Ο κίνδυνος να παραλύσουν οικονομικά τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας είναι πιο πιθανός από ποτέ. Η περικοπή της χρηματόδοτησής τους κατά 50-70% σε συνδυασμό με τις «περικοπές» εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού οδηγεί την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε αδιέξοδο.

Ads

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σταμάτησε να πληρώνει τη ΔΕΗ και το Πάντειο αδυνατεί να πληρώσει ακόμη και για την αντικατάσταση μιας καρέκλας ή ενός σπασμένου τζαμιού, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία». Η προοπτική ομαλότερης λειτουργίας πέφτει στο κενό μετά τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί ούτε ένα ευρώ στα ιδρύματα, ενώ πιθανές είναι και νέες περικοπές.

«Ηδη, έχουν αρχίσει να φεύγουν και οι νεαροί ερευνητές, όλα τα νέα καλά μυαλά που έχουμε, πάνε κυρίως στη Γερμανία», ανέφερε στην «Ε» ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γ. Μυλόπουλος. Τονίζει ότι με την απαγόρευση απορρόφησης πάνω από 7% μηνιαίως από όποιο ποσό και αν προβλεφθεί για τα ιδρύματα, οδηγούνται σε αδυναμία λειτουργίας.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο από του χρόνου θα λειτουργεί χωρίς αποθεματικά καθώς από τον προϋπολογισμό των 22 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο θα πέσει κάτω από 10 εκατομμύρια. Από την άλλη, η Αρχιτεκτονική θα παραμείνει κλειστή για μια ακόμη εβδομάδα εξαιτίας της μείωσης κατά 40% του προσωπικού.

Ads

Ο νέος νόμος για τα πανεπιστήμια θα κατατεθεί ως το τέλος του Ιουνίου και αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Το υπουργείο φαίνεται να επιμένει, μεταξύ άλλων, και στο διορισμό του πρύτανη και όχι στην εκλογή του.

Επιπλέον βασικά εμπόδια, σύμφωνα με τον «Αγγελιοφόρο, στην εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων είναι τα εξής:

  • «Πάγωμα» των διορισμών 800 και πλέον μελών ΔΕΠ.
  • Αναστολή των εξελίξεων των μελών του ΔΕΠ.
  • Έλλειψη προσωπικού διαφόρων κατηγοριών.
  • Περικοπές των πιστώσεων για το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό.
  • Καθυστέρηση σε δεκάδες προτάσεις για τροποποίηση ή επικαιροποίηση Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών.
  • Καθυστέρηση για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος του υπουργείου στην υπογραφή ειδικών πρωτοκόλλων συνεργασίας των διεθνών μεταπτυχιακών προγραμμάτων.
  • Αναστολή χορήγησης υποτροφιών του ΙΚΥ για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές εσωτερικού και εξωτερικού.
  • Η καθυστέρηση στην έναρξη της χρηματοδότησης των προγραμμάτων «Ηράκλειτος», που η αξιολόγησή τους ολοκληρώθηκε το 2010.
  • Ελλείψεις υποδομών σε ορισμένες σχολές, εξοπλισμού και αναλώσιμων υλικών εργαστηριακών μαθημάτων.