Τεράστιες πιέσεις δέχονται τα ελληνικά ομόλογα μετά και τις νέες δηλώσεις του επικεφαλής της Fed για περαιτέρω αύξηση επιτοκίων

Ads

Στην περιοχή του 4% – 4,1% κινούνται νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας του Ελληνικού Δημοσίου, συνεχίζοντας την έντονα ανοδική πορεία που ξεκίνησε την 1η Αυγούστου.

Οι ελληνικοί τίτλοι με το 4,06% παρουσιάζουν τις υψηλότερες αποδόσεις από όλα τα 10ετή χωρών της ΕΕ και της Ευρωζώνης με πρόβλημα μεγάλου δημόσιου χρέους.

image

Ads

Ενδεικτικά, στην δεύτερη πιο υπερχρεωμένη Ιταλία είναι πάνω από 3,8%, στην τρίτη Πορτογαλία είναι πάνω από 2,6%, ενώ σε Ισπανία και Γαλλία κυμαίνονται πάνω από 2,7% και 2,1% αντίστοιχα.

Στην άλλοτε κραταιά Γερμανία των κάποτε αρνητικών επιτοκίων (εκεί δηλαδή που οι επενδυτές πλήρωναν για να ασφαλίσουν τα χρήματά τους), πλέον το Δημόσιο πρέπει να δώσει απόδοση άνω του 1,5% σε όποιον επιλέξει να επενδύσει σε γερμανικά 10ετή ομόλογα.

Οι πιέσεις τροφοδοτήθηκαν από τις νέες δηλώσεις του επικεφαλής της Fed στις ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, για συνέχιση της πολιτικής αύξησης επιτοκίων προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός.

Επηρεάζονται ωστόσο και από εγχώριους παράγοντες, όπως στην Ιταλία όπου μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Ντράγκι η χώρα οδεύει σε πρόωρες εκλογές.