Έντονη ανησυχία επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο λόγω της ελάχιστης ανταπόκρισης των ιδιωτών γιατρών στο κάλεσμα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, με πηγές να κάνουν λόγο για μόλις 20 γιατρούς που δήλωσαν πρόθεση να ενταχθούν στο ΕΣΥ.

Ads

Στην σημερινή ενημέρωση του, πάντως, προς τους διαπιστευμένους πολιτικούς συντάκτες και ανταποκριτές ξένου τύπου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τόνισε σχετικά ότι η κυβέρνηση «συνεργάζεται με ιδιωτικό τομέα για covid και non covid περιστατικά. 11 κλινικές στη βόρεια Ελλάδα έχουν δώσει κλίνες» ενώ ανέφερε ότι απόψε το βράδυ η κυβέρνηση θα περιμένει τις απαντήσεις των Ιατρικών  Συλλόγων και «ανάλογα με τα κενά που θα καλυφθούν, από αύριο ξεκινούν οι επιτάξεις».

Ο κ. Οικονόμου προέθεσε ότι «η χώρα δεν μπορεί να μείνει περίκλειστη. Απαιτείται οικονομία σε λειτουργία. Η πολιτική στήριξης για το ΕΣΥ είναι εφικτή επειδή η κυβέρνηση προχώρησε έγκαιρα στο σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας με το εμβολιαστικό πρόγραμμα που έχει εφαρμόσει».

«Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα όπως και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, παραμένει επιβαρυμένη και το ΕΣΥ εξακολουθεί να δέχεται ισχυρή πίεση. Διαπιστώνεται από επιστημονικές έρευνες ότι υπάρχει απόλυτη συσχέτιση της εμβολιαστικής κάλυψης κάθε περιοχής τόσο με τον αριθμό των κρουσμάτων όσο και με τη συσχετιζόμενη με τον κορωνοϊό θνητότητα. Όπως ήδη επισημαίνεται από έρευνες που έγιναν στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό, όπως και από τα στοιχεία που παίρνουμε συνεχώς από τα νοσοκομεία μας, μόνο 1 στους 10 που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι πλήρως εμβολιασμένος. Κι από αυτούς το 94% έχουν σοβαρό υποκείμενο νόσημα.

»Πρέπει να τονιστεί ότι παρά τα πολύ περισσότερα κρούσματα που έχουμε φέτος, έχουμε λιγότερες νοσηλείες σε σχέση με πέρυσι παρά το γεγονός ότι έχουμε πολύ πιο πυκνό έλεγχο και πολύ πιο πολλά κρούσματα όπως είπα. Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας και ότι το εμβόλιο εξακολουθεί να είναι το αποτελεσματικότερο όπλο που έχουμε απέναντι στον ιό και ιδίως απέναντι στη σοβαρή νόσηση. Με αυτά τα δεδομένα δίνουμε έμφαση στην επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο για την πρώτη δόση για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας όσο και για την τρίτη δόση για όσους έχουν κάνει τον εμβολιασμό τους και ιδιαίτερα για τους συμπολίτες μας που είναι από 60 και πάνω αλλά και για όλο τον πληθυσμό.

Ads

»Ταυτόχρονα εξακολουθούμε τη μέριμνα για την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων που έχουν ανακοινωθεί αλλά και τους εκτεταμένους ελέγχους για την τήρησή τους. Και φυσικά κάθε μέρα συνεχίζουμε την προσπάθεια για την ενίσχυση του ΕΣΥ γιατί εκεί τούτη την ώρα δίνεται η μεγάλη μάχη. Εξακολουθούμε τη μέριμνα για την εφαρμογή των μέτρων, με εκτεταμένους ελέγχους και ενίσχυση του ΕΣΥ. Φέτος έχουμε 1.277 κλίνες ΜΕΘ σε σχέση με τις 577 του 2019» δήλωσε ο κ. Οικονόμου.

Πλεύρης: Μέσα στην εβδομάδα οι επιτάξεις

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, ο οποίος μίλησε στο OPEN το πρωί της Δευτέρας, η διαδικασία της επίταξης υπηρεσιών για τους ιδιώτες γιατρούς θα γίνει μέσα στην εβδομάδα καθώς, όπως είπε, «ήδη οι σύλλογοι έχουν κινητοποιηθεί» και «καθημερινά μας έρχονται ονόματα γιατρών που θέλουν να έρθουν στο ΕΣΥ».

«Είτε με την εθελοντική συμμετοχή είτε με την επιστράτευση τα κενά θα καλυφθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας» τόνισε ο υπουργός Υγείας. Όπως εξήγησε από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί το μέτρο της επίταξης υπηρεσιών θα απαιτηθούν 48 ώρες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

«Σήμερα, αύριο ολοκληρώνεται η διαδικασία της εθελοντικής συμμετοχής και στη συνέχεια θα πάμε με την επίταξη υπηρεσιών» συμπλήρωσε ο Θάνος Πλεύρης

«Είμαστε σε συνεννόηση με τους ιατρικούς συλλόγους, επιθυμία μας είναι να εξαντλήσουμε την εθελοντική παρουσία των γιατρών» συμπλήρωσε ο Θάνος Πλεύρης. «Υπάρχει μια κινητικότητα μέσα στην εβδομάδα είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε τα κενά ξεκινώντας από τη Θεσσαλία και τη βόρεια Ελλάδα αλλά το μέτρο μπορεί να επεκταθεί αν χρειαστεί» συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.