Την απελευθέρωση του ωραρίου εργασίας των εμπορικών καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας προωθεί η κυβέρνηση, με τον παράλληλο αποκλεισμό των ΙΧ και τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως τουριστικής. Σύμφωνα μάλιστα με το «Έθνος», το μοντέλο συνιστά «πιλότο» και για άλλες πόλεις της χώρας.

Ads

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, το εν λόγω σχέδιο θα οδηγήσει σε «δραματικές αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, καθώς θα πρόκειται για de facto απελευθέρωση». Οι έμποροι θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να διατηρούν κλειστά τα καταστήματά τους τις πρωινές ώρες που οι εν δυνάμει καταναλωτές βρίσκονται στη δουλειά και να τα ανοίγουν – όποτε εκείνοι κρίνουν – τις υπόλοιπες ώρες και ημέρες της εβδομάδας.

Μια τέτοια κίνηση στην πρωτεύουσα ωστόσο , δεν πρόκειται να περιοριστεί στο πλαίσιο αυτής, εκτιμά η εφημερίδα, η οποία επισημαίνει ότι θα αποτελέσει πρότυπα για την επέκταση του σχεδίου και σε άλλες πόλεις, όπου το ωράριο ρυθμίζεται με απόφαση των τοπικών εμπορικών συλλόγων.

Κι ενώ τα μεγάλα καταστήματα και αλυσίδες υποστηρίζουν την συγκεκριμένη επιλογή, έχοντας επαναφέρει το αίτημα της απελευθέρωσης στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, οι μικροί και μεσαίοι έμποροι μιλούν για τον… «θάνατο του εμποράκου», επισημαίνει η εφημερίδα.

Ads

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του κέντρου της Αθήνας και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να «γλιτώσει» από τις διαδηλώσεις, στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν την ιδέα να μεταφέρουν δημόσιες υπηρεσίες και όλα τα υπουργεία, εκτός του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, στα όρια του νομού Αττικής. Οι αποφάσεις στο συγκεκριμένο θέμα θα ληφθούν στο πλαίσιο της συζήτησης για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση θα συνδυαστεί και με αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας, καθώς στις δημόσιες υπηρεσίες θα επεκταθεί και το απόγευμα, ενώ όλα τα σχολεία θα γίνουν ολοήμερα, σύμφωνα με το «Έθνος».

Διαβάστε επίσης: Σχέδια αναμόρφωσης της Αθήνας με αιχμή το μεταναστευτικό