Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, αναιρεί την αρχική επιλογή Λυκουρέντζου και προκρίνει τον πρώην υφυπουργό Άμυνας, Κώστα Τασούλα, για τη θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Με αυτόν τον τρόπο -εκτός απροόπτου- διασφαλίζει ότι δεν θα τεθεί δεύτερη υποψηφιότητα για την αντικατάσταση του κ. Γιάννη Τραγάκη και κατ’ επέκταση αποφεύγει μία κρυφή ψηφοφορία η οποία, ενδεχομένως, θα έδινε «χώρο» για την εκδήλωση δυσαρέσκειας από τους επικριτές του.

Ads

Ο κ. Τασούλας απολαμβάνει γενικής εκτίμησης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και, κυρίως, φέρεται να διατηρεί καλές σχέσεις με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Επιπλέον, η υποψηφιότητα του πρώην υφυπουργού Παιδείας, Ανδρέα Λυκουρέντζου, θα προσέκρουε στην πρόβλεψη ότι ο γραμματέας της ΚΟ οφείλει να έχει συμπληρώσει 6 χρόνια θητείας στη Βουλή.

Ωστόσο, παρ’ όλη την επιλογή Τασούλα, η απόφαση εκλογής γραμματέα δια βοής προκαλεί δυσφορία σε βουλευτές που πρόσκεινται στο περιβάλλον Μπακογιάννη. Φέρονται, μάλιστα, να εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουν το επόμενο διάστημα.

Διαφορετική στάση απέναντι στις μέρες Καραμανλή

Ads

Την ίδια ώρα, η τέως υπουργός Εξωτερικών επιλέγει σαφώς να διαφοροποιηθεί από τα δεινά της διακυβέρνησης Καραμανλή. Ζητά επίμονα, κατά τη διάρκεια της προσυνεδριακής διαδικασίας, να συζητηθούν τα αίτια της σφοδρής εκλογικής ήττας της ΝΔ και προσπαθεί να εδραιώσει την άποψη ότι «οι περισσότεροι συνεργάτες του (τέως πρωθυπουργού) και οι στενοί του άνθρωποι στήριξαν τον κ. Σαμαρά». Άλλωστε, σε πρόσφατη συνέντευξή της στην εφημερίδα Το Βήμα, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι αισθάνεται ανεπιθύμητη στο κόμμα της και άφησε να εννοηθεί ότι θα διεκδικήσει το χώρο της στο εσωτερικό της παράταξης.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν δείχνει διατεθειμένος να διαχωρίσει σαφώς τη θέση του από τα πεπραγμένα της ηγετικής ομάδας επί κυβερνήσεων του κ. Κώστα Καραμανλή. Όσο για τη στάση Μπακογιάννη, ίσως είναι ενδεικτική -από πλευράς Σαμαρά- η δήλωση (ΝΕΤ) του πρόεδρου της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου της ΝΔ, Δημήτρη Αβραμόπουλου, που έκανε λόγο για «δικαιολογημένη πικρία» της τέως υπουργού Εξωτερικών ύστερα από το εσωκομματικό εκλογικό αποτέλεσμα.