Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση 50.000 ευρώ αφέθηκε ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών επί υπουργίας Γ. Παπαντωνίου, Σπύρος Τραυλός. Ο πρώην γ.γ. απολογήθηκε σήμερα στους ανακριτές Διαφθοράς κατηγορούμενος για κακουργηματική απιστία στο σκέλος της υπόθεσης των εξοπλιστικών που αφορά τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού. Συγκεκριμένα η υπόθεση αφορά τη μη υλοποίηση έργων αντισταθμιστικών ωφελημάτων ποσού περίπου 72 εκατομμυρίων ευρώ που υπογράφηκαν με βάση τη συμφωνία για την προμήθεια των υποβρυχίων, έργα τα οποία η ανάκριση καταλογίζει ότι έμειναν ανεκτέλεστα ή ανολοκλήρωτα.

Ads

Η υπόθεση αποτελεί σκέλος της δικογραφίας για την αγορά όπλων του Πολεμικού Ναυτικού και αφορά τις ενδεχόμενες ευθύνες προσώπων που χειρίστηκαν τις επίμαχες συμβάσεις μετά τη θητεία του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Η πρώτη από τις επίμαχες συμφωνίες αφορά αντισταθμιστικά ύψους περίπου 280 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έργα ύψους περίπου 240 εκατομμυρίων ευρώ παρέμειναν ανεκτέλεστα. Η εν λόγω σύμβαση αφορά την περίοδο θητείας στο Υπουργείο Άμυνας των Άκη Τσοχατζόπουλου και Γ. Σμπώκου.

Η δεύτερη σύμβαση για την οποία απαγγέλθηκε κατηγορία στον ο Σπ. Τραυλό, είχε ως αντικείμενο την ανάθεση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ, του εκσυγχρονισμού και της γενικής επισκευής τεσσάρων υποβρυχίων κλάσεως «Ποσειδών» τύπου 209. Το έργο προσδιορίστηκε στο ποσό των 826.173.947 ευρώ και, σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ, το ανεκτέλεστο έργο των προγραμμάτων ανέρχεται στα 72.654.175 ευρώ.

Ads