Τόσο το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, όσο και το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας διαψεύδουν τις πληροφορίες για καταδίωξη τουρκικών σκαφών από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο.

Ads

Νωρίτερα, τουρκικά και διεθνή μέσα ανέφεραν πως τουρκικά F-16 έχουν απογειωθεί για έρευνες προκειμένου να ελέγξουν τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες αγνοούμενα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής με πραξικοπηματίες εμφανίστηκαν στο Αιγαίο εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Σημειώνεται πως από νωρίς το μεσημέρι υπάρχει έντονη κινητικότητα στο Ανατολικό Αιγαίο, καθώς υπήρξαν πληροφορίες για το ενδεχόμενο Τούρκοι που εμπλέκονται στο πραξικόπημα να επιχειρήσουν να μετακινηθούν στα ακριτικά ελληνικά νησιά. Πηγές από το ΓΕΕΘΑ επισημαίνουν πως δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας, απλώς είναι σε εξέλιξη αυξημένοι έλεγχοι.

Στη Σύμη δύο τουρκικά φουσκωτά, τα οποία έπλεαν σε απόσταση περίπου 1,5 ναυτικού μιλίου από το νησί, έθεσαν σε συναγερμό τις ελληνικές δυνάμεις που περιπολούν στην περιοχή. Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Αμυνας, τα δύο φουσκωτά βρίσκονταν εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων.

Ads

Σχετικά με τις πληροφορίες για τις έρευνες των τουρκικών F-16 και τα «αγνοούμενα» σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής με πραξικοπηματίες, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο υπάγεται η τουρκική ακτοφυλακή, επισήμανε: «όλα τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής συνεχίζουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους και είναι αναληθείς οι ισχυρισμοί περί φυγάδευσής τους».

Η εφημερίδα «Χουριέτ» πάντως, επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές, αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό ενημερώθηκε σχετικά με τα δύο ύποπτα φουσκωτά σκάφη στα ανοιχτά της Σύμης και ότι στη συνέχεια τουρκικά μαχητικά έκαναν αναγνωριστική πτήση στην περιοχή από όπου και αποχώρησαν.

«Δεν υπάρχει καμιά τουρκική διείσδυση στον ελληνικό εναέριο χώρο», τονίζουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, διαψεύδοντας δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για επιχειρήσεις τουρκικών μαχητικών στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Οι ίδιες πηγές, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφεραν ότι από ελληνικής πλευράς υπάρχει μια φυσιολογική κινητοποίηση, λόγω των γενικότερων εξελίξεων, στο πλαίσιο της επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων μας.