Επιβεβαιώθηκε η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ στη συνάντηση του Π. Μπεγλίτη με τον Ισραηλινό υφυπουργό Αμυνας Ματάν Βιλνάι που επισκέφθηκε χθες την Αθήνα. Έτσι, πλέον τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη θα μετασταθμεύουν στο Ισραήλ.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, κεντρικό ζήτημα των συζητήσεων ήταν η εμβάθυνση της ελληνοϊσραηλινής στρατιωτικής συνεργασίας, με επόμενο σταθμό την άσκηση που προγραμματίζουν οι πολεμικές αεροπορίες των δύο χωρών, στη διάρκεια της οποίας ελληνικά αεροσκάφη θα σταθμεύσουν και θα χρησιμοποιήσουν τις υποδομές ισραηλινών αεροδρομίων.

Επιπλέον, ο κ. Βιλνάι επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της ισραηλινής κυβέρνησης για συμμετοχή στα εξοπλιστικά προγράμματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, μεταξύ άλλων στην προμήθεια των πυρομαχικών για τα άρματα μάχης Leopard 2, αλλά και για την πώληση συστημάτων αναβάθμισης βομβών αέρος- εδάφους τύπου SΡΙCΕ 1000/2000 που δίνουν ευστοχία και αυξημένο βεληνεκές στα πολεμικά αεροσκάφη. Ωστόσο, ειδικά για το πρώτο πρόγραμμα, η ελληνική πλευρά θα ήθελε να συνδυαστεί η προμήθεια των πυρομαχικών με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) ώστε η εγχώρια βιομηχανία να έχει όφελος σε τεχνογνωσία και χρήμα. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης τις γενικότερες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο.