Νέα εμπόδια κάνουν την εμφάνισή τους στην υπόθεση της επένδυσης του Ελληνικού, καθώς η Hard Rock International κατέθεσε χθες -όπως αναμενόταν- στην Αρχή Εξέτασης
Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) την ένστασή της επί των αποφάσεων της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), αναφορικά με τον διαγωνισμό παραχώρησης της άδειας καζίνο.

Ads

Η Αρχή από τη μεριά της έχει περιθώριο περίπου 3 εβδομάδων προκειμένου να εκδώσει την απόφαση επί της ένστασης.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕΕΠ επικύρωσε τα δύο πορίσματα της επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού, το πρώτο με το οποίο απορρίπτεται η συνέχιση της συμμετοχής της Hard Rock International (HRI) στον διαγωνισμό και το δεύτερο με το οποίο εγκρίνεται η συμμετοχή της κοινοπραξίας MGE – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Διαβάστε επίσης

Το πρόβλημα που προκύπτει πλέον φαίνεται πως είναι αρκετά σημαντικό. Κι αυτό γιατί μπορεί κυβερνητικά στελέχη να δηλώνουν τη βεβαιότητά  τους ότι η ένσταση της Hard Rock θα απορριφθεί, όμως το θέμα είναι αρκετά πιο περίπλοκο. Κι αυτό γιατί, όπως τονίζουν άνθρωποι που παρακολουθούν από κοντά την υπόθεση, η αμερικάνικη εταιρεία είναι δεδομένο ότι γνωρίζει το λάθος που παρουσιάστηκε στην εγγυητική επιστολή της, και ότι δεν μπορεί να «θεραπευθεί» στο υπάρχον νομικό πλαίσιο. Κατά συνέπεια, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι στόχος της  Hard Rock είναι να ακυρωθεί η συμμετοχή της αντίπαλης κοινοπραξίας, προκειμένου να επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός. Κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν -όπως είναι φυσικό-  πολύ μεγάλη καθυστέστηρηση στην υλοποίηση της περίφημης επένδυσης.

Ads

Την ίδια στιγμή πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, συνεχίζει τις χαριστικές ρυθμίσεις προς την  Lamda Development, προκειμένου να «δουν» οι τηλεοπτικές κάμερες μπουλντόζες στον χώρο του πρώην αεροδρομίου, προτού καν μάλιστα υπογραφεί συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ για το ζήτημα. Τέτοιες ήταν κι αυτές που εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια,που θα συζητηθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, κι αφορούν την εκκίνηση των πρόδομων εργασιών.

Η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση προκάλεσε την έκρηξη εκ μέρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής.  «Αλλο να ξεκινήσουν τα έργα με βάση ένα νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει και άλλο να κάνουμε ότι θα βάλουν μπροστά οι μπουλντόζες», επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος, ο οποίος προέβλεψε «ράλι με μπουλντόζες» για τηλεοπτικά πλάνα. «Βάζετε μπουλντόζες με λεφτά, ουσιαστικά, του κρατικού προϋπολογισμού», παρατήρησε η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ, που έκανε λόγο για μια μορφή επιδότησης προς τον επιχειρηματικό όμιλο. «Για μας είναι μια επένδυση στην καταστροφή, ένα αντιπαράδειγμα», υπογράμμισε ο Κρίτων Αρσένης από το ΜέΡΑ25, ο οποίος προειδοποίησε ότι δεν είναι ο ρόλος του υπουργού Ανάπτυξης να εκδίδει διαπιστωτικές πράξεις για τη νομιμοποίηση υφιστάμενων κτισμάτων στο ακίνητο του Ελληνικού, ενώ επέμεινε ότι οι κατεδαφίσεις θα γίνουν με έξοδα της «Ελληνικόν Α.Ε.», η οποία χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους.

Ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών υποστήριξε ότι «το κόστος των κατεδαφίσεων θα το επωμιστεί η Lamda Development και όχι το Δημόσιο», ενώ  πρόσθεσε ότι το οικονομικό σκέλος θα διευθετηθεί με συμφωνία της εταιρείας και του ΤΑΙΠΕΔ.