Οδηγίες για αιφνιδιαστικούς ελέγχους, σε 24 βάση, για την πάταξη του φαινομένου παράνομων μεταφορών υγρών καυσίμων έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών στις περιφερειακές διευθύνσεις του ΣΔΟΕ και τις τελωνειακές αρχές.

Ads

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ενημερώνει ότι πραγματοποιούνται σε 24ωρη βάση, προληπτικοί και προσωρινοί έλεγχοι που καλύπτουν όλο το κύκλωμα των ενεργειακών προϊόντων (παραγωγή, αποθήκευση, διακίνηση, εμπορία, διάθεση και χρήση στην κατανάλωση).

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών υπενθυμίζει ότι για το φαινόμενο της παράνομης μεταφοράς υγρών καυσίμων από γειτονικές χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία κλπ) είχε εκδοθεί οδηγία προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης που αφορούσε τις παράνομες μεταφορές μέσω του συνοριακού σταθμού Ορμενίου. Επιπρόσθετα, έχει διενεργηθεί στην παραμεθόριο με τη Βουλγαρία, έκτακτο τριήμερο επιχειρησιακό σχέδιο ελέγχου βυτιοφόρων οχημάτων και ελέγχου μεταφοράς καυσίμων από επιτηδευματίες και ιδιώτες σε κάθε είδους δοχεία, από και προς τη Βουλγαρία. «Οι έλεγχοι αυτοί θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται σε 24ωρη βάση, αιφνιδίως, παράλληλα με τους ελέγχους διακίνησης που απορρέουν από τον ετήσιο προγραμματισμό του ΣΔΟΕ», προειδοποιεί ο υπουργός Οικονομικών και σημειώνει ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη, στην παραμεθόριο, έκτακτο επιχειρησιακό σχέδιο ελέγχου Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης διεθνών μεταφορών όσον αφορά την παράνομη μεταφορά και χρήση υγρών καυσίμων».

Γενικότερα, τονίζει επίσης ο κ. Παπακωνσταντίνου, οι έλεγχοι στα ενεργειακά προϊόντα θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση, ιδίως μετά την αύξηση του ΕΦΚ στα προϊόντα αυτά, αποσκοπώντας, στην εξάρθρωση κυκλωμάτων λαθρεμπορίας καυσίμων και στην καταπολέμηση φαινομένων αισχροκέρδειας, για τη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων, την ομαλή λειτουργία της αγοράς καυσίμων και την προστασία των καταναλωτών.

Ads

Με το έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει επίσης ότι έχουν δοθεί οδηγίες προς τα τελωνεία πλησίον των χερσαίων συνόρων της χώρας να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους, επί 24ωρης βάσης και με αιφνιδιαστικό χαρακτήρα, των βυτιοφόρων φορτηγών αυτοκινήτων που εισέρχονται και εξέρχονται από και προς τη Βουλγαρία, την Αλβανία, τη FYROM και την Τουρκία, τόσο κατά την έξοδο από τη χώρα μας προκειμένου να διαπιστώνεται ότι εξέρχεται των συνόρων η διαλαμβανόμενη στο συνοδευτικό παραστατικό ποσότητα (μακροσκοπικός έλεγχος, ζύγιση, λήψη δειγμάτων για χημική ανάλυση κλπ), όσο και κατά την είσοδο στη χώρα μας για να διαπιστώνεται εάν είναι έμφορτα ή κενά φορτίου. Ιδιαίτερα αναφορικά με τα βυτιοφόρα φορτηγά αυτοκίνητα που δηλώνονται κενά φορτίου, το ποσοστό των ελέγχων που διενεργούν τα τελωνεία εισόδου-εξόδου από τη χώρα, πρέπει να ανέρχεται σε 100%.

Περαιτέρω, σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών, ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στην εντατικοποίηση των δειγματοληπτικών ελέγχων, αναφορικά με μεταφορά καυσίμων από επιτηδευματίες ή ιδιώτες, με κάθε είδους δοχεία, σε φορτηγά ιδιωτικής χρήσης ή επιβατικά αυτοκίνητα.

Είναι πάντως χαρακτηριστική η επισήμανση του κ. Παπακωνσταντίνου ότι «στα πλαίσια των διενεργούμενων ελέγχων, διαπιστώθηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων Θεσσαλονίκης κατά τους τελευταίους μήνες του προηγούμενου έτους. Λαθραία διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων καυσίμων στη Βόρεια Ελλάδα».