Mέτρα για την εξοικονόμηση 14,33 δις, προκειμένου να περιοριστεί το δημόσιο έλλειμμα στο 7,4% του ΑΕΠ, προβλέπει το οριστικό σχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2011, το οποίο κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Για το 2011, ο στόχος για το έλλειμμα είναι τα 17 δις ευρώ ή περίπου 7,4% του ΑΕΠ, ενώ το 2010 το έλλειμμα ανέρχεται στο 9,4%, δηλαδή στα 22 δις ευρώ. Δηλαδή, το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί περίπου κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες ή κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Εξού και οι ακόλουθες παρεμβάσεις στον τομέα των δαπανών και των εσόδων:
Παρεμβάσεις στον τομέα των δαπανών
Στον τομέα των δαπανών, το υπουργείο θα επιχειρήσει να εξοικονομήσει πόρους 6,5 δις. ευρώ. Αυτά θα προέλθουν από:
– Κατά 1,15 δισ. ευρώ από τη μεταφορά στο 2011 στις επιπτώσεις των μέτρων που είχαν ληφθεί το 2010.
– Κατά 1,5 δισ. ευρώ των παρεμβάσεων που προβλέπονταν στο μνημόνιο στο σκέλος των δαπανών και αφορούν μεταξύ άλλων την εξοικονόμηση πόρων από τον «Καλλικράτη», την εξοικονόμηση πόρων από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών του Δημοσίου και την εισοδηματική πολιτική.
– Τις νέες παρεμβάσεις που θα γίνουν στις δαπάνες για το 2011 και αναμένεται να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση πόρων 3,85 δισ. ευρώ. Σε αυτές περιλαμβάνονται η εξοικονόμηση πόρων 800 εκατ. ευρώ από τις παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ.
– Από την εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ από τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων στα οικογενειακά επιδόματα.
– Από την εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ εξαιτίας της περαιτέρω μείωσης των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου κατά 5%.
– Από την εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ, λόγω της περαιτέρω μείωσης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο δημόσιο τομέα.
– Από τη μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 500 εκατ. ευρώ.
Επίσης, προβλέπεται η μείωση των δαπανών υγείας κατά 2,1 δισ. ευρώ, λόγω της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων από τη μείωση των τιμών των φαρμάκων και τις νέες διαδικασίες προμηθειών, καθώς και το νέο σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων.
Παρεμβάσεις στον τομέα των εσόδων
Οι παρεμβάσεις και τα μέτρα στην πλευρά των εσόδων αναμένεται να αποδώσουν 7,830 δισ. ευρώ και θα προέλθουν από:
Α. Την αύξηση των εσόδων από τα μέτρα που είχαν ληφθεί το 2010 κατά 1,5 δισ. ευρώ και αφορούν την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, στα τσιγάρα και στα ποτά, το ΦΠΑ, αλλά και τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους χώρους.
Β. Την αύξηση των εσόδων κατά 4,05 δισ. ευρώ από τα νέα μέτρα που θα ληφθούν το 2011 και προβλέπονταν στο μνημόνιο ή από την αντικατάσταση των μέτρων που προβλέπονταν στο μνημόνιο.
Τα μέτρα αυτά είναι:
– Η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13% (800 εκατ. ευρώ), με ταυτόχρονη μείωση στο συντελεστή 6,5% (-250 εκατ. ευρώ) των φαρμάκων και των ξενοδοχείων, την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης-μετακίνησης, που αναμένεται να γίνει από τον Οκτώβριο του 2011 (600 εκατ. ευρώ) και την ταυτόχρονη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης (-200 εκατ. ευρώ). Σημειώνεται ότι, τα μέτρα αυτά θα αντικαταστήσουν τη μετάταξη του 30% των προϊόντων από το συντελεστή ΦΠΑ 11% στο 23% που προβλέπονταν στο μνημόνιο.
-Η αύξηση των εσόδων από το νέο πλαίσιο φορολόγησης των επιχειρήσεων κατά 680 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την ειδική εισφορά σε κερδοφόρες επιχειρήσεις (1 δισ. ευρώ) και τη μείωση του φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων από 24 σε 20% (-320 εκατ. ευρώ).
-Η απόδοση των μέτρων από το νέο πλαίσιο στη φορολογία εισοδήματος 900 εκατ. ευρώ.
-Τα έσοδα από τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων (700 εκατ. ευρώ).
-Τα έσοδα από τη φορολόγηση των αυθαίρετων κτισμάτων 300 εκατ. ευρώ.
-Την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων (270 εκατ. ευρώ), και
-Τα πράσινα τέλη 150 εκατ. ευρώ.
-Τα μέτρα ενάντια στη φοροδιαφυγή και στο λαθρεμπόριο 1,590 εκατ. ευρώ.
-Τα έσοδα από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου 690 εκατ. ευρώ, η οποία θα περιλαμβάνει την επέκταση της σύμβασης του αεροδρομίου Αθηνών, καθώς και την ανανέωση αδειών τηλεπικοινωνίας και την πώληση συχνοτήτων.
Το οριστικό σχέδιο του προϋπολογισμού κατατέθηκε στη Βουλή, μετά την έγκρισή του από το υπουργικό συμβούλιο. Θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής σε πέντε συνεχείς συνεδριάσεις, από το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου μέχρι και τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 22 Δεκεμβρίου, αφού θα έχει συζητηθεί προηγουμένως στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής. Ο ισολογισμός-απολογισμός του 2009, που επίσης κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, θα συζητηθεί ξεχωριστά.
Ο προϋπολογισμός προβλέπει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 3% από 4,2% εφέτος. Για το 2012 προβλέπεται επιστροφή στην ανάπτυξη με αύξηση 1,1% του ΑΕΠ και επιτάχυνση σε 2,1% το 2013.
Η ανεργία υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στο 14,6% το 2011 και 14,8% το 2012, για να υποχωρήσει ελαφρά το 2013 σε 14,3%. Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2,2% (από 4,2% εφέτος), σε 0,5% το 2012 και 0,7% το 2013. Οι επενδύσεις θα μειωθούν κατά 7,5% το 2011, 2,6% το 2012, ενώ θα αυξηθούν κατά 1,1% το 2013. Η ιδιωτική κατανάλωση εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κατά 4,3% το 2011 (από 4,1% το 2010), για να αυξηθεί κατά 0,5% και 1,1% το 2012 και το 2013 αντίστοιχα.
Γ. Παπακωνσταντίνου: «Δύσκολος προϋπολογισμός, που συνεχίζει τη δημοσιονομική προσαρμογή»
Ως «έναν δύσκολο προϋπολογισμό, που συνεχίζει τη δημοσιονομική προσαρμογή και βάζει τις βάσεις για την ανάπτυξη της χώρας», χαρακτήρισε τον νέο προϋπολογισμό ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωσή του.
Ο υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά ότι παραμένει ο στόχος για έξοδο της οικονομίας στις αγορές από το 2011 και όσο πιο γρήγορα επανέλθει η εμπιστοσύνη και το άνοιγμα των αγορών, τόσο πιο γρήγορα θα έλθει εκ νέου η ανάπτυξη. Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, βασικό σημείο αφετηρίας του νέου προϋπολογισμού είναι η μεγάλη αναθεώρηση από τη Eurostat του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημοσίου χρέους.
Όπως σημείωσε ο υπουργός, με φορολογικό νομοσχέδιο τον Δεκέμβριο, θα μειωθεί από το 24% στο 20%, ο συντελεστής φορολογίας για τα κέρδη των επιχειρήσεων που επαναπενδύονται. Επίσης, αναστέλλεται για δύο έτη το “πόθεν έσχες” για την α΄ κατοικία, ως μέσον για ενίσχυση της ανάπτυξης.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε τη συγχώνευση και κατάργηση περίπου 100 Εφοριών και Τελωνείων. Διευκρίνισε, επίσης, ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση για μείωση των επιδομάτων ανεργίας (που από το 2012, με βάση το μνημόνιο, συνδέονται, επίσης, με εισοδηματικά κριτήρια) και δεν υπάρχει πρόθεση αύξησης του εισιτηρίου των 3 ευρώ στα νοσοκομεία.
«Το σχέδιο νόμου για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων ετοιμάζεται από νομοπαρασκευαστική επιτροπή και έως το τέλος του έτους θα υπάρξει συνολική παρέμβαση» είπε. Για την αγορά ενέργειας, επισημαίνεται ότι στόχος είναι η ουσιαστική απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ο εξορθολογισμός (αυξήσεις) στα τιμολόγια λιανικής, παράλληλα με έναν μηχανισμό προστασίας για τις πιο ευάλωτες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού (κοινωνικό τιμολόγιο).
Ειδικά για τις ΔΕΚΟ, η κυβερνητική παρέμβαση θα γίνει με επιχειρησιακό σχέδιο ανά ΔΕΚΟ ξεχωριστά. Ερωτηθείς σχετικά για τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ, ο υπουργός είπε ότι «δεν ξεκινάμε με λογική απολύσεων και δεν έχει τεθεί από την τρόικα υποχρέωση απολύσεων. Θα εξαντλήσουμε όλες τις εναλλακτικές λύσεις, προσπαθώντας να διαφυλάξουμε και όχι να εξαφανίσουμε τους εργαζόμενους».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο υπουργός ανέφερε ότι είναι δεδομένη η βούληση της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει το 2011 το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Οι συζητήσεις με την ΑΔΕΔΥ έχουν αρχίσει και τους επόμενους μήνες θα παρουσιασθούν μια μελέτη και οι θέσεις της κυβέρνησης. Διευκρίνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν συζητεί μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.
Σημειώνεται ότι στον προϋπολογισμό προαναγγέλλονται επίσης παρεμβάσεις για το ασφαλιστικό, καθώς η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση των επιπτώσεων της μεταρρύθμισης για τα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία έως το τέλος του Δεκεμβρίου 2010 και για τα μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία έως το τέλος Μαρτίου 2011.
«Η διακυβέρνηση ΝΔ τετραπλασίασε το έλλειμμα»
Κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου που ενέκρινε τον προϋπολογισμό, ο κ. Παπανδρέου φέρεται να δήλωσε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, αν βάλουμε το «μαχαίρι» πιο βαθιά στα προβλήματα, όχι με νέα φορολογικά βάρη και ούτε με περικοπές για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της ΝΔ, από τα τέλη του 2003 έως το 2009, το έλλειμμα σχεδόν τετραπλασιάστηκε. Πρόσθεσε δε ότι ο αγώνας που ξεκίνησε η κυβέρνηση αποδείχτηκε ακόμα πιο «ναρκοθετημένος» και ότι η αφετηρία άλλαξε με την πραγματική αποτίμηση των ελλειμμάτων του παρελθόντος.
Ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της με το παραπάνω. «Στα δύσκολα αποδείξαμε ότι μπορούμε να καταφέρουμε άθλους», σημείωσε και απέδωσε εύσημα στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, κάνοντας λόγο για συλλογική επιτυχία. Ακόμη, ο πρωθυπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το μήνυμα των εκλογών για τους ΟΤΑ ήταν μήνυμα πολιτικής σταθερότητας.
Αναφερόμενος στην πορεία της χώρας, ο πρωθυπουργός είπε ότι δέσμευση της κυβέρνησης είναι να μην γίνουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων, ενώ σε ό,τι αφορά τη φορολογία είπε εκ νέου ότι δέσμευση της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξουν φορολογικές αυξήσεις, πέραν όσων έχουμε δεσμευθεί, αλλά “θα γίνει μια προσπάθεια να είναι πιο ήπια η προσαρμογή, διότι η αγορά έχει τεράστια προβλήματα”.
Δείτε επίσης:
- Αντιδράσεις προκαλεί ο νέος προϋπολογισμός
- Παρατείνεται η προθεσμία για την περαίωση
- ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα ίσως αναγκαστεί να υιοθετήσει νέα μέτρα
- Εσωτερική αναδιάρθρωση του Μνημονίου προτείνει ο ΣΕΒ
- Συναντήσεις κορυφής Παπακωνσταντίνου στη Φρανκφούρτη
Μ. Χρυσοχοΐδης: Eκστρατεία για την αντιμετώπιση της ακρίβειας
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >