Η ηθοποιός Ελένη Κούρκουλα, κατέθεσε σήμερα στη δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη, ως μάρτυρας υπεράσπισης, πως έκανε στενότατη παρέα μαζί του και πως δεν τον είχε δει ποτέ με παιδιά, αλλά με νεαρούς, άνω των 18 ετών και μάλιστα τον περιέγραψε ως «έναν γλυκό και τρυφερό άνθρωπο». Τόνισε μάλιστα πως οι καταγγελίες έχουν σαν στόχο να πλήξουν τον ίδιο.

Ads

Η κ. Κούρκουλα μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου του δικαστηρίου για τους καταγγελλόμενους σε βάρος του βιασμού είπε πως έπεσε από τα σύννεφα όταν βγήκε στη δημοσιότητα η υπόθεση.

Αναλυτικά αποσπάσματα από τη δίκη, όπως τα μετέδωσε το Lignadis Trial Watch:

► Πρόεδρος: Τι σχέση έχετε με τον κατηγορούμενο;

Ads

► ΕΚ: Γνωρίστηκα με τον κατηγορούμενο το ’90. Είμαστε χρόνια φίλοι θα έλεγα ότι είναι η οικογένειά μου.

► Πρόεδρος: Έχετε συνεργαστεί;

► ΕΚ: Ναι πολλές φορές, το διάστημα ’93-’98 ήταν στο Εθνικό, μετά ήρθε και παίξαμε μαζί στο θέατρο Κάππα 2 έργα

► Πρόεδρος: Έκτοτε έχετε συνεργαστεί;

► ΕΚ: Όχι άλλα έχουμε διαρκή σχέση, καθημερινότητα, πολλές διακοπές μαζί, Πάσχα μαζί, ξύπνησα – ξύπνησες.

► Πρόεδρος: Είχατε καθημερινή επικοινωνία δια ζώσης;

ΕΚ: Και διαζώσης, σπίτια με φίλους κλπ.

Πρόεδρος: Εδώ υπάρχουν καταγγελίες για βιασμούς, γνωρίζετε τους καταγγέλοντες, τους έχετε δει;

ΕΚ: Ποτέ κανέναν, έπεσα από τα σύννεφα, χθες το βράδυ σκεφτόμουν εκείνες τις μέρες, ξέσπασε ένα κύμα ότι κάτι θα γίνει με τον Λιγνάδη.

Πρόεδρος: Πριν φτάσουμε εκεί, είχατε διαπιστώσει ότι περιστοιχίζεται με ανήλικα άτομα, ότι έχει περίεργη συμπεριφορά;

ΕΚ: με ανήλικα άτομα ποτέ, με ενήλικα βεβαίως και γυναίκες και άνδρες, ξέρω σχέσεις και δεσμούς του.

Πρόεδρος: Μπορείτε να κατονομάσετε;

ΕΚ: Δε θέλω να εκθέσω τα αγόρια, όταν τον πρωτογνώρισα ήταν με την ΤΚ που ήταν τότε νέα ηθοποιός, ο πρώτος του δεσμός, ξέρω ότι ήταν με τον ΔΜ έναν νέο ηθοποιό, δεν ήταν γνωστές όχι επειδή ήταν κρυφές. Πιο εύκολα οι τηλεοράσεις βγάζουν ένα στρέιτ ζευγάρι.

Πρόεδρος: Γενικά τι άνθρωπος ήταν σε αυτή την πλευρά του;

ΕΚ: Με όλες του τις σχέσεις ευγενής περαπάνω από το κανονικό, έτσι είμαστε κι εμείς, πάντα περιποιητικός είχαμε εξοχικό και έρχονταν, έβλεπα πάντα μια κανονική σχέση, δεν υπήρχε υποψία του άνδρα που κάνει ό,τι θέλει, καθόλου.

Πρόεδρος: Πηγαίνατε απροειδοποίητα σπίτι του;

ΕΚ: Πολλές φορές, είχαμε μεγάλη οικειότητα μεταξύ μας.

Πρόεδρος: Στις εξόδους σας βλέπατε νεαρά άτομα;

ΕΚ: Παιδιά ουδέποτε, με νεαρούς ανθρώπους βεβαίως κι εγώ συναλλάσομαι με άνδρες και γυναίκες, οι παρέες μου δεν είναι μόνο συνομηλίκων, αυτό ανανεώνει τους ανθρώπους που ασχολούνται με την τέχνη. Όσο κι αν ακουστεί περίεργο στην αίθουσα, η εντύπωσή μου είναι ότι πρόκειται για έναν γλυκό και τρυφερό άνθρωπο.

Πρόεδρος: Κάποιος μάρτυρας είπε ότι ήταν αλαζόνας, εσείς πως αντιληφθήκατε τα γεγονότα;

ΕΚ: Κοιτάξτε το αλαζόνας είναι κάτι που μπορεί να πει κάποιος για τον σκηνοθέτη του που άλλες φορές είναι αλήθεια άλλες όχι, αν θες να εκμαιεύσεις το καλύτερο μπορεί να γίνεις αλαζονικός, εμένα μου έπεσε το ταβάνι στο κεφάλι σχετικά με τη σύλληψή του, όταν κυκλοφορούσαν οι φήμες. Ρώτησα τον Δημήτρη πολλές φορές, μου απαντούσε ότι δεν ξέρει. Αφού πήγε μόνος του στη ΓΑΔΑ, μετά συνελλήφθη, όταν συνελλήφθη του πήγα το ημερολόγιό του. Ένας είχε καταγγείλει ότι βιάστηκε σε ημερομηνίες που στο ημερολόγιο φαινόταν ότι ήταν στην Ιθάκη μαζί μας. Είχα πολλές φωτογραφίες από την Ιθάκη. Πήγα στην ανακρίτρια και τις κατέθεσα. Μου έκανε εντύπωση που είπε ο καταγγέλων ότι μπερδεύτηκε με τις ημερομηνίες, όπως κι ένας άλλος. Τι τον έβιαζε ακριβώς; Αυτός είχε βιαστεί προ 15ετίας γιατί δεν περίμενε να το καταθέσει τον επόμενο χρόνο κι έπεσε σε τόσες ανακρίβειες;

Πρόεδρος: Πότε τον Αύγουστο του ’15;

ΕΚ: Από τις αρχές μέχρι ’17-’20.

Πρόεδρος: Ήταν κι άλλα πρόσωπα;

► ΕΚ: Είχε φέρει ένας φίλος του στο πρώτο μισό και στο άλλο μισό ο αδερφός του με την ανιψιά του.

Πρόεδρος: Άλλα άτομα;

ΕΚ: Πολύς κόσμος που προσφέρθηκε να καταθέσει.

Πρόεδρος: Υπήρχαν στο παρελθόν καταγγελίες;

► ΕΚ: Δεν το γνωρίζω.

► Εισαγγελέας: Πηγαίνατε συχνά σπίτι του;

► ΕΚ: Ναι.

► Εισαγγελέας: Δεν είδατε ποτέ να φιλοξενεί κάποιον;

ΕΚ: Ποτέ κανείς άλλος, ούτε ανήλικος, ούτε ενήλικος, μόνο οι κατά καιρούς δεσμοί του.

► Εισαγγελέας: Τον κύριο ΓΧ τον γνωρίζετε;

► ΕΚ: Από το θέατρο, ήξερα ότι ήταν συνεργάτες.

► Εισαγγελέας: Την κα ΓΚ;

► ΕΚ: Κάθε καλοκαίρι χτύπαγε το τηλέφωνο του Δημήτρη, τον ρωτάγαμε ποιος είναι κι έλεγε η ΓΚ, σήκωνε ανοιχτή ακρόαση κι άκουγα «τι κάνεις». Εμμονική παράφρονη που τον κυνήγαγε παντού. Μια φορά έγινε πάλι στη Μύκονο και τον πήρε τηλ και είπε ότι ήρθε κι αυτή στη Μύκονο.

► Εισ: Για τον ΒΚ ξέρετε;

ΕΚ: Από την τηλεόραση μόνο.

► Εισ: Για την επίθεση;

ΕΚ: Να τελειώσει μια για πάντα η παραφιλολογία, εγώ ήμουν μαζί με τον αδερφό του όταν μπήκε στο ασθενοφόρο έδωσε το κινητό μου, με πήραν και πήγα στο Γεννηματάς, μόλις είχε φτάσει ο αδερφός του και ο Δημήτρης μαχαιρωμένος, τον κράταγε ο γιατρός έτοιμο να καταρρεύσει, πηγαίνοντας να μπει σπίτι του κάποιος του την είχε στήσει και τον μαχαίρωσε από πίσω, άρχισε μια παραφιλολογία από ΜΜΕ κι από αστικούς μύθους, αμέσως φτιάχτηκε ο μύθος, τότε κανάλι έδειξε τον Μαρκουλάκη και είπε ότι ο δολοφόνος γυρίζει στον τόπο του εγκλήματος και άφησαν να εννοηθεί ότι μπορεί να τον είχε μαχαιρώσει ο Μαρκουλάκης, ακόμα και σήμερα λένε ότι ο Μαρκουλάκης τον μετέφερε, δεν τον μετέφερε, ήρθε μετά στο νοσοκομείο. Μετά την υπόθεση Μαρκουλάκη άρχισε μια άλλη φιλολογία για τον πατέρα κάποιου παιδιού και άρχισαν να αφήνουν σύννεφα προς συγκεκριμένο άνθρωπο. Δεν ήταν ένα πρόσωπο, άλλαζαν τα σενάρια, είμαι πεπεισμένη ότι τίποτα δεν είναι αλήθεια, ο Δημήτρης έπεσε θύμα ανθρώπου που την έστησε για να τον ληστέψει, έχει συμβεί και σε μένα. Τι λόγο έχουν να υπάρχουν αυτές οι παραφιλολογίες πχ μια τραγουδίστρια διακομίστηκε με ένα μπουκάλι κλπ.

Εισαγγελέας: Του αφαιρέθηκε κάποιο αντικείμενο;

ΕΚ: Δε θυμάμαι.

► Εισ: Ή αντιστάθηκε;

► ΕΚ: Μα έμπαινε σπίτι.

► Εισ: Δε γνωρίζετε όμως αν αφαιρέθηκε κάτι, είχατε ακούσει φήμες για τις παρέες του κατηγορουμένου και τις ηλικίες του;

► ΕΚ: Στο θέατρο δεν υπάρχει η ηλικιακή κατανομή που υπάρχει σε άλλες δουλειές.

► Εισ: Γνωρίζετε πολλούς συναδέλφους σας με ανήλικα;

ΕΚ: Ανήλικα όχι αλλά νεαρά άτομα πολλά, σε όλες τις σχολές κάνουν παρέα καθηγητές σκηνοθέτες μαθητές, το θέατρο είναι ηλικιακά ένα.

Εισ: Είχαν λόγο κάποιοι να βλάψουν με αυτά τον κατηγορούμενο;

ΕΚ: Αυτό ρώτησα και εγώ πριν, ποιοι βιάστηκαν να καταγγείλουν τον βιασμό τους που έγινε χρόνια πριν. Θέλετε επειδή ήταν διευθυντής του Εθνικού; Επειδή τον ζηλεύουν; Πάντα ο χαρακτήρας του προκαλούσε φθόνο.

Εισ: Μα διορίστηκε το ’19 και οι κατηγορίες έγιναν στις ’21.

ΕΚ: Θυμάμαι ότι υπήρχε ένας σαν ντελάλης που είχε βγει και έλεγε τώρα για τον Λιγνάδη. Επειδή ήταν διευθυντής ήθελαν να τον πλήξουν.

Εισαγγελέας: Γιατί;

ΕΚ: Για να πάρει την θέση του, για να πλήξει την υπουργό που τον έβαλε.

Κούγιας (παρέμβαση): Τον επέλεξε.

ΕΚ: Πιστεύω ότι με το που έσκασε η υπόθεση #Metoo με την Μπεκατώρου, και τον Κιμούλη, δεν είδα κάποιον σοβαρό να καταγγέλει για τον κο Λιγνάδη, μόνο κάποιες περίεργες προσωπικότητες δεν θέλω να πω άλλο. Δεν βγήκαν από το θέατρο να πουν ότι τους βίασε στο καμαρίνι. Με το που έπεσε ο σπόρος του #Metoo άρχισαν να σκέφτονται αυτοί που δεν ήταν από την πλευρά του Λιγνάδη και της κυβέρνησης είπαν να ευκαιρία να τελειώσουμε τον ζωηρό Λιγνάδη. Παρασυρόμενα πολλά μέσα το καταφέρανε. Εγώ θυμάμαι να ακούω το ανθρωπόμορφο τέρας.

Εισ: Στην αντίληψή σας δεν είχαν υποπέσει τέτοια περιστατικά;

ΕΚ: Ποτέ, και γνώριζα και τους συντρόφους του, ποτέ κανείς τους δεν μου είπε κάτι. Να σας πω ότι τσεκάρισα παλιές του σχέσεις και κανείς δεν είπε τίποτα τέτοιο.

Σύνεδρος: Μπορείτε να μας προσδιορίσετε το ηλικιακό όριο των ατόμων που ήταν κοντά στο Λιγνάδη;

ΕΚ: 18 και άνω.

Σύνεδρος: Οι παρέες αυτές ήταν από το θέατρο;

ΕΚ: Κυρίως από το θέταρο ναι, είχε κάποιες παρέες από το σχολείο του αλλά δεν είχε άλλο κύκλο.

Ένορκος: Με αυτές τις παρέες τον βλέπατε έξω ή στις πρόβες να κάνουν παρέα;

ΕΚ: Σε ταβέρνες, σε μπαρ.

Ένορκος: Σε πρόβες είχατε πάει;

ΕΚ: Σε πρόβες με άδεια σκηνοθέτη επιτρέπεται να πηγαίνουν φίλοι και μαθητές των σκηνοθετών από άλλες σχολές. Τα ανήλικα παιδιά τα είχαμε ως παιδιά μας. Τα παιδιά ήταν παιδιά.

Ένορκος 2: Ως προς τις φήμες είχατε συζητήσει για αυτά τα θέματα;

ΕΚ: Για ομοφυλοφιλία;

Ένορκος 2: Όλων αυτών που έχουμε ακούσει εδώ. Είστε του χώρου.

ΕΚ: Ερχόντουσαν και με ρωτούσαν.

Ένορκος 2: Με αυτόν είχατε μιλήσει;

ΕΚ: Πολλές φορές γελώντας στα επόμενα χρόνια.

Πρόεδρος: Θα διακόψουμε.

Κούγιας: Αν μπορώ να έχω τον λόγο. Τον κο Μ. τον είχαμε προτείνει εμείς ως μάρτυρα για να αποδείξουμε ότι οι ημερομηνίες του 2ου μηνυτή Σ. είναι ψέμα. Οι μάρτυρες που έχουμε προτείνει είχαν σημασία για εκείνο το κατηγορητήριο. Διαφωνώ με το να καλέσουμε τον Μ. που είχαμε προτείνει γιατί είναι χάσιμο χρόνου. Όταν τελειώσουν οι μάρτυρες κατηγορητηρίου μπορεί να παραιτηθούμε. Εμείς τα έχουμε δώσει όλα.

Πρόεδρος: Το δικαστήριο δεν κρίνει αναγκαίο να κληθεί η βίαιη προσαγωγή του μάρτυρα Μ.