Αναβολή για την ερχόμενη Δευτέρα ζήτησαν και πήραν οι 11 εργολαβικοί υπάλληλοι του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που συνελήφθησαν τα ξημερώματα της Παρασκευής στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης για τον τερματισμό της κατάληψης στο κτίριο της διοίκησης του Ιδρύματος. Το δικαστήριο ήρε επίσης την κράτησή τους. Προηγουμένως ο εισαγγελέας άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για διατάραξη οικιακής ειρήνης.
 

Ads

Έξω από το Δικαστικό Μέγαρο συνάδελφοί τους και φοιτητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση συμπαράστασης.
 
Την απελευθέρωση τους ζήτησε νωρίτερα ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, σε επικοινωνία του με το γενικό αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης.
 
Η διάρκειας δέκα λεπτών αστυνομική επιχείρηση στο ΑΠΘ έγινε στις 04:30 τα ξημερώματα, παρουσία δικαστικού λειτουργού, κατόπιν σχετικής παραγγελίας του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Ευάγγελου Μαδεμλή.
 
Το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ τελούσε υπό κατάληψη για περισσότερες από 70 μέρες.
 
Σε ανακοίνωσή του για την επέμβαση των ΜΑΤ στο ΑΠΘ, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για πράξεις παραβίασης της δημοκρατικής πανεπιστημιακής παράδοσης που ενέπνευσε και εγγυήθηκε την εκπαιδευτική και ερευνητική ανάπτυξη των ΑΕΙ μεταπολιτευτικά.
 
«Η παραβίαση του Ασύλου, η επιστράτευση της καταστολής δεν επιλύουν τα οξύτατα λειτουργικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πολιτική λιτότητας και περικοπών των Μνημονίων. Η κυβέρνηση νομοθετεί συστηματικά και αντισυνταγματικά την αποδόμηση του Δημόσιου Πανεπιστήμιου, οργανώνει εντατικά την λειτουργική και εκπαιδευτική απορρύθμιση του, σχεδιάζει την οικονομική χρεοκοπία των ΑΕΙ με την επιβληθείσα περικοπή των τακτικών προϋπολογισμών τους».
 
Το ΚΚΕ αναφέρει ότι «οι εκατοντάδες εργαζόμενοι στην καθαριότητα και την φύλαξη δεν βρίσκονται αντιμέτωποι μόνο με τη στυγνή εκμετάλλευση και την τρομοκρατία των ιδιωτών εργολάβων, οι οποίοι λυμαίνονται και θησαυρίζουν από τα οικονομικά των πανεπιστημίων, αλλά και με την κυβερνητική καταστολή και τον εμπαιγμό του πρύτανη», ενώ προσθέτει πως «πριν στείλουν τα ΜΑΤ χρησιμοποίησαν απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, τα ψέματα και τις συκοφαντίες κατά των εργαζομένων σε μια επιχείρηση τρομοκρατίας και συκοφάντησης στην οποία έχει τη δική της συμβολή και η ναζιστική Χρυσή Αυγή».