«Η είσοδος και κίνηση των βουλευτών πραγματοποιείται χωρίς κανένα περιορισμό στο Μέγαρο της Βουλής», διευκρινίζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, έπειτα από αναφορά του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου για το «φαινόμενο κυκλοφορίας οπλισμένων βουλευτών στους χώρους του κοινοβουλίου». Για «απόλυτο παραλογισμό» κάνει λόγο στο tvxs.gr ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος του τομέα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Δημήτρης Τσουκαλάς.
 

Ads

Η κατάθεση της αναφοράς από τον κ. Νικολόπουλο έγινε έπειτα από δημοσίευμα που φέρει τον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη να προσπαθεί να ανακόψει το φαινόμενο κυρίως μετά τη χορήγηση αδειών οπλοφορίας σε πολλούς βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
 
Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής κατέθεσαν ομαδικές αιτήσεις για άδεια οπλοφορίας, κάνοντας χρήση του δικαιώματος που τους δίνει ο νόμος, με την προϋπόθεση ότι έχουν λευκό ποινικό μητρώο. Από τους πρώτους που απέκτησαν το δικαίωμα να φέρουν όπλο είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης, για τον οποίο κρίθηκε ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος.
 
Σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τσουκαλάς τόνισε στο tvxs.gr: «Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν βουλευτές που οπλοφορούν στη Βουλή. Ίσως γιατί εγώ δεν είχα ποτέ στη ζωή μου καμιά επαφή με τα όπλα μου φαίνεται αδιανόητο μέσα στο Κοινοβούλιο όπου λαμβάνονται αποφάσεις για έναν ολόκληρο λαό, να υπάρχουν άνθρωποι που οπλοφορούν. Για ποιο λόγο; Φοβούνται τους άλλους, ότι θα γίνει κάτι εναντίον τους μέσα στη Βουλή; Αν είναι έτσι, κι εγώ φοβάμαι ότι εάν πω κάτι που μπορεί λεκτικά να μην αρέσει σε κάποιον μπορεί και αυτός να χρησιμοποιήσει το όπλο του εναντίον μου».
 
Ο κ. Τσουκαλάς έκανε επίσης λόγο για μια πρακτική που προκαλεί έντονη ανησυχία. «Η οπλοφορία δημιουργεί προβληματισμό και μια κατάσταση που δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατία. Δεν μπορεί να συνεδριάζει το Κοινοβούλιο, να ανταλλάσσονται απόψεις πολιτικές, οι οποίες μπορεί να είναι εκ διαμέτρου αντίθετες γιατί έτσι προβλέπει η δημοκρατία, και να γνωρίζεις την ίδια στιγμή ότι σε αυτόν που απευθύνεσαι ή που λες την αντίθετη άποψη, αυτός έχει όπλο και μπορεί να το χρησιμοποιήσει», υπογράμμισε.
 
Αναφερόμενος γενικότερα στο θέμα της οπλοφορίας, επισήμανε: «Ο τρόπος που διατίθενται τα όπλα και η ευκολία που φαίνεται να υπάρχει ο κάθε ένας να μπορεί να αποκτήσει όπλο είναι ένα θέμα που θα πρέπει να γίνει αντικείμενο διαλόγου και να ληφθούν σκληρές αποφάσεις. Δεν είναι δυνατόν, με το επιχείρημα ότι μπορεί να κινδυνεύσει, να οπλοφορεί κάποιος».