Στην αδιαφορία των ελληνικών αρχών να συνεργαστούν με τις ισπανικές αρχές για την σύλληψη του Γεωργιανού αρχιμαφιόζου Lasha Shushanasvili, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκές επιχείρησης Java τον Μάρτιο εναντίον της γεωργιανής μαφίας, αποδίδεται η αποτυχία σύλληψης του καταζητούμενου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και πλήθος ληστειών μαφιόζου. Για την ίδια υπόθεση, όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ της ισπανικής εφημερίδας El Mundo Έλληνες αστυνομικοί χρηματίστηκαν με 80.000 για να μην συλλάβουν τον κακοποιό.

Ads

Η εφημερίδα αναφέρει ότι σε δύο περιπτώσεις, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, οι ελληνικές αρχές δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα των ισπανικών αρχών για την σύλληψη του Γεωργιανού μαφιόζου, γνωστού με το παρατσούκλι «ο χοντρός» με την δικαιολογία ότι οι ισπανικές αρχές και η ισπανική δικαιοσύνη είχαν μόνο υποψίες εναντίον του. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα στοιχεία που απέστειλαν στην Ισπανική δικαιοσύνη οι γεωργιανές αρχές, αποδεικνύεται ότι Έλληνες αστυνομικοί έλαβαν 80.000 ευρώ για να μην συλλάβουν τον εγκληματία.

Η εφημερίδα αφού αναφέρεται στην ισχυρή παρουσία μαφιόζων από την πρώην Σοβιετική Ένωση στην Ελλάδα οι οποίοι έχουν αποκτήσει γνωριμίες μέσα στην Αστυνομία αλλά και στον πολιτικό κόσμο, σημειώνει ότι τον Μάρτιο κατά την εξέλιξη της επιχείρησης Java οι ισπανικές αρχές ενημέρωσαν τις ελληνικές αρχές πως «ο χοντρός» διέμενε σε πολυτελές ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, το μέρος εξετάστηκε αλλά δεν εντοπίστηκε ο ύποπτος. Ωστόσο, σύμφωνα με την ισπανική αστυνομία, δύο Έλληνες αστυνομικοί πήγαν στην ζώνη αυτή, είδαν ότι πράγματι ο Shushanasvili ήταν εκεί αλλά δεν έδρασαν.

Αυτό έκανε τον Διοικητή της Υπηρεσίας κατά της Διαφθοράς της Ισπανίας Antonio Salinas να κατηγορήσει ανοιχτά την Ελλάδα, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου, για την έλλειψη συνεργασίας. Στις 18 Απριλίου, η Ισπανική Αστυνομία έλαβε νέα στοιχεία για την κατοικία του Shushanasvili στην Ελλάδα και τα οποία απέστειλε αμέσως στις ελληνικές αρχές – παρόλα αυτά, οι ισπανικές αρχές ακόμα περιμένουν την απάντηση των αντίστοιχων ελληνικών.

Ads

Τέλος, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι σύμφωνα με στοιχεία που απέστειλε το Υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας στις ισπανικές αρχές, υπάρχουν πλήρη στοιχεία για την παραμονή του Shushanasvili στην Ελλάδα και τονίζεται ότι οι αστυνομικοί που θα έπρεπε να τον συλλάβουν «λαδώθηκαν» με 80.000 ευρώ για «να κάνουν τα στραβά μάτια».

O Shushanasvili θεωρείται ο εγκέφαλος σπείρας ληστών κυρίως κοσμημάτων και ειδών πολυτελείας, όπως αυτοκίνητα, τα οποία στη συνέχεια διακινεί σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στις αρχές της άνοιξης στην πανευρωπαϊκή επιχείρηση «Java» συνελήφθησαν περισσότερα από 70 άτομα που συμμετείχαν στην εγκληματική οργάνωση, η οποία σύμφωνα με την Ισπανική Δικαιοσύνη φέρεται να συστάθηκε το 2005, με έδρα την Ισπανία. Οι συλληφθέντες βαρύνονται με κατηγορίες για κλοπή μεγάλης ποσότητας κοσμημάτων και άλλων ειδών πολυτελείας, διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εκβιασμό και συνωμοσία με σκοπό τη δολοφονία.