Το Ελληνικό Τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα συμπληρώνει 25 χρόνια δράσης και μας καλεί να μοιραστούμε τις ιστορίες των ανθρώπων που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των ανθρωπιστικών κρίσεων όλα αυτά τα χρόνια, με μια σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Ads

Είκοσι πέντε χρόνια γεμάτα εμπειρίες, προκλήσεις, αγωνίες, νίκες αλλά και απώλειες, από το Ιράκ μέχρι τη Δυτική Αφρική, και από την Αϊτή μέχρι τις Φιλιππίνες, ξεδιπλώνονται μέσα από τις προσωπικές,ανέκδοτες  ιστορίες διαφορετικών, μεταξύ τους, «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» που υπηρετούν την ανεξάρτητη ανθρωπιστική δράση όπου υπάρχει ανάγκη.

Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Στιγμές Αλήθειας» της Μαριλένας Σταφυλίδου.
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

image

Ads

Στο πλαίσιο εορτασμού (www.msf.gr/25years-event), διοργανώνονται δύο πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις στο Αεριοφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων.

«Προσφυγική κρίση: Προκλήσεις και Διλήμματα»

Αύριο, Παρασκευή 20 Νοεμβρίου (18:00), θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση για το κοινό με τίτλο: «Προσφυγική κρίση: Προκλήσεις και Διλήμματα», κατά την οποία θα αναλυθούν οι προβληματισμοί, τα όρια και τα περιθώρια στην ανταπόκριση οργανώσεων, της κοινωνίας και της ίδιας της Πολιτείας (επισυνάπτεται αναλυτικό πρόγραμμα)

– Arjan Hehenkamp Γενικός Διευθυντής Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Ολλανδικό Τμήμα
– Μαριέττα Προβοπούλου, Γενική Διευθύντρια Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Ελληνικό Τμήμα
– Yonous Muhammadi, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων
– Γιώργος Κοσμόπουλος, Επικεφαλής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας
– Julian Sheather, Επικεφαλής του Τμήματος Ηθικής του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου (Deputy Head of Ethics of British Medical Association)
Συντονισμός: Aποστόλης Φωτιάδης, Δημοσιογράφος

image

«Εργασία στις Αποστολές των MSF»

Ενώ το Σάββατο 21 Νοεμβρίου, 10:00-18:00, η ομάδα Ανθρώπινου Δυναμικού διοργανώνει την εκδήλωση με θέμα «Εργασία στις Αποστολές των MSF» («Recruitment Info Day»). Επισυνάπτεται σχετικό Δελτίο Τύπου με τίτλο ««Μπορείς και εσύ να εργαστείς για να σώσεις ζωές».

image

«Μπορείς και εσύ να εργαστείς για να σώσεις ζωές»

Με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα  (Médecins Sans Frontières/MSF), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «25 χρόνια χωρίς σύνορα – The Untold stories» που πραγματοποιούνται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, η ομάδα Ανθρώπινου Δυναμικού της οργάνωσης διοργανώνει μια σειρά παρουσιάσεων και συζητήσεων με θέμα «Εργασία στις Αποστολές των MSF» («Recruitment Info Day»), το Σάββατο 21 Νοεμβρίου, 10:00-18:00, στο Αμφιθέατρο Αεριοφυλάκιο 1.

Από τις 10:00 έως τις 13:00 και από τις 17:00 έως τις 18:00, στο «MSF Café» που θα στηθεί στον χώρο του Αμφιθεάτρου, οι άνθρωποι της ομάδας θα υποδέχονται κατ’ ιδίαν όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις αποστολές της οργάνωσης στην Ελλάδα και παντού στον κόσμο και θα απαντούν στις ερωτήσεις τους σχετικά με την επαγγελματική εμπειρία που απαιτείται, το ακαδημαϊκό υπόβαθρο, καθώς και τη διαδικασία επιλογής. 

Από τις 13:30 έως τις 15:00, στην ενημερωτική εκδήλωση «Recruitment Info Session», θα παρουσιαστούν οι βασικές αξίες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ο τρόπος δράσης τους, τα είδη των αποστολών, οι ειδικότητες που χρειάζονται, καθώς και το εργασιακό πλαίσιο που προσφέρουν. Η συνάντηση που απαντά σε όλα τα τεχνικά ερωτήματα από την υποβολή αίτησης μέχρι την εκπαίδευση και την αναχώρηση για την πρώτη αποστολή, θα μεταδοθεί ζωντανά, μέσω live streaming στον ακόλουθο σύνδεσμο: livemedia.gr/25msf.

Τέλος, από τις 15:30 μέχρι τις 17:00, στο «Debate with our Expats», μέλη των MSF, άνθρωποι που εργάστηκαν σε αποστολές, καταθέτουν στο κοινό την εμπειρία τους μέσα από την αφήγηση των καθημερινών προκλήσεων και δυσκολίων καθώς και τα οφέλη που αποκόμισαν, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, κατά την προσφορά ιατρικής ανθρωπιστικής βοήθειας σε πληθυσμούς που έχουν ανάγκη. Μια ανοιχτή συζήτηση που φέρνει το κοινό σε επαφή με τη ρεαλιστική όψη των αποστολών, τις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας, το διαρκώς εναλλασσόμενο περιβάλλον, τους αναδυόμενους κινδύνους, τον περιορισμένο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, και τις γενικότερες δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» όλων των ειδικοτήτων.

«Οι εκδηλώσεις αυτές έρχονται να συμπληρώσουν την καμπάνια «Work with us» του  τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού που έχει ως στόχο την ενημέρωση του κοινού  για τις προδιαγραφές που απαιτούνται αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι  σε μια ανθρωπιστική ιατρική οργάνωση όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, αναφέρει η Νατάσσα Χατζίρη, Διευθύντρια Ανθρωπίνου Δυναμικού της οργάνωσης.

«Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε σε όλους τους υποψηφίους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» είναι ότι η συμμετοχή σε μια αποστολή είναι πάνω απ’ όλα συνειδητή επιλογή για όσους επιθυμούν να εργαστούν για να σώζουν ζωές».

Η είσοδος είναι ελεύθερη.