Το δεύτερο αίτημα εκταμίευσης πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 3,56 δισ. ευρώ υποβάλλει σήμερα η Ελλάδα, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι συνολικά θα εισρεύσουν έως το τέλος  του 2022 στα ταμεία ποσά που υπερβαίνουν τα 11 δισ. ευρώ.

Ads

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών η Ελλάδα είναι πρωτοπόρα στην υλοποίηση, ωστόσο προειδοποίησε ότι οι προκλήσεις είναι μπροστά.

«Πόροι που θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό, γιατί αφού φέραμε εις πέρας τα 28 ορόσημα, με τα 25 να αφορούν το 2ο αίτημα πληρωμής, φέραμε εις πέρας και τα τρία ορόσημα που ήταν να επιτευχθούν μέχρι το τέλος του χρόνου» είπε και πρόσθεσε:

«Συνεπώς μπορούμε να φέρουμε και ζητάμε νωρίτερα 1,8 δισ. ευρώ επιπλέον που αφορούν τα δάνεια».

Ads

Παράλληλα, αναφερόμενος στο ζήτημα των δανείων, ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε πως ολοκληρώθηκε ταχύτερα η σύμβαση για την πλατφόρμα των ιδίων κεφαλαίων, τη συμφωνία συνεισφοράς του InvestEU και την υπογραφή συμβάσεων ύψους 586,4 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε μεγαλύτερο ποσό από το προαπαιτούμενο και τα οποία θα έπρεπε να γίνουν μέχρι το τέλος της χρονιάς και επιτεύχθηκε νωρίτερα.

Η Ελλάδα είναι έτσι μεταξύ των πρώτων πέντε χωρών που καταθέτει αίτημα εκταμίευσης πληρωμής και η πρώτη που καταθέτει αίτημα για κομμάτι που ήταν σε τρίτη πληρωμή, που αφορά τα δάνεια, ανέφερε σχετικά ο κ. Σκυλακάκης.

Οι συνολικοί πόροι που που έχει να λαμβάνει η χώρα μέχρι τα τέλη του έτους υπερβαίνουν τα 11 δισ. ευρώ, γεγονός που την τοποθετεί στην πρώτη θέση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ, εν αντιθέσει με το 10%-15% που ισχύει σε άλλα κράτη-μέλη.

Ὀπως σημείωσε ο υπουργόος, σε σχέση με τη συνολική απορρόφηση, έως τώρα η εκταμίευση των πόρων ανέρχεται σε 1,65 δισ. Ευρώ, ενώ στο σκέλος των επιδοτήσεων έχουμε προς ώρας έχουμε εντάξει 376 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 13,5 εκατ. ευρώ.
 
Σε ότι αφορά σκέλος των δανείων, σημείωσε πως είναι ένα καινοτόμο εργαλείο, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει τέτοιο εργαλείο. Μέχρι χτες είχαν ήδη υποβληθεί 150 έργα συνολικού ύψους 6,8 δισ. ευρώ. Εκ των οποίων τα 2,6 είναι τα αιτούμενα από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε πως «το Ελλάδα 2.0 προχωρά φέρνει χρήματα και επενδύσεις στη χώρα, παραμένουμε – παρά τις δυσκολίες που θα γίνονται όλο και μεγαλύτερες – πρωτοπόροι στην Ευρώπη για την εφαρμογή αυτού του προγράμματος και μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον, αλλά χωρίς να ξεχνάμε πως το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς είναι μπροστά μας».

Σκέρτσος: Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ανάχωμα απέναντι στη διεθνή οικονομική αβεβαιότητα

«Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ανάχωμα απέναντι στη διεθνή οικονομική αβεβαιότητα και ουσιαστικά ένα εργαλείο για να μπορέσουμε να κρατήσουμε σε υψηλό επίπεδο αυτό το αναπτυξιακό momentum που βλέπουμε ότι έχει η ελληνική οικονομία» δήλωσε ο υπουργό Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση.

«Παρουσιάζουμε διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από την υπόλοιπη Ευρώπη, ένα μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους επενδυτές, συνεπώς αποτελεί την καλύτερη δυνατή περίπτωση για να κρατήσουμε ψηλά αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης» πρόσθεσε.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την Συνέντευξη Τύπου εδώ: