Με την υπογραφή 14 συμφωνιών που αφορούν κυρίως τους τομείς της Ναυτιλίας, του Τουρισμού, των Τηλεπικοινωνιών, αλλά και την εξαγωγή ελληνικού ελαιολάδου ολοκληρώθηκε η διευρυμένη σημερινή συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου και του Κινέζου ομολόγου του Ζανγκ Ντετζιάνγκ.
Στη συνάντηση είναι παρόντες, από ελληνικής πλευράς, η ΥΠΟΙΑΝ Λούκα Κατσέλη, ο υπουργός Μεταφορών Δ. Ρέππας, ο υπουργός Επικρατείας Χ. Πάμπουκης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης. Από κινεζικής πλευράς, ο υπουργός Μεταφορών Λι Σεγκλίν, θεσμικοί φορείς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Ο Ζανγκ Ντεγιάνγκ, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα συνοδευόμενος από 30 μέλη της κυβέρνησης και επιχειρηματίες, είχε επίσης συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια αλλά και με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ενώ προγραμματίζονται και επαφές με υπουργούς.
Ο κ. Παπούλιας υποδέχτηκε τον κ. Ζανγκ Ντετζιάνγκ και τα μέλη του κινεζικού υπουργικού συμβουλίου που τον συνοδεύουν, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι διμερείς σχέσεις διαθέτουν στέρεες βάσεις και ανοδική πορεία. «Δύο μεγάλοι αρχαίοι πολιτισμοί συναντώνται σε μια εγκάρδια συνεννόηση και σε μια σχέση στρατηγικής εταιρικής συνεργασίας. Οι σχέσεις μας είναι πάρα πολύ καλές και οι προοπτικές ανάπτυξης επίσης καλές», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Στο μεταξύ, την εκτίμηση ότι η Κίνα αναμένεται να λάβει σειρά επενδυτικών πρωτοβουλιών στην Ελλάδα κάνουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, το οποίο μάλιστα φιλοξενήθηκε σε περίοπτη θέση στη διαδικτυακή έκδοση της γνωστής βρετανικής εφημερίδας.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός παρέθεσε γεύμα προς τον Κινέζο αντιπρόεδρο. Υποδεχόμενος τον κ. Ντετζιάνγκ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Κίνας είναι άριστες, ενώ ταυτόχρονα εμβαθύνονται τόσο με τις συμφωνίες που υπογράφουν οι δύο χώρες όσο και με τη συνεργασία τους σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο.
Από τη μεριά του, ο κ. Ντετζιάνγκ αναφέρθηκε στις δεκατέσσερις συμφωνίες που υπεγράφησαν σήμερα το πρωί, γεγονός που όπως είπε, εκφράζει τη βούληση της Κίνας για περαιτέρω σχέσεις με την Ελλάδα, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει σίγουρα τις προσωρινές, όπως είπε, δυσκολίες που αντιμετωπίζει, ενώ η Κίνα από τη μεριά της θα ενθαρρύνει ισχυρές επενδύσεις στη χώρα μας.
Στο πλαίσιο των διευρυμένων συναντήσεών του, ο αντιπρόεδρος της Κίνας και η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη υπέγραψαν επίσης μνημόνιο συνεργασίας, σε κρίσιμους τομείς για την ανάπτυξη ναυτιλιακών δράσεων, το οποίο έρχεται ως συνέχεια συμφωνίας που είχε υπογραφεί ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα στις 3 Ιουλίου 1996.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >