Για πλασματική εικόνα της πληρότητας των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας καταγγέλουν οι εντατικολόγοι το υπουργείο Υγείας. Σε ανοικτή τους επιστολή οι γιατροί της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας κάνουν λόγο για λίστες αναμονής και όχι χαμηλές πληρότητες και εκφράζουν την αντίθεσή τους στο σχέδιο συγχωνεύσεων των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας του υπουργείου.
Ads
Τα στοιχεία του τελικού σχεδίου για το “νέο ΕΣΥ” δείχνουν πληρότητα μόλις 80% στην Αττική, παρόλο που οι λίστες αναμονής για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) συχνά αριθμούν έως και 30 ασθενείς, τονίζουν οι εντατικολόγοι στην ανοικτή επιστολή τους. “Γεμάτα λάθη, αλλά και μακράν των πραγματικών αναγκών” χαρακτηρίζουν οι ίδιοι τα στοιχεία που αναφέρονται στην Πρόταση Λειτουργικών Αναδιατάξεων Μονάδων του ΕΣΥ, η οποία και προτείνει συγχωνεύσεις των ΜΕΘ.
Ενώ, δηλαδή, στο επίμαχο σχέδιο, γίνεται λόγος για πληρότητα στις ΜΕΘ της τάξεως του 75% πανελλαδικά και 80% στην Αθήνα, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο οι ασθενείς να καταφεύγουν σε αντίστοιχες μονάδες της επαρχίας, απλά και μόνο γιατί εκεί εντοπίστηκε κενή κλίνη.
Χαρακτηριστικό των προβληματικών στοιχείων που επικαλείται το υπουργείο, εξάλλου, είναι ότι κάνει λόγο για 956 κλίνες ΜΕΘ. Σύμφωνα όμως με την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν μόλις 681 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές είναι ανεπτυγμένες, δηλαδή σε λειτουργία, οι 575 και οι άλλες 106 είναι κλειστές ως επί το πλείστον λόγω έλλειψης προσωπικού.
Επιπλέον, όπως καταγγέλλουν οι εντατικολόγοι στην επιστολή τους, στο τελικό σχέδιο στις κλίνες ΜΕΘ αθροίζονται και οι κλίνες Μονάδων Εμφραγμάτων, αλλά και οι κλίνες Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) για τα νεογέννητα σε μαιευτήρια.
Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις από τους πραγματικούς αριθμούς, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσει φθάνουν και το 45%. Για παράδειγμα, στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια εμφανίζονται 371 κλίνες, ενώ σύμφωνα με την ΕΕΕΘ λειτουργούν μόλις 167 κλίνες και 25 ΜΑΦ. Αντίστοιχα στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης τα κρεβάτια των μονάδων σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας φθάνουν τα 137, ενώ στην πραγματικότητα υπάρχουν μόνον 74.
Τέλος, σημαντικά προβλήματα εντοπίζουν όμως, οι εντατικολόγοι και στην νησιωτική Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι στις Κυκλάδες δεν υπάρχει ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ, ενώ στα Δωδεκάνησα μόλις 8. Άλλες τόσες διατίθενται για να καλύψουν τις ανάγκες των μεγάλων νησιών του Βορείου Αιγαίου (Σάμος, Λήμνος, Λέσβος, Ικαρία, Χίος).
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >