Η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στην Ελλάδα και την Ευρώπη περνά στο επόμενο στάδιο και η μετάβαση έχει επιπτώσεις.

Ads

Περάσματα όλο και λιγότερο ασφαλή, λιγότεροι πόροι στις ΜΚΟ, μεταφορά έργου στα κράτη που δεδηλωμένα, δε θέλουν τους πρόσφυγες στο κατώφλι τους.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, (δεύτερη 48ωρη απεργία σε εξέλιξη) σε αντίδραση για τις δρομολογούμενες απολύσεις και οι απαντήσεις του προέδρου της οργάνωσης στο tvxs.gr είναι ενδεικτικές του προβλήματος που ξεδιπλώνεται μπροστά μας.

Εργαζόμενοι στο προσφυγικό θα περνούν στην ανεργία, αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες θα βρίσκονται όλο και με λιγότερη βοήθεια απέναντι σε ένα κράτος που δηλωμένα, θα ήθελε να μην τους είχε δει ποτέ.

Ads

Η 48ωρη απεργία των εργαζομένων στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) είναι η δεύτερη σε δύο εβδομάδες. Οι εργαζόμενοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους αντιδρώντας στις σχεδιαζόμενες από τη διοίκηση της ΜΚΟ απολύσεις και το καθεστώς έντονης ανασφάλειας στο οποίο βρίσκονται κάθε χρόνο στο τέλος του έτους, εν αναμονή των εγκρίσεων χρηματοδότησης.

«Καμία απόλυση στο ΕΣΠ. Αναγνώριση του πραγματικού καθεστώτος εργασίας. Καταβολή αποζημιώσεων με αναγνώριση κάθε ημέρας εργασίας στο ΕΣΠ» είναι τα αιτήματά τους.

«Ο αριθμός των υπό απόλυση συναδέλφων δεν είναι καθορισμένος γιατί η διοίκηση τον συναρτά από την πορεία χρηματοδοτήσεων. Όμως υπολογίζουμε ότι θα είναι περίπου 20 οι συνάδελφοι που από το νέο έτος θα περάσουν στην ανεργία. Υπάρχει έντονο κλίμα ανασφάλειας. Δεν ξέρουμε ποιός θα είναι ο επόμενος που θα απολυθεί», λέει στο tvxs.gr ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του ΕΣΠ, Σπύρος-Βλαντ Οικονόμου.

«Η πλειοψηφία των υπό απόλυση συναδέλφων είναι έμπειροι. Σε ορισμένους ωστόσο δεν αναγνωρίζεται όλη η προϋπηρεσία τους στο ΕΣΠ, με ό, τι αυτό θα συνεπάγεται για το ύψος των αποζημιώσεων», συνεχίζει.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) δεν είναι είναι από τις ΜΚΟ που δημιουργήθηκαν πάνω στην προσφυγική κρίση του 2015-16. Ιδρύθηκε το μακρινό 1989 και ανέπτυξε παρουσία σε μια σειρά από σημαντικούς θεσμούς όπως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για Πρόσφυγες και Εξόριστους (ECRE) και το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ (ECOSOC).

Όπως όλες οι οργανώσεις του χώρου, από το 2015 πολλαπλασίασε τις δράσεις του και έφτασε να απασχολεί πάνω από 250 εργαζόμενους, παρέχοντας υπηρεσίες σε όλα τα νησιά που υποδέχονται αιτούντες άσυλο, στον Έβρο αλλά και Αθήνα, Θεσσαλονίκη. Τώρα η διοίκηση επικαλείται μειώσεις των χρηματοδοτήσεων και προχωρά σε απολύσεις.

Οι συνέπειες στους πρόσφυγες

Οι συνέπειες απολύσεων σε ΜΚΟ που ασχολούνται με το προσφυγικό δεν αφορούν μόνο ανθρώπους που θα βρεθούν στην ανεργία. Οι ανάγκες των προσφύγων που καλύπτει εν προκειμένω το ΕΣΠ παραμένουν και όπως λένε οι εργαζόμενοι, σε κάποιες περιπτώσεις βαίνουν αυξανόμενες.

«Παρέχουμε νομική υποστήριξη, ψυχοκοινωνική συνδρομή και υποστήριξη στην ένταξη σε χιλιάδες αιτούντες άσυλο και αναγνωρισμένους πρόσφυγες. Μεταξύ άλλων, φέτος ζήτησαν βοήθεια από το ΕΣΠ περισσότεροι από 600 άστεγοι άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους με προβλήματα υγείας. Υποστήριξη χρειάζονται άνθρωποι και σε πολύ απλά ζητήματα, όπως να πάει κάποιος στο νοσοκομείο και να μπορεί να επικοινωνήσει με το γιατρό. Υπάρχουν αιτούντες άσυλο που χρειάζονται υποστήριξη για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε όσα τους ζητούνται κατά τη διαδικασία, προκειμένου αυτή να είναι ταχεία, όπως θέλουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στο σύνολό τους αλλά και δίκαιη, να μην παραβιάζονται δηλαδή βασικά δικαιώματα των ανθρώπων», εξηγεί ο κ. Οικονόμου.

Οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι δέκα από τους περίπου 20 που θα αποχωρήσουν είναι δικηγόροι. Δέκα από τους συνολικά 39.

«Για κάθε μία από αυτές τις απολύσεις δικηγόρων, μπορεί ένα αίτημα ασύλου να απορριφθεί άδικα. Ειδικά για τη διαδικασία της προσφυγής, είναι αδύνατο για κάποιον να έχει πρόσβαση χωρίς να γνωρίζει τη γλώσσα και τις νομικές διαδικασίες», σημειώνει ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων.

«Τις προάλλες πατέρας εξαμελούς οικογένειας που είχε μεταφερθεί στην Αθήνα νόμιμα από τη Λέρο, κρατήθηκε κρατήθηκε επί δύο μήνες εξαιτίας ενός σφάλματος στην εξακρίβωση στοιχείων. Συνάδελφος δικηγόρος από το ΕΣΠ κατάφερε να εντοπίσει το λάθος κι έτσι ο άνθρωπος αφέθηκε ελεύθερος», συνεχίζει ο κ. Οικονόμου, δίνοντας ένα ακόμη παράδειγμα των συνεπειών που μπορεί να έχουν οι απολύσεις.

Τί λέει η διοίκηση του ΕΣΠ

Παρά τις επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες των εργαζομένων, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΠ δεν έχει εκδώσει κάποια ανακοίνωση. Το tvxs.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΔΣ, κ. Βασίλειο Παπαδόπουλο, ο οποίος παραδέχτηκε ότι το ΕΣΠ θα προχωρήσει σε σημαντικό αριθμό «διακοπής συνεργασιών» στο πνεύμα της
που είχε εκδώσει τότε το ΔΣ με αφορμή έναν πολύ μικρότερο αριθμό απολύσεων. Σχετικά με την καταγγελία περί μη αναγνώρισης της πραγματικής προϋπηρεσίας ορισμένων εργαζομένων, είπε ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί.

«Πράγματι έχουμε διακοπή συνεργασιών, έχουμε ενημερώσει κάποιους εργαζόμενους σχετικά, από τον προηγούμενο μήνα. Όμως δεν έχω ακριβή εικόνα πόσοι θα είναι διότι τα δεδομένα των χρηματοδοτήσεων δεν έχουν οριστικοποιηθεί, ποτέ δεν οριστικοποιούνται. Η χρηματοδότηση είναι πάντα επισφαλής και ειδικά από φέτος ειδικά μειωμένη», μας είπε.

Σημείωσε επίσης ότι «το ΕΣΠ όπως και όλες οι οργανώσεις χρηματοδοτείται για συγκεκριμένα projects και δυστυχώς δεν έχει άλλη χρηματοδότηση που να είναι ανεξάρτητη από υλοποίηση συγκεκριμένου χρηματοδοτικού σχεδίου. Και υπό αυτή την έννοια το ΕΣΠ δεν έχει πόρους για την κάλυψη πράγματι πάγιων και διαρκών αναγκών». 

Σε ερώτησή μας για το ποιός ευθύνεται για τις μειώσεις των χρηματοδοτήσεων που φέρνουν απολύσεις εργαζομένων αλλά και σημαντικές συνέπειες στις ζωές προσφύγων, ο κ. Παπαδόπουλος είπε:

«Εκτός άλλων οργανισμών από διάφορα κράτη που υποστήριζαν το έργο μας τα προηγούμενα χρόνια, υπάρχει μείωση χρηματοδότησης από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Η μείωση αυτή σχετίζεται με μείωση της δικής της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εν όψει της ανάληψης μέρος των δραστηριοτήτων από το ελληνικό κράτος». 

Στην ερώτηση αν το ΕΣΠ έχει ενημερώσει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σχετικά με το έργο που δε θα είναι σε θέση να εκτελέσει εξαιτίας της μείωσης χρηματοδοτήσεων, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε: «Δεν έχει γίνει κάποιο έγγραφο στον υπουργό αλλά τα προβλήματα των χρηματοδοτήσεων έχουν τεθεί υπόψιν του υπουργείου από πέρυσι».