Σε εξέλιξη είναι η έκτακτη ενημέρωση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, για τις ελλείψεις στα φάρμακα, με τη συμμετοχή του προέδρου του ΕΟΦ, Δημήτρη Φιλίππου και του προέδρου του ΙΦΕΤ, Γιάννη Σωτηρίου.

Ads

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» καθώς, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε το σύστημα Υγείας είναι διασφαλισμένο και οι ελλείψεις φαρμάκων εντοπίζονται «μόνο στα φαρμακεία και στις επώνυμες συσκευασίες».

«Τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ δεν αντιμετωπίζουν ελλείψεις. Οι όποιες ελλείψεις αφορούν φάρμακα που διαχρονικά υπήρχε πρόβλημα. Το πρόβλημα αφορά ιδιωτικά φαρμακεία» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τα συνταγογραφούμενα που είναι σε έλλειψη, θα συνταγογραφούνται μόνο ηλεκτρονικά, καθώς διευκρίνισε πως το συγκεκριμένο μέτρο δεν αφορά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Για αντιβιώσεις, αντιπυρετικά και «παιδικά φάρμακα» είπε πως «προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με την υποκατάσταση από γενόσημα φάρμακα, όπου υπάρχουν. 

Ads

Σε ό,τι αφορά την αύξηση τιμών στα φάρμακα είπε δεν θα είναι οριζόντια, υπογραμμίζοντας ότι «η πιο σκανδαλώδης αύξηση τιμών έγινε το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ»

Δείτε ζωντανά την συνέντευξη Τύπου: