Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση, ύψους 2 εκατ. ευρώ αφέθηκε ο πρώην διοικητής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Άγγελος Φιλιππίδης, για την υπόθεση των επισφαλών δανείων που χορήγησε το ίδρυμα, μετά την πολύωρη απολογία του στον ανακριτή. Επίσης του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα και είναι υποχρεωτική η τακτική εμφάνιση στο ΑΤ της περιοχής του. Τον βαρύνουν οι κατηγορίες της απιστίας και της άμεσης συνέργειας σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ads

Η απολογία του πρώην προέδρου του Τ.Τ. ξεκίνησε στις 10.00 και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19.00. Ακολούθησε η διάσκεψη ανακριτή και εισαγγελέα για την προφυλάκισή του ή μη.

Ειδικότερα, ο ανακριτής Γιώργος Ανδρεάδης και η Εισαγγελέας Μαρία Αυγήτα, των οποίων η διάσκεψη διήρκεσε λιγότερο από μία ώρα, έκριναν πως ο κατηγορούμενος δεν είναι ύποπτος φυγής ούτε ύποπτος για την τέλεση νέων αδικημάτων. 

«Δεν αποδείχτηκε τίποτα, αποδείχτηκε μόνο πως δεν είναι ύποπτος φυγής. Κατέρρευσαν τα περί απελάσεως [από την Τουρκία]», δήλωσε μετά την απόφαση ο συνήγορός του, Γιώργος Παπαϊωάννου. Ο ίδιος ο Α. Φιλιππίδης δεν προέβη σε κάποια δήλωση.

Ads

Νωρίτερα, ο Φιλιππίδης παρέδωσε στον ανακριτή υπόμνημα 300 σελίδων. «Θα δώσω τη μάχη του αυτονόητου προκειμένου οι τράπεζες να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Άμα χάσω οι εισαγγελείς θα δίνουν δάνεια», δήλωσε προσερχόμενος στον ανακριτή το πρωί της Δευτέρας. 

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος κρατείται από την περασμένη Τετάρτη οπότε και επέστρεψε από την Τουρκία, απολογήθηκε για τέσσερα δάνεια που δόθηκαν σε Δημήτρη Κοντομηνά, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, Κυριάκο Γριβέα – Αναστασία Βάτσικα και Παναγιώτη Ευθυμίου. Επίσης, προσπαθήσε να πείσει ότι δεν είναι ύποπτος φυγής ώστε να μην προφυλακιστεί.

Ο Φιλιππίδης, σύμφωνα με πληροφορίες, επιχείρησε να πείσει ανακριτή και εισαγγελέα ότι δεν προκλήθηκε ζημιά στην τράπεζα από τα δάνεια. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες:

-Για το δάνειο με αποδέκτες το εκζητούμενο από τις βρετανικές αρχές ζεύγος Κυριάκου Γριβέα – Αναστασίας Βάτσικα, φέρεται να υποστήριξε ότι χορηγήθηκε σε μία εταιρεία με πολυετή παρουσία  και καταξιωμένη στο χώρο  των συνεδρίων.

-Για το δάνειο στην εταιρεία Alapis, συμφερόντων του προφυλακισμένου επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ισχυρίστηκε ότι τηρήθηκαν οι διαδικασίες, καθώς ναι μεν η εταιρεία είχε λάβει  και άλλο δάνειο 600 εκατ. ευρώ, αλλά είχε προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 460 εκατ. ευρώ και την επίμαχη χρονική περίοδο η αξία της μετοχής  ήταν 24 -26 ευρώ η κάθε μία.

-Για τα δάνεια του  Δημήτρη Κοντομηνά προσπάθησε να πείσει τον ανακριτή ότι ηταν όλα εξασφαλισμένα, ενώ  επωφελής για το Τ.Τ. ήταν και η σύμβαση  με την εταιρεία Best Line, καθώς  στον τομέα των  πιστωτικών καρτών το Τ.Τ. τα έτη 2008-2010  απέκτησε υψηλά μερίσματα.

– Για το δάνειο του Π. Ευθυμίου φέρεται να ισχυρίστηκε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος για την άσκηση δίωξης εναντίον του, καθώς το επίμαχο δάνειο ανέλαβε και εξυπηρετεί κανονικά άλλος επιχειρηματίας.