Για συμφωνίες με την Τουρκία που «απαιτούν» «αμοιβαίες υποχωρήσεις» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο συνέντευξής του στην ΕΡΤ από το Παρίσι, την Δευτέρα.

Ads

«Μπορούμε να κάνουμε τέτοιου είδους συμφωνίες που απαιτούν ναι, θα το πω ανοιχτά, κάποιες αμοιβαίες υποχωρήσεις προκειμένου να πετύχουμε λύσεις που είναι προς όφελος όλων» είπε για την Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Αντριάννα Παρασκευοπούλου και το Νίκο Αλιάγα στην ΕΡΤ.

«Υπάρχουν κοινές προκλήσεις, όπως τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής ή της μετανάστευσης, όπου μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία» σημείωσε αρχικά και συνέχισε: «Υπάρχουν ζητήματα οικονομικής συνεργασίας τα οποία μπορούν να προχωρήσουν μέσα από μία καλή διάθεση. Αυτό προϋποθέτει, βέβαια, πάνω από όλα σεβασμό του γείτονα και μία επί της αρχής συμφωνία ότι οι μεγάλες διαφορές μας με σημαντικότερη και κυριότερη το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να λυθούν μόνο με πρόσβαση στο ένα εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για την επίλυση τέτοιων θεμάτων που είναι το διεθνές δίκαιο. Δεν υπάρχουν άλλοι κανόνες για να λύνονται αυτά τα ζητήματα παρά μόνο το διεθνές δίκαιο. Εμείς αποδείξαμε και στην περίπτωση της Ιταλίας και στην περίπτωση της Αιγύπτου ότι μπορούμε να κάνουμε τέτοιου είδους συμφωνίες που απαιτούν ναι, θα το πω ανοιχτά, κάποιες αμοιβαίες υποχωρήσεις προκειμένου να πετύχουμε λύσεις που είναι προς όφελος όλων».

Παράλληλα, προέβλεψε ότι, όπως είχε πει ότι θα έχουμε ήσυχο καλοκαίρι στο Αιγαίο, θα έχουμε και ήσυχο φθινόπωρο και χειμώνα ενώ μίλησε για υποχρέωση της Ελλάδας «να ενισχύει την αποτρεπτική της δυνατότητα». «Και το κάνουμε αυτό με τρόπο πολύ συστηματικό και ουσιαστικό, στα πλαίσια πάντα των δημοσιονομικών περιορισμών μας», αναφερόμενος στη συμφωνία για την αγορά των γαλλικών φρεγατών που υπεγράφη την Τρίτη.

Ads

Παρόλα αυτά, ισχυρίστηκε ότι δεν έχει «καμία διάθεση να μπω σε μία κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία», αλλά «υπάρχουν όμως καίρια ζητήματα εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων, μετά από μια δεκαετία κρίσης, τα οποία έχω την ευθύνη να αντιμετωπίσω και να παραδώσω στη συνέχεια στον διάδοχό μου ή στην διάδοχό μου, γιατί ξέρετε ότι αυτές είναι οι μεγάλες αποφάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν μεγάλο ορίζοντα υλοποίησης».