Σε νέες ανακοινώσεις για την υπόθεση του Χριστόδουλου Ξηρού προχώρησε η αστυνομία, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται. Όπως ανακοινώθηκε συνελήφθησαν δύο ακόμη άτομα ένας 23χρονος Έλληνας και ένας 29χρονος Αλβανικής καταγωγής, οι οποίοι φέρονται να σχετίζονται με την υπόθεση. Επίσης ο αρχηγός της αστυνομίας, αντιστράτηγος Δημήτρης Τσακνάκης, επικαλούμενος “κρυπτογραφημένες επιστολές” που αντάλλασσαν μεταξύ τους τα μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς, ανέφερε πως τα έγκλειστα μέλη των Πυρήνων σχεδίαζαν μετά την απόδρασή τους να δολοφονήσουν τον Χριστόδουλο Ξηρό, τον οποίο όπως υποστήριξε τον θεωρούσαν «προδότη» και υπεύθυνο για την αποτυχία των βομβιστικών επιθέσεων με αποστολή παγιδευμένων φακέλων στο ΑΤ Ιτέας και στη ΔΟΥ Κορυδαλλού.

Ads

Ειδικότερα ο 23χρονος κατηγορείται για ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και για διακεκριμένη περίπτωση κλοπής οχήματος, τύπου βαν, που είχε εντοπιστεί το πρωί της 08-01-2015, σε ερημική περιοχή στο όρος Αιγάλεω. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της αστυνομίας τα δακτυλικά του αποτυπώματα βρέθηκαν στο κλεμμένο αυτοκίνητο, το οποίο είχε εντοπιστεί από την αντιτρομοκρατική μέσω των σχεδιαγραμμάτων του Ξηρού για το σχέδιο απόδρασης των Πυρήνων της Φωτιάς από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Ο 29χρονος κατηγορείται για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, με την επιβαρυντική περίπτωση της κατασκευής, προμήθειας και κατοχής όπλων και εκρηκτικών υλών, προς εξυπηρέτηση των σκοπών της τρομοκρατικής οργάνωσης. Επιπλέον για τρομοκρατικές πράξεις κατασκευής, προμήθειας και κατοχής από κοινού εκρηκτικών υλών, βομβών, πολεμικών τυφεκίων, πιστολιών, χειροβομβίδων, πυρομαχικών, διατρητικών και εκρηκτικών βλημάτων κ.λπ. ειδών πολεμικού υλικού καθώς και για υπόθαλψη εγκληματία. Πιο αναλυτικά, αποτυπώματα του 29χρονου αλλοδαπού ταυτοποιήθηκαν στην οικία, που είχε μισθώσει με πλαστά στοιχεία ταυτότητας και διέμενε η “Αγγελική”, στην Περαχώρα Λουτρακίου στην Κορινθία.

Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία διενεργήθηκαν και διενεργούνται έρευνες στις οικίες των δύο συλληφθέντων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, έχουν προσαχθεί στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας Βορείου Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη, ένας ακόμη άντρας, ηλικίας 21 ετών και μία 34χρονη γυναίκα, που φιλοξενούσαν τον 29χρονο συλληφθέντα.

Ads

Ακόμα, σήμερα το πρωί εντοπίστηκε σε συνεργείο στο Περιστέρι Αττικής όχημα ΚΙΑ SORENTO, χρώματος ασημί, το οποίο φέρεται να χρησιμοποιούσε ο 29χρονος και σχετίζεται με την υπό έρευνα υπόθεση. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο έχει μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών. Επίσης σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση της αστυνομίας:  “από τις εργαστηριακές – συγκριτικές εξετάσεις DNA που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών σε πειστήρια, που κατασχέθηκαν κατά την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στην οικία της Περαχώρας Λουτρακίου, ανιχνεύθηκαν μίγματα βιολογικών υλικών στα οποία εμπεριέχονται, κατά περίπτωση, γενετικός τύπος και γενετικά στοιχεία, ατόμων που σχετίζονται με τη «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς»”.

Αναλυτικά η αστυνομία αναφέρει:

  • “Γενετικό υλικό του BOLANO Damiano του Πτολεμαίου, εμπεριέχεται στο μίγμα βιολογικών υλικών σε καπάκι πλαστικού δοχείου τάπερ, που περιείχε πρώτη ύλη για την κατασκευή Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών/ Εμπρηστικών Μηχανισμών.
  • Γενετικό υλικό του ΤΣΑΚΑΛΟΥ Χρήστου του Γερασίμου, εμπεριέχεται στο μίγμα βιολογικών υλικών σε ταινία πλαστικού δοχείου τάπερ, που περιείχε πρώτη ύλη για την κατασκευή Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών/ Εμπρηστικών Μηχανισμών.
  • Γενετικό υλικό, που εμπεριέχεται στο μίγμα βιολογικών υλικών σε καπάκι πλαστικού δοχείου τάπερ, που περιείχε πρώτη ύλη για την κατασκευή Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών/ Εμπρηστικών Μηχανισμών, είναι όμοιο με γενετικό υλικό που βρέθηκε τον Οκτώβριο του 2009 σε διαμέρισμα στο Χαλάνδρι Αττικής, όπου διέμενε ο ΧΑΤΖΗΜΙΧΕΛΑΚΗΣ Χαρίλαος καθώς και σε απορρίμματα, που είχαν βρεθεί τότε έξω από την παραπάνω οικία αλλά και στην επένδυση κράνους ιδιοκτησίας του ιδίου ατόμου.
  • Σημειώνεται ότι στα δύο πρώτα μίγματα εμπεριέχεται και ο γενετικός τύπος άγνωστης γυναίκας, ο οποίος προσδιορίστηκε σε πειστήρια, που κατασχέθηκαν στη μονοκατοικία στην Κερατέα Αττικής και στην οικία στην Περαχώρα Λουτρακίου Κορινθίας”.

Επιπλέον η αστυνομία ανακοίνωση πως στις δύο οικίες, σε Λουτράκι και Ανάβυσσο, βρέθηκαν χειρόγραφα σημειώματα που σχετίζονται με τον κρατούμενο για τους “Πυρήνες της Φωτιάς”, Τσάκαλο Χρήστο, Τσάκαλο Γεράσιμο και Αργυρό Παναγιώτη. Η αστυνομία συνδέει επίσης τα έγγραφα με τους Πολίτη Δημήτριο, Μιχαηλίδη Ιωάννη, Μπουρζούκο Δημήτρη και Νίκο Ρωμανό.

Η “απόλυση” του Ξηρού

Η αστυνομία ανακοίνωσε ακόμη πως στο σπίτι στο Λουτράκι βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις κάρτες μνήμης, από τις οποίες προέκυψε ο τρόπος επικοινωνίας των μελών της οργάνωσης, η ανάθεση των επιμέρους ρόλων, καθώς και οι προετοιμασίες του σχεδίου απόδρασης από τις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού. Σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, από τις αρχεία που βρέθηκαν στις τρεις κάρτες μνήμης προκύπτει πως έγκλειστα μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς επικοινωνούσαν με μέλη της οργάνωσης που βρίσκονταν εκτός φυλακής με “μεθόδους κρυπτογράφησης” και κωδικοποιημένα ονόματα. Το σχέδιο απόδρασης, προέβλεπε την τοποθέτηση ισχυρής ισχύος βόμβας στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού και την ταυτόχρονη επίθεση με πυροβόλα όπλα καθώς και ρίψη ρουκετών, προκειμένου να επιτευχθεί η απόδραση των φυλακισμένων μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», αλλά και ποινικών κρατουμένων.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Δημήτρης Τσακνάκης,   από τα νέα ευρήματα προκύπτει πως “τα μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς σκόπευαν να δολοφονήσουν τον Χριστόδουλο Ξηρό” μετά την απόδρασή τους. Το “σχέδιο δολοφονίας”, όπως υποστηρίζουν οι αρχές, είχε την κωδική ονομασία “απόλυση”. Τα μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς σύμφωνα με τον αρχηγό της ΕΛΑΣ σε κρυπτογραφημένες επιστολές που αντάλλαξαν μεταξύ τους τα μέλη των Πυρήνων έκαναν λόγο για «απόλυση» του Χρτιστόδουλου, επειδή τον θεωρούσαν «προδότη» και υπεύθυνο για την αποτυχία των βομβιστικών επιθέσεων με αποστολή παγιδευμένων φακέλων στο ΑΤ Ιτέας και στη ΔΟΥ Κορυδαλλού.

Στη δημοσιότητα διέρρευσε και μέρος των μηνυμάτων που φέρονται να αντάλλασσαν για τον Ξηρό τα έγκλειστα μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς και η 22χρονη Αγγελική, που καταζητείται από τις αρχές, ως βασικό μέλος της οργάνωσης. Μεταξύ άλλων αναφέρουν πως φοβούνται ότι σε περίπτωση που συλληφθεί ο Ξηρός θα τους καταδώσει όπως έκανε και το 2002 μετά μέλη της 17Ν.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ: Αυτό που κάνω να το ξέρετε είναι δύσκολο, δεν μπορώ να τον ανέχομαι. Όταν τελειώσει η ιστορία θα του σπάσω το κεφάλι. Κάνω υπομονή να γίνει το σχέδιο. Τα υπομένω όλα για σας.
ΠΥΡΗΝΕΣ: Αυτό που κάνεις εσύ μέσα σε λίγους μήνες, άλλοι δεν θα τα κατάφερναν. Θα μπορούσαμε να βρούμε δύο παιδιά και να τον κανονίσουμε τον σκατόψυχο και να τον πετάξουν μέσα σε ένα ρέμα. Υπομονή όμως. Μόλις τελειώσει η επιχείρηση και είμαστε ελεύθεροι θα “απολυθεί”.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ: Κάνω υπομονή για να είμαι δίπλα του και να συνεργάζομαι. Πόσο θα αντέξω;
ΠΥΡΗΝΕΣ: Πρέπει να τελειώσουμε γρήγορα με το σχέδιο γιατί αλλιώς μπορεί να τον πιάσουν τον βλάκα και όταν τον πάνε στην αντιτρομοκρατική θα μας “δώσει” όλους, όπως έκανε ο μ@@@@@ς και με τη 17Ν. Είχε δίκιο ο Κουφοντίνας.

Σε ένα ακόμη σημείωμα που είχε σταλεί προς τον Ξηρό από προφυλακισμένο μελό των Πυρήνων μετά την αποτυχημένη επίθεση στο ΑΤ Ιτέας αναφερόταν: “Πόσο μ@@@@@ς είσαι έβαλες λίγα εκρηκτικά, έπρεπε να έχεις ανατινάξει το αστυνομικό τμήμα…”.