Έλεγχος κατά τη διάρκεια των εξετάσεων πιστοποίησης της Ελληνικής Γλώσσας πραγματοποιήθηκε χθες στο Γαλλικό Ινστιτούτο στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του alterthess.gr, άντρες της ασφάλειας Θεσσαλονίκης και του Αλλοδαπών διέκοψαν τη διαδικασία και πραγματοποίησαν ελέγχους στα νομιμοποιητικά έγγραφα των μαθητών. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Ιωάννης Καζάζης, αρνείται ότι επρόκειτο για άνδρες της ασφάλειας, λέγοντας πως ο έλεγχος έγινε από την πολιτική υπηρεσία του αεροδρομίου για να διασφαλιστεί το νόμιμο των διαβατηρίων.

Ads

 
Σύμφωνα με το alterthess.gr, καθηγητές που επιτηρούσαν τις εξετάσεις κάνουν λόγο για προσπάθεια τρομοκράτησης τόσο των ιδίων όσο και των μαθητών και δηλώνουν πως πρόκειται για το τέλος του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ. Στην αίθουσα επικράτησε πανικός με τους μαθητές να προσπαθούν να βρουν τα έγγραφα. Υπάρχουν μάλιστα, αναφορές για τρεις συλλήψεις. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισβολή της αστυνομίας έγινε κατόπιν συνεννόησης με τον πρύτανη του ΑΠΘ, Γιάννη Μυλόπουλο κι ενώ τις προηγούμενες ημέρες έφταναν στην πρυτανεία απειλητικά δημοσιεύματα από έντυπα προσκείμενα στη Χρυσή Αυγή που μιλούσαν για «εξετάσεις ελληνικής γλώσσας παράνομων μεταναστών» και προανήγγειλαν επεμβάσεις χρυσαυγιτών για ελέγχους στα χαρτιά των μαθητών.
 
Από την πλευρά του, ο Ιωάννης Καζάζης πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας ανέφερε στο tvxs.gr ότι πράγματι έγινε έλεγχος αλλά από την πολιτική υπηρεσία του αεροδρομίου και διέψευσε την ύπαρξη συλλήψεων. «Η πολιτική υπηρεσία του αεροδρομίου έλεγξε με το ειδικό μηχάνημα το γνήσιο του διαβατηρίου των εξεταζόμενων» σημείωσε. Τόνισε δε, ότι ο έλεγχος αυτός πραγματοποιείται για πρώτη φορά φέτος καθώς οι εν λόγο εξετάσεις έγιναν για το δίπλωμα Β1 που δίνει στους επιτυχόντες το δικαίωμα της επί μακρόν διαμονής στη χώρα βάση του υφιστάμενου νόμου.

Αναφορικά με το ποιος πήρε την απόφαση για τη διενέργεια των ελέγχων κατά τις εξετάσεις απάντησε πως έγινε με ευθύνη της διοίκησης του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και κατόπιν έγκρισης του Υπουργείου Παιδείας προκειμένου να διασφαλιστεί η νομιμότητα στις εξετάσεις. Διευκρίνισε δε, ότι το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας είναι υπηρεσία του υπ. Παιδείας αποκεντρωμένη στη Θεσσαλονίκη.
 
Από τη Γραμματεία της πρυτανείας του ΑΠΘ το tvxs.gr παραπέμφθηκε στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας.