Ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ, με την οποία αμφισβητεί το δικαίωμα των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, υπέβαλλε η Τουρκία, μετά την αντίστοιχη ελληνική ρηματική διακοίνωση όπου καταγγέλλονταν οι έρευνες σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Στην αντίδρασή του το ελληνικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, όπως απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.
Ads
Η τουρκική ρηματική διακοίνωση έρχεται ως απάντηση της ελληνικής, της 20ης Φεβρουαρίου, και αναφέρει, σύμφωνα με το υπ. Εξωτερικών, ότι η Τουρκία «αμφισβητεί το δικαίωμα των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, κατά παράβαση του άρθρου 121 της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο σύμφωνα με τη διεθνή νομολογία έχει εθιμικό, άρα υποχρεωτικό, χαρακτήρα που δεσμεύει όλες τις χώρες της Διεθνούς Κοινότητας».
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι η κυβέρνηση, σε συνέχεια και των πρόσφατων ενεργειών της, θα διασφαλίσει όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας βάση Διεθνούς Δικαίου.
Στην ελληνική ρηματική διακοίνωση που είχε προηγηθεί το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωνε τον ΟΗΕ ότι η Τουρκία παραχώρησε άδειες έρευνας σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Υπογραμμιζόταν ότι η Ελλάδα «επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της διεθνούς νομιμότητας, ειδικά, όταν πρόκειται για ζητήματα, που άπτονται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και αξιοποίησης του φυσικού μας πλούτου».
Τότε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριζε ότι οι ισχυρισμοί της Ελλάδας στερούνται στηρίγματος στο διεθνές Δίκαιο κα προανήγγειλε την αποστολή ρηματικής διακοίνωσης στον ΟΗΕ από την Άγκυρα.
Ισχυριζόταν δε, ότι οι άδειες που έχουν εκδοθεί από το 2007 μέχρι σήμερα προς την ΤΡΑΟ (Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας) αφορούν περιοχές της ανατολικής Μεσογείου εντός της υφαλοκρηπίδας όπου η Τουρκία έχει κυριαρχικά δικαιώματα έρευνας και εξόρυξης των φυσικών πηγών. Ξεκαθάριζε τέλος, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει χρήση των δικαιωμάτων της «που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο».
Η Τουρκία επικαλείται το Δίκαιο της Θάλασσας χωρίς όμως να το έχει υπογράψει, παρατήρησε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια ομιλίας του από το βήμα του συνέδριο Athens Energy Forum 2013, λίγες μέρες πριν τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του στην Κωνσταντινούπολη στην οποία έγιναν γενικές δηλώσεις σε φιλικό κλίμα αλλά δεν θίχτηκαν τα επίμαχα θέματα.
Μετά την ελληνική και η τουρκική ρηματική διακοίνωση θα δημοσιευθεί στο Law of the Sea Bulletin κατά τη συνήθη πρακτική που ακολουθείται για χώρες με αντικρουόμενες θέσεις για το Δίκαιο της Θάλασσας. Αν θα δοθεί συνέχεια στο όλο ζήτημα, θα εξαρτηθεί κατά πόσο θα υπάρξει κάποια άλλη κίνηση, όπως για παράδειγμα η υποβολή νέου εγγράφου από την Ελλάδα που θα περιγράφει τις ναυτικές συντεταγμένες της χώρας, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >