Διαψεύδουν και τα Ellinika Ηoaxes, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα το ρεπορτάζ του Tvxs.gr,  τον ισχυρισμό της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επί της διακυβέρνησής του χρηματοδότησε την «Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής» με «ποσά άνω των 100.000 ευρώ…».

Ads

Συγκεκριμένα μετά το σάλο που ξέσπασε από τις αποκαλύψεις του Tvxs.gr σχετικά με την «Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής» και τη «θεωρία του αγέννητου παιδιού στα σχολεία με σφραγίδα Κεραμέως» αλλά και το έγγραφο ντοκουμέντο που αποδεικνύει ότι η εταιρεία βάσει απόφασης του 2013 από το τότε Υπουργείο Εργασίας είχε χρηματοδοτηθεί με 50.000 για τη διοργάνωση σεμιναρίου στο Δήμο Γλυφάδας, η κ. Κεραμέως αποφάσισε την ανάκληση της έγκρισης του προγράμματος και απαντώντας στο σχετικό σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «επί διακυβέρνησής του ο ΣΥΡΙΖΑ την χρηματοδοτούσε με ποσά άνω των 100.000 ευρώ…».

Τον ισχυρισμό επανέλαβε η κ. Κεραμέως στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, σε απάντησή της προς τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτο, για το πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής που εγκρίθηκε από το ΙΕΠ, η Ν. Κεραμέως δήλωσε:

«Και μία τελευταία κουβέντα όμως, κύριε Τσακαλώτο, για την εταιρεία αυτή. Κοιτάξτε λίγο τι εκταμιεύσεις έχετε κάνει εσείς για την εταιρεία αυτή».

Ads

Όπως όμως διευκρινίζαμε και βάσει των εγγράφων που δημοσιεύσαμε η απόφαση χρηματοδότησης ήταν του 2013 από το υπουργείο Εργασίας όπου μέρος των 50.000 ευρώ, περίπου 30.000, συγχρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και το 2017 το τότε υπουργείο Ανάπτυξης επιβεβαίωσε την ολοκλήρωση του προγράμματος ώστε να εκταμιευθούν τα χρήματα.

ΤαEllinika Ηoaxes κάνοντας τη δική τους έρευνα επιβεβαιώνουν τις αποκαλύψεις και διαψεύδουν τον ισχυρισμό Κεραμέως.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν: «Επικοινωνήσαμε με το γραφείο τύπου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να μας δώσει διευκρινήσεις αναφορικά με τα έργα για τα οποία υποστηρίζουν ότι έλαβε χρηματοδότηση η εν λόγω εταιρεία την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Μας ενημέρωσαν ότι πρόκειται για δύο έργα, ένα στην Περιφέρεια Αττικής και ένα στο Δήμο Γλυφάδας, για τα οποία αναρτήθηκαν αποφάσεις το 2017 στη Διαύγεια.

Τα έγγραφα, όμως, στα οποία μας παρέπεμψε το Υπουργείο κι ανέφερε ότι αποδεικνύουν τα λεγόμενά τους, δεν αποτελούν αποφάσεις χρηματοδότησης, αλλά αποφάσεις “Ολοκλήρωσης Πράξης” σε προγράμματα που είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013. Αποτελούν, δηλαδή, διαπιστωτικές διοικητικές πράξεις που επικυρώνουν ότι τα προγράμματα ολοκληρώθηκαν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και στις οποίες αναγράφεται το τελικό ποσό που έλαβε ο φορέας υλοποίησής τους».

Τα Ellinika Hoaxes επικοινώνησαν τηλεφωνικά και με την Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής, Ιωάννα Μαρή. Η κ. Μαρή δήλωσε ότι τα υπό εξέταση έγγραφα αφορούν δύο προγράμματα που υλοποιήθηκαν το 2013, οι συμμετέχοντες των οποίων πληρώθηκαν λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωσή τους. Μας διαβεβαίωσε ότι δεν συμμετείχαν σε άλλο αντίστοιχο πρόγραμμα μετά το 2013. Επίσης, τόνισε ότι δεν απευθύνθηκε σε κάποιο Υπουργείο για χρηματοδότηση την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Το συμπέρασμα των «Ellinika Hoaxes»:

«Ο ισχυρισμός της Υπουργού Παιδείας, ότι η Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής χρηματοδοτήθηκε με ποσά άνω των 100,000 ευρώ την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η κ. Κεραμέως χρησιμοποιεί για την υποστήριξη των δηλώσεών της αποφάσεις “Ολοκλήρωσης Πράξης”, δηλαδή διαπιστωτικές διοικητικές πράξεις που επικυρώνουν ότι τα προγράμματα ολοκληρώθηκαν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Οι απόφασεις “Ένταξης της Πράξης”, δηλαδή οι αποφάσεις να λάβει η Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής τα χρήματα για τα συγκεκριμένα έργα εκδόθηκαν τον Ιούλιο του 2012, όταν την κυβέρνηση είχε αναλάβει ο συνασπισμός ΝΔ, ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά».

Τα έγγραφα που δημοσίευσε το Tvxs.gr

image 

image 

image 

image 

image 

image 

image 

image