Όλο και περισσότεροι Έλληνες ανασφάλιστοι καταφεύγουν στα πολυϊατρεία των Γιατρών του Κόσμου, που ιδρύθηκαν με στόχο την φροντίδα των προσφύγων. Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης η προσέλευση Ελλήνων, και κυρίως παιδιών, αυξάνεται καθημερινά, ενώ υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε φάρμακα.

Ads

της Κωνσταντίνας Τσιλομελέκη

Το Υπουργείο Υγείας δεν έχει συντρέξει την προσπάθεια παρά το γεγονός ότι, μόνο φέτος, το πολυϊατρείο της Αθήνας έχει φροντίσει 20 χιλιάδες ασθενείς. “Είναι ένα παράλληλο σύστημα υγείας” δήλωσε στο TVXS ο Νικήτας Κανάκης, πρόεδρος του ελληνικού τμήματος των Γιατρών του Κόσμου.

Μέσα σε 10 χρόνια η οργάνωση κατάφερε να δημιουργήσει με τη βοήθεια των εθελοντών τέσσερα πολυϊατρεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά και Πέραμα. Βασικός στόχος είναι η φροντίδα ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, χωρίς να εξαιρείται κανείς. Οι υπηρεσίες που παρέχονται εκτός από ιατρικές διαγνώσεις είναι εύρεση ρουχισμού, τροφής και στέγης. “Αυτού του είδους η ιατρική είναι ένας τρόπος υπεράσπισης των δικαιωμάτων κι εμείς τα προστατεύουμε στην πράξη” τόνισε ο κ. Κανάκης. Μέχρι σήμερα από τα πολυϊατρεία έχουν περάσει 300 χιλιάδες άτομα που είναι κυρίως μετανάστες, άστεγοι, Έλληνες ανασφάλιστοι και παιδιά.

Ads

Η «νόσος του πρόσφυγα»

Τα συχνότερα προβλήματα υγείας που παρουσιάζουν οι μετανάστες που επισκέπτονται το πολυϊατρείο προκαλούνται από τις κακές συνθήκες διαβίωσής τους. Είναι σοβαρές επιπλοκές από απλά κρυώματα, δερματολογικά προβλήματα αλλά ταυτόχρονα έχουν σημειωθεί και περιστατικά σπάνιων ασθενειών όπως φυματίωση και σύφιλη. Τον τελευταίο καιρό σημειώνεται αύξηση στα ποσοστά κακοποιήσεων και ξυλοδαρμών αλλά και τραυματισμοί μεταναστών που εργάζονται παράνομα και δεν το δηλώνουν επειδή φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους.

Αν και τα περιστατικά που αντιμετωπίζονται στο πολυϊατρείο είναι τα ίδια με του γενικού πληθυσμού, η αντιμετώπισή τους γίνεται πολύ δύσκολη, λόγω της έλλειψης φαρμάκων και υλικοτεχνικού εξοπλισμού. «Είμαστε “μακριά” από το υπουργείο Υγείας, απέχουμε ένα χιλιόμετρο» μας λέει ο κ. Κανάκης τονίζοντας «ότι εκτός από τους εθελοντές των οποίων η βοήθεια είναι πολύτιμη το αρμόδιο υπουργείο αλλά και οι ιατρικοί σύλλογοι δεν έχουν στηρίξει με κανέναν τρόπο αυτή την πρωτοβουλία».

Την αδιαφορία των ιθυνόντων, πάντως, δεν συμμερίζονται κάποιοι γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο με τους Γιατρούς του Κόσμου με στόχο τη γρήγορη αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών. “Οι μετανάστες έχουν πρόβλημα με τη γλώσσα, έρχονται σε εμάς και καλούμε το ΕΚΑΒ. Έπειτα, ο ασθενής πάει στο νοσοκομείο με ένα σημείωμα δικό μας».

Στην Αθήνα, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μειωμένη κίνηση μεταναστών στο πολυϊατρείο τις βραδινές ώρες, ενώ το πρωί μαζεύονται περίπου 200 άτομα, λόγω της παρουσίας της αστυνομίας και των συχνών ελέγχων στην γύρω περιοχή. “Για όλους αλλά κυρίως για τους μετανάστες το πολυϊατρείο είναι ένα καταφύγιο”, ανέφερε ο κ. Κανάκης υπογραμμίζοντας, παράλληλα, την αναγκαιότητα της εθελοντικής βοήθειας αλλά και της δωρεάς φαρμάκων.