H αντιτρομοκρατική Υπηρεσία προχώρησε σε συλλήψεις 6 ατόμων για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, πιάνοντας «λαβράκι», καθώς ανάμεσα τους βρίσκονται δύο εν ενεργεία στρατιωτικοί.

Ads

Επιπλέον, στις συλλήψεις εντάσσονται και 4 κρατούμενοι.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, στην αρχή παρουσιάστηκε ως αρχηγικό μέλος της ομάδας ένας 36χρονος φυλακισμένος που προέρχεται από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, όμως στη συνέχεια η ίδια η ΕΛ.ΑΣ. έλεγε ότι οι 10 κατηγορούμενοι -όλοι ημεδαποί- δεν έχουν απασχολήσει για δράσεις που σχετίζονται με τον συγκεκριμένο χώρο.

Όσον αφορά τους εν ενεργεία στρατιωτικούς, ο ένας πολυβολητής του Στρατού Ξηράς και ο άλλος οπλουργός της Αεροπορίας.

Ads

Ο πολυβολητής είναι σε άδεια αποστράτευσης και ο οπλουργός είναι σε αναρρωτική άδεια.

Οι συλληφθέντες διώκονται για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Σύμπραξη Εκδίκησης», ωστόσο τα πρώτα στοιχεία, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., δείχνουν πως πρόκειται περισσότερο για ένα δίκτυο ποινικών που προχωρούσαν σε «εκδικητικές» πράξεις βίας κατά δικαστών και σωφρονιστικών, μαζί με ληστείες. Οι δέκα (οι τέσσερις ήταν ήδη κρατούμενοι) έλαβαν προθεσμία να απολογηθούν το πρωί της Κυριακής (3/3) καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η δικογραφία. Νωρίτερα, σε βάρος τους είχε ασκηθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας ποινική δίωξη για έξι κακουργήματα και έξι πλημμελήματα.

Συγκεκριμένα, διώκονται κατά περίπτωση για τα κακουργήματα της διεύθυνσης, ένταξης και συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρας ανθρωποκτονίας, έκρηξης κατ’ εξακολούθηση τετελεσμένης και σε απόπειρα, τρομοκρατικής πράξης κατασκευής, κατοχής και προμήθειας εκρηκτικών, διακεκριμένης οπλοκατοχής και διακεκριμένης φθοράς.

Ακόμη, κατά περίπτωση διώκονται και για τα πλημμελήματα της υποστήριξης τρομοκρατικής οργάνωσης, υποκίνησης σε τέλεση τρομοκρατικής πράξης, παράνομης βίας κατά δικαστικών λειτουργών, παράνομης οπλοκατοχής και παράνομης οπλοκατοχής κυνηγετικού όπλου και παράνομης κατοχής ναρκωτικών ουσιών προς ιδίαν χρήση.

Όπως αναφέρει η Εφ.Συν. αυτό που επιτάχυνε την έρευνα ήταν η πρόσφατη επιστολή-βόμβα στην πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης, από την οποία εξήχθη βιολογικό υλικό που φέρεται να να ταυτοποιείται με το στέλεχος του Ελληνικού Στρατού ως τον άνθρωπο που ουσιαστικά προμήθευσε τα εκρηκτικά ή έφτιαξε τη βόμβα.

Η βόμβα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ήταν πανομοιότυπη στη συνδεσμολογία και στα υλικά με εκείνη που είχε σταλεί τον Ιούνιο του 2010 στο γραφείο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και η οποία στοίχισε τη ζωή στον υπασπιστή του υπουργού, Γιώργο Βασιλάκη.

Η ΕΛ.ΑΣ. παρουσιάζει ως κεντρικό πρωταγωνιστή της εγκληματικής οργάνωσης έναν 36χρονο έγκλειστο (από το 2015), ο οποίος είχε στοχοποιήσει δικαστικό, αφού εκείνη είχε αρνηθεί αίτημά του για συγχώνευση των ποινών του.

Ο συγκεκριμένος, είχε πάρει άδεια από τις φυλακές Δομοκού το 2021 και δεν επέστρεψε ποτέ. Εναντίον του φέρεται να υπάρχει στη δικογραφία βιντεοληπτικό υλικό από ληστείες τραπεζών. Ο ίδιος είχε ληστέψει το ίδιο τραπεζικό κατάστημα στα Άνω Πετράλωνα στο οποίο τοποθετήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός τον περασμένο Ιανουάριο. Επιπλέον, είχε ληστέψει και άλλες τράπεζες και ήταν γνωστός στις αρχές ως «ο ληστής με το τατουάζ».

Η ανακοίνωση-ανάληψη ευθύνης που εξέδωσε η «Σύμπραξη Εκδίκησης» είχε αναφορά και στη ληστεία που είχε κάνει ο συγκεκριμένος άνδρας στην τράπεζα των Πετραλώνων. Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής ισχυρίζονται πως έγραφε ο ίδιος τις «προκηρύξεις», προσωποποιώντας τις επιθέσεις που γίνονταν. Η μόνη επίθεση για την οποία δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης, και αυτό -σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.- γιατί φαίνεται πως έκαναν λάθος διεύθυνση, ήταν αυτή σε αυλή οικίας στη Λάρισα, όπου αντί να κάνουν τη βομβιστική επίθεση στον διευθυντή των φυλακών Λάρισας την έκαναν σε κάποιον πολίτη.

Οι επιθέσεις

Οι επιθέσεις που αποδίδονται στη συγκεκριμένη οργάνωση είναι η αποστολή παγιδευμένου με εκρηκτική ύλη φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρέθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2024, η έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα στις 25 Ιανουαρίου 2024, η έκρηξη στις 13 Νοεμβρίου σε κτιριακό συγκρότημα στην Κηφισιά, όπου στεγάζεται τεχνική εταιρεία, η ρίψη χειροβομβίδας στις 8 Ιουλίου 2023 σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας σωφρονιστικού υπαλλήλου στο Χαϊδάρι
και η προαναφερθείσα ρίψη χειροβομβίδας και έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού στις 24 Ιουνίου σε αυλή οικίας στη Λάρισα.