Ελεύθερος θα παραμείνει ο Αριστείδης Φλώρος της Energa, όπως αποφάσισε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων. 

Ads

Το δικαστήριο αναγνώρισε στον καταδικασθέντα τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη, του σύννομου πρότερου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, δύο εκ των οποίων είχαν ήδη χορηγηθεί από το πρωτόδικο δικαστήριο, με αποτέλεσμα η ανώτατη ποινή να μην μπορεί αν ξεπεράσει τα οκτώ έτη. Παράλληλα, ορίστηκε αναστολή τριών ετών για τον Φλώρο, ο οποίος καταδικάσθηκε για τα αδικήματα της λαθρεμπορίας, του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και της υπεξαίρεσης.

Αναφορικά με το αδίκημα της υπεξαίρεσης κατά των ΛΑΓΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ ο Αρ. Φλώρος κρίθηκε αθώος, με το σκεπτικό ότι δεν αντιπροσώπευε αυτές τις εταιρίες, με βάση όσα ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που απέστειλε κατόπιν αιτήματος των κατηγορουμένων σχετική απάντηση. 

Σύμφωνα με το αρχικό κατηγορητήριο, το ποσό της υπεξαίρεσης ανέρχεται σε 236 εκατομμύρια ευρώ. Το δικαστήριο όμως αναγνωρίζει τις οφειλές της Energa μόνο προς το ελληνικό Δημόσιο και τους ΟΤΑ. Το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 72 εκατ. ευρώ, ενώ υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει κατατεθεί στο ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το ποσό των 85 εκατ. ευρώ, τα οποία θα πάρουν Δημόσιο και Δήμοι. Συνολικά από τους κατηγορούμενους, έχουν δεσμευθεί 127 εκατομμύρια σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ads

Για άλλους πέντε κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι, οι ποινές κυμάνθηκαν από 1 – 2 έτη με τριετή αναστολή, για το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Τους αναγνωρίστηκαν από ένα με δύο ελαφρυντικά, αυτό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και του σύννομου βίου. Πέντε κατηγορούμενοι αθωώθηκαν, μεταξύ των οποίων ο Βασίλης Μηλιώνης (πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια) και ο Αχ. Φλώρος.