Καταθέτει και πάλι, για πολλοστή φορά στις 12 Μαρτίου 2024 η Αμαλία ως θύμα κακοποίησης και βιασμού που υπέστη σε νεαρή ηλικία από τον προπονητή της στην ιστιοπλοϊα. Ήταν η δική της κακοποίηση η πρώτη από το #MeToo στην Ελλάδα που έφτασε σε δίκη. Στις 9.00 π.μ. στο Β’ Μικτό Ορκωτό Εφετείο (από Λουκάρεως) στον 6ο όροφο, Αίθουσα Δ, είναι το ραντεβού για την κατάθεσή της.

Ads

Το ντόμινο μετά τη δημόσια καταγγελία Μπεκατώρου

Στις αρχές του 2021, η 22χρονη Αμαλία, παγκόσμια πρωταθλήτρια της ιστιοπλοΐας, αποφάσισε να καταγγείλει την κατ’ εξακολούθηση σεξουαλική κακοποίηση που είχε υποστεί από την ηλικία των 11 ετών και για 3 χρόνια, αντλώντας θάρρος από την δημόσια καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου. «Κατάλαβα ότι μπορεί να είχε συμβεί και σε άλλους εκτός από εμένα. Έβλεπα την αδερφή μου που είναι τώρα 10 χρόνων να μεγαλώνει και σκεφτόμουν ότι δεν μπορώ να το αφήσω έτσι.»

Η δίκη της, γνωστή και ως η πρώτη δίκη του ελληνικού #MeToo ξεκίνησε ένα χρόνο αργότερα στις 12 Ιανουαρίου 2022.

Το χρονικό της πρώτης δίκης του ελληνικού #MeToo

Η πολύμηνη διαδικασία ήταν πολύ τραυματική, τόσο για την Αμαλία όσο και για την οικογένειά της, όχι μόνο γιατί έπρεπε να ανακαλέσει στην μνήμη της τα όσα τραγικά και βίαια έζησε ως παιδί, αλλά και γιατί η ίδια και η οικογένεια της στοχοποιούνταν διαρκώς στην δικαστική αίθουσα, όπως δυστυχώς συμβαίνει σε τέτοιες υποθέσεις. Ο προπονητής υποστήριξε ότι η Αμαλία τον «προκάλεσε», ότι εκείνη στα 11 της χρόνια, σχεδόν τον «αποπλάνησε».

Ads

Στις 14 Ιουνίου του 2022, καταδικάστηκε τελικά για κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια και σε ποινή κάθειρξης 13 ετών, χωρίς ελαφρυντικά και χωρίς αναστολή. Με οριακή πλειοψηφία, όμως, ο 39χρονος απαλλάχθηκε από την κατηγορία του βιασμού κατ’ εξακολούθηση.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, μία σύνεδρος και ένας ένορκος μειοψήφησαν υπέρ της ενοχής του. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν μία εν μέρει δικαίωση για την Αμαλία και τους γονείς της.

Επανεξέταση της υπόθεσης

Η μεγαλύτερη δικαίωση όμως ήρθε μία εβδομάδα αργότερα όταν, σε μια εξαιρετικά σπάνια κίνηση, η Εισαγγελέας Εφετών άσκησε έφεση ζητώντας να επανεξεταστεί η απόφαση όσον αφορά στο σκέλος του βιασμού, κρίνοντας απολύτως αξιόπιστη την καταγγελία της.

«Είναι μια ηθική δικαίωση. Δεν ξέρω πώς θα κυλήσει πλέον η διαδικασία, αλλά μου δίνει δύναμη για τη συνέχεια».

Το δικαστήριο έκρινε παραδεκτή την έφεση και το Δικαστήριο προχώρησε στην επιλογή ενόρκων. Κατά την επιλογή των ενόρκων μάλιστα, ο κατηγορούμενος έκανε γνωστό ότι προτιμά γυναίκες ενόρκους γιατί τους έχει αδυναμία.

Η Αμαλία ανέβηκε για ακόμη μια φορά τα σκαλιά των δικαστηρίων, στις 12 Φεβρουαρίου 2024. Αυτή τη φορά για να αποδείξει ότι ο καταδικασμένος για κατ’ εξακολούθηση κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια θύτης της είναι και βιαστής.

H Αμαλία αναγκάστηκε να βρεθεί ξανά πολύ κοντά στο θύτη της, μέσα στη δικαστική αίθουσα όπου και θα αποφασιζόταν κατ’ αρχήν το εάν η έφεση της Εισαγγελέως θα γινόταν παραδεκτή από το δικαστήριο και άρα θα προχωρούσε η εξέταση επί της ουσίας και για το αδίκημα του βιασμού.

Δικαστικός αγώνας

Η Αμαλία καλείται να καταθέσει για πολλοστή φορά σε σχέση με τη κακοποίηση που υπέστη, αυτή τη φορά στις 12 Μαρτίου του 2024. Το ίδιο και οι γονείς της.

Η δίκη θα διαρκέσει αρκετούς μήνες και πάλι. Η Αμαλία αναγκάζεται να ακούσει ξανά τον κατηγορούμενο να επιμένει ότι την «αγάπησε» και ότι θα την παντρευόταν και ως εκ τούτου ότι δεν τη βίασε ποτέ. «Τα ‘θελε». Η Αμαλία καλείται να εξηγήσει ξανά πώς ο προπονητής της, ένα πρόσωπο απολύτου εμπιστοσύνης, πέρασε από το grooming στη βία και στις απειλές όσο εκείνη μεγάλωνε.

Η Αμαλία συνεχίζει παρόλα αυτά τον αγώνα της με σύμμαχο την οικογένεια, τους φίλους και τους αλληλέγγυους που στέκονται δίπλα της. Μάλιστα, γίνεται προσπάθεια να συγκεντρωθούν χρήματα τόσο για την αμοιβή των δύο δικηγόρων όσο και των δικαστικών εξόδων (παράβολα κλπ), μέσω crowdfunding και τα χρήματα θα κατατεθούν απευθείας στον λογαριασμό των δικηγόρων.

Υπενθυμίζεται ότι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο τα θύματα δεν προχωρούν σε καταγγελίες είναι και ο οικονομικός και η Αμαλία χρειάζεται την έμπρακτη υποστήριξη από τον κόσμο για να μπορεί να είναι σε θέση να συνεχίσει τον αγώνα της, όπως αναφέρεται και στην κίνηση που γίνεται υπέρ της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.