη συνάντηση με τον κ. Καρχιμάκη η ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ εξέφρασε τη θέση ότι «οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι μια από τις θεμελιώδεις κατακτήσεις του κινήματος στο χώρο και ότι σε επιχειρήσεις όπως στα ΕΛΠΕ, οι όροι αμοιβής και εργασίας καθορίζονται από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Διοίκησης ΕΛΠΕ και του Αντιπροσωπευτικού Σωματείου» . Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΑΣΚΕ ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ «θα προβεί στις δέουσες ενέργειες» .

Ads

Η συνδικαλιστική οργάνωση καλεί επίσης τους εργαζόμενους «να αντιδράσουν στις φεουδαρχικές πρακτικές και λογικές, που προσπαθούν να περάσουν οι “άνθρωποι του στρατηγικού επενδυτή“» .