Δεν έπεισαν τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο Siemens οι καταθέσεις των χρηματιστών Δεβλέτογλου, Κιριτσάκα και Ράμμου, με αποτέλεσμα να ζητήσουν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την Τράπεζα της Ελλάδος και τη Δικαιοσύνη να παρέμβουν για να ελεγχθούν οι χρηματιστές και οι χρηματιστηριακές τους εταιρείες.

Ads

Οι τρεις χρηματιστές φέρεται να διευκόλυναν τη μετακίνηση σημαντικών χρηματικών ποσών, την περίοδο 2003-4, από το εξωτερικό προς την Αθήνα μέρος των οποίων προέρχεται από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens.

Οι καταθέσεις των 3, οι οποίοι υποστήριξαν ότι απλώς ήθελαν να διευκολύνουν κάποια φιλικά πρόσωπα, χωρίς να αποκομίσουν όφελος, κρίθηκαν μη πειστικές και τα μέλη της επιτροπής δήλωσαν ότι επιφυλάσσονται παντός νομίμου δικαιώματός τους έναντι των μαρτύρων. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαδημούλη, «το δίκτυο των μεσαζόντων χρηματιστών χρησιμοποιήθηκε για να πάρουν κάποιοι τις μίζες τους».

Το στοιχείο που συνδέει τον Νίκο Δεβλέτογλου με την υπόθεση Siemens είναι ένα χρηματικό ποσό 350.000 ευρώ το οποίο εμβάστηκε σε λογαριασμό του στην BNP Paribas στη Γενεύη το Μάρτιο 2004 από την άγνωστη στον ίδιο εταιρεία Placid Blue, το οποίο αιτιολόγησε ως επιστροφή χρημάτων από τον εκλιπόντα πλέον επιχειρηματία Κυριάκο Καπάτσολ, σημειώνοντας ότι δεν παραξενεύτηκε που το ποσό του ήλθε από την άγνωστη εταιρεία, θεωρώντας δεδομένο, ότι ούτε και ο Καπάτσος θα το γνώριζε.

Ads

Ο Δεβλέτογλου δήλωσε άγνοια για το πώς επενδύθηκαν τα χρήματα την ημέρα εκείνη και ομόφωνα η εξεταστική επιτροπή ζήτησε την επανεξέτασή του μάρτυρα, ο οποίος κλήθηκε να προσκομίσει ορισμενα στοιχεία, κάνοντας παράλληλα λόγο για στοιχεία ψευδορκίας στην κατάθεσή του.

Επιπλέον συμφωνήθηκε να ζητηθεί από την Τράπεζα Ελλάδος, αλλά και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ερευνήσει τους κωδικούς της ημέρας εισροής του ποσού και τα υπόλοιπα στοιχεία για τα χρήματα αυτά.

Ο Γρηγόρης Κυριτσάκας, δικηγόρος και πρώην επικεφαλής χρηματιστηριακής εταιρείας, εμπλέκεται στη διαμεσολάβηση για την αποστολή χρηματικού ποσού φίλου του από τον Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, Ελβετό υπάλληλο της Dresdner Bank, διαχειριστή των μαύρων ταμείων του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Siemens Πρόδρομου Μαυρίδη, ιδιότητα που κατά δήλωσή του δεν γνώριζε τότε ο μάρτυρας.

Ο Κυριτσάκας μεσολάβησε ώστε να εμβάσει ο φίλος του, επιχειρηματίας Χρήστος Σιαφάκας, το ποσό των 75.000 ευρώ που χρωστούσε στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Vodafone Γιώργο Κορωνιά. Πράγματι το ποσό του επεστράφη από τον λογαριασμό του Μαυρίδη μέσω της Dresdner Bank τον Ιανουάριο του 2004. Ως αιτιολογία ο Κυριτσάκας παρουσίασε την πρόθεσή του να εξυπηρετήσει το φίλο του Όσβαλντ, η γνωριμία με τον οποίο έγινε λόγω καλλιτεχνικών αναζητήσεων αλλά και της προσπάθειας να βρει μέσω αυτού αγοραστή της χρηματιστηριακής εταιρείας που διατηρούσε ως το 2004.

Ο τρίτος μάρτυρας Αθανάσιος Ράμμος, δήλωσε ότι δεν γνώρισε ποτέ τους Μιχάλη Χριστοφοράκο, Αλέξανδρο Λέτσα και Γιώργο Καλδή, ούτε την εταιρεία Placid Blue. Παρ’ όλα αυτά είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση γιατί προσπάθησε να εξυπηρετήσει.

Ο Ράμμος δραστηριοποιείται στο χρηματιστηριακό χώρο από το 1972 και διατηρούσε φιλική σχέση με τον χρηματιστή Σάββα Γιαννακάκη, ο οποίος στα μέσα του 2003 θέλοντας να εξυπηρετήσει τον φίλο Αλέξανδρο Λέτσα, ζήτησε από τον Ράμμο να του δώσει στην Ελλάδα χρήματα τα οποία ο ίδιος θα του κατέβαλλε στην Ελβετία σε λογαριασμό του στην BNP Paribas.

Κατά τη δικογραφία τα χρήματα, ύψους 1 εκ. ευρώ, εμβάζονταν στο εξωτερικό μέσω των off shore που είχαν στήσει οι επιχειρηματίες Λέτσας και Καλδής και επέστρεφαν στην Ελλάδα για μίζες. Ο μάρτυρας δήλωσε άγνοια για το πώς χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα χρήματα.

Σύμφωνα με τη δικογραφία τα συγκεκριμένα χρήματα δόθηκαν στον Λέτσα κι εκείνος με τη σειρά του τα έδωσε στον Χριστοφοράκο που τα διέθεσε για να δωροδοκήσει υπηρεσιακούς παράγοντες και πολιτικούς.

Σημειώνεται ότι ο χρηματιστής Βασίλειος Τυρογαλάς, γνωστοποιεί ότι επειδή του έχει επαγγελθεί κατηγορία, δεν επιθυμεί, όπως άλλωστε δικαιούται, να προσέλθει και καταθέσει και εξετασθεί από την επιτροπή.

Αύριο η εξεταστική επιτροπή θα εξετάσει τους ταμίες των δύο μεγάλων κομμάτων κατά την επίμαχη περίοδο. Πρόκειται για τους Κώστα Γείτονα και Κώστα Σημαιοφορίδη (που διαδέχθηκε τον Γιάννη Βαρθολομαίο).