Υπό έλεγχο για υποθέσεις φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα είναι ο Χρήστος Καλογρίτσας αλλά και ο γιος του Ιωάννης Βλαδίμηρος, στον οποίο έχει δημοπρατηθεί μία από τις 4 τηλεοπτικές άδειες.

Ads

Το όνομα πατέρα και γιου βρίσκεται στις λίστες φοροδιαφυγής που ελέγχονται από τους οικονομικούς εισαγγελείς από τον Ιανουάριο του 2015.

Μία από τις υποθέσεις που εξετάζονται από τις δικαστικές Αρχές αφορά τον κ. Χρήστο Καλογρίτσα. Η δικογραφία αφορά φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα καθώς φαίνεται να προέκυψαν από ελέγχους των οικονομικών στοιχείων του επιχειρηματία αποκλίσεις μεταξύ καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων για ποσά περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ. Η υπόθεση εκκρεμεί στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για παραπομπή σε δίκη.

Επίσης ο επιχειρηματίας Ιωάννης -Βλαδίμηρος Καλογρίτσας πρόσφατα κατέβαλε στις φορολογικές αρχές ποσό 4 εκατομμυρίων καθώς είχε σχηματιστεί σε βάρος του δικογραφία για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, αδικήματα που αφορούν επίσης αποκλίσεις μεταξύ καταθέσεων και δηλώσεων.

Ads

Όπως ορίζει ο νόμος, η πληρωμή του καταλογιζόμενου φόρου οδηγεί σε απαλλαγή από το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, ενώ ο υπόχρεος μπορεί μετά την καταβολή του ποσού να εξασφαλίσει φορολογική ενημερότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα δάνεια Καλογρίτσα από την Attica Bank

Στο μεταξύ Alpha και Star, σε συντονισμένα ρεπορτάζ τους και επικαλούμενα διαρροές από το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, υποστήριξαν χθες ότι οι επιχειρήσεις Καλογρίτσα έχουν πάρει τον τελευταίο ενάμισι χρόνο δάνεια ύψους 77,5 εκατομμυρίων από την Attica Bank.  Την ίδια ώρα η ΝΔ ζητούσε να δώσουν εξηγήσεις στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, οι πλειοδότες και όλοι οι εμπλεκόμενοι στη δημοπρασία για τις άδειες, ενώ γαλάζια στελέχη «στοιχημάτιζαν» ότι η εταιρία Καλογρίτσα θα εκπέσει λόγω διάτρητου Πόθεν Εσχες και ο διαγωνισμός θα καταπέσει.

Τα πορίσματα για τα δάνεια

Στο μεταξύ, το «Κόκκινο», παρουσιάζει νέα στοιχεία για την Τράπεζα Αττικής, τα μεγέθη της και τη σχέση της με τον Όμιλο Καλογρίτσα, τα οποία, σύμφωνα κατά πληροφορίες αποτυπώνουν και τις θέσεις της πλευράς Καλογρίτσα. Όπως αναφέρει ο ραδιοφωνικός σταθμός στην ιστοσελίδα του η συνολική έκθεση της Τράπεζας Αττικής σε κόκκινα δάνεια και προβληματικές συμμετοχές, ανέρχεται σε 57% του συνόλου των δανειοδοτήσεων. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Εθνική Τράπεζα είναι 54% και στην Αlpha Bank 53%.

Για τα κόκκινα δάνεια το ποσοστό είναι 51% επί του συνόλου των χορηγήσεων με το σύνολο των κόκκινων δανείων για το σύνολο των τραπεζών κινείται στο επίπεδο του 50%. «Η Αττικής δηλαδή δεν αποτελεί την κραυγαλέα εξαίρεση αλλά τον «μέσο όρο» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», σημειώνεται στο δημοσίευμα.
 
Σύμφωνα με το «Κόκκινο» υπάρχουν δύο πορίσματα:
 
ΠΡΩΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ: Αφορά την περίοδο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 και έχει συνταχθεί από την Τράπεζα Ελλάδας.
 
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΟΡΙΣΜΑ: Αφορά την περίοδο μέχρι την άνοιξη του 2016, συντάχθηκε από ΤτΕ και SSM (το όργανο εποπτείας της ΕΚΤ) και είναι αυτό στο οποίο αναφέρονται τα ΜΜΕ, διαστρεβλώνοντας πλήρως το περιεχόμενο του.

Σύμφωνα με επιστολή της ίδιας της Τράπεζας προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς:
 
«Στις 3.6.2016 παρελήφθη αρχικό σχέδιο των ευρημάτων του επιτόπου ελέγχου από μεικτό κλιμάκιο της ΕΚΤ (SSM) και της ΤτΕ. Το ανωτέρω σχέδιο περιλαμβάνει ευρήματα, τα οποία είναι ταξινομημένα στις ακόλουθες κατηγορίες:
1. Εσωτερική διακυβέρνηση
2. Επιχειρηματικό μοντέλο
3. Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
4. Διαδικασίες που αφορούν τον πιστωτικό κίνδυνο (Credit Risk Management Processes)
5. Information technology

Επί στου σχεδίου αυτού η Τράπεζα απάντησε, επί όλων των ευρημάτων, στις 10.06.2016, η δε νέα Διοίκησή της επιμελείται άμεσα της πλήρους συμμόρφωσης με τα ευρήματα του ελέγχου».
 
Στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο μέρος του πορίσματος αναφέρεται σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, λόγω της συμμετοχής μη τραπεζιτών (και συγκεκριμένα μηχανικών) στη διοίκηση της τράπεζας, ενώ οι διαπιστώσεις για τη διαχείριση κινδύνων αφορούν κυρίως τη μονομέρεια των χορηγήσεών της προς κατασκευαστικές εταιρίες και μηχανικούς, κάτι όμως που δικαιολογείται απολύτως (δεν σημαίνει βεβαίως αυτό ότι είναι και ορθολογικό), καθώς αποτελεί μετοχικά την τράπεζα των μηχανικών, αναφέρει το δημοσίευμα.

Και συνεχίζει το «Κόκκινο»:
 
ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ και Attica Bank
 
Η Τράπεζα Αττικής είναι η αποκλειστική σχεδόν τράπεζα του Ομίλου Καλογρίτσα τον οποίο συνολικά έχει χρηματοδοτήσει με 110 εκατ. ευρώ.

Για τις δανειοδοτήσεις αυτές η Αττικής έχει πλήρεις καλύψεις. Τα καλύμματα (Collateral) αποτελούνται από μετρητά, αστικά ακίνητα  και συμβόλαια έργων, καθώς το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της εταιρίας ΤΟΞΟΤΗΣ και των άλλων εταιριών του Ομίλου ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ.
 
ΕΓΓΥΗΤΙΚΕΣ

Η μεν πρωτη ύψους 8 εκατ. ευρώ εκδοθηκε στο πλαίσιο των ορίων που είχαν εγκριθεί από την διοίκηση της τράπεζας του 2013 (κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου).
 
Η δεύτερη –που αφορά τη δυνατότητα συμμετοχής στον διαγωνισμό των αδειών- ύψους 3 εκατ. ευρώ εκδόθηκε με κάλυμμα κατάθεση μετρητων ύψους 3 εκατ. ευρώ που εισήγαγε ο επιχειρηματιας, απο την εταιρία του που κατασκευάζει μεγάλα έργα στο Ντουμπάι, αφού πριν η προέλευση του  σχετικού ποσού ελέγχθηκε από την ελληνική Αρχή για το Μαυρο Χρήμα.
 
Η ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗ

Η Τράπεζα Αττικής έχει ήδη κοινοποιήσει στην πλευρά Καλογρίτσα ότι τα συνολικά ύψους 110 εκατ. ευρώ δάνεια που έχουν χορηγηθεί αποτελούν με βάση τα μεγέθη της Τράπεζας Αττικής ανώτατο όριο, που δεν μπορεί να υπερβεί.

Στελέχη της Αττικης αλλά και εν γένει της τραπεζικής αγοράς θεωρούν ότι το μέγεθος, τα έργα και το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της εταιρίας της εξασφαλίζουν χρηματοδότηση από οποιαδήποτε άλλη τράπεζα.