Αυστηρότερο από αυτό των Χριστουγέννων, θα είναι το σχέδιο της αστυνομίας στην επιχείρηση… πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν.

Ads

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ,  για τα μέτρα που θα ισχύσουν την παραμονή αλλά και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, κάνοντας λόγο για καθολικούς και αυστηρούς ελέγχους στους δρόμους αλλά και στα σπίτια, όπου γίνονται πάρτι, με ή χωρίς καταγγελίες.

«Δέκα το βράδυ δεν θα κυκλοφορεί κανείς στους δρόμους. Μα κανείς. Στις δέκα η πόλη πρέπει να είναι νεκρή για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι οι επόμενες μέρες θα είναι μέρες που θα μπορούμε να μην πάρουμε και άλλα μέτρα ούτως ώστε να κλείσουμε την ζωή των ανθρώπων. Όποιο αυτοκίνητο θα κυκλοφορεί μετά τις δέκα θα το σταματά η αστυνομία. Δεν θα υπάρχει αυτοκίνητο που δεν θα το σταματά. Θα είναι καθολικοί οι έλεγχοι. Ανήμερα της πρωτοχρονιάς θα υπάρξουν επίσης πολύ αυστηροί έλεγχοι», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν δίστασε να προαναγγείλει τον τρόπο με τον οποίο θα επεμβαίνει η αστυνομία εφόσον υπάρχουν πληροφορίες για διεξαγωγή πάρτι με περισσότερα άτομα απ’ όσα έχουν οριστεί ως ανώτατο όριο (9).

Ads

«Είτε με καταγγελία, είτε χωρίς καταγγελία, αν υπάρχει πληροφορία ότι κάπου γίνεται πάρτι που υπερβαίνει το όριο των ατόμων που επιτρέπεται από την νομοθεσία ή υπάρχει προκλητική συμπεριφορά κάποιων είναι προφανές ότι η αστυνομία δικαιούται σε συνεργασία με τον εισαγγελέα να συλλάβει και να καταλογίσει σε αυτούς που παρανομούν αυτά που πρέπει σύμφωνα με τον νόμο», τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Από την πλευρά του ο Θεόδωρος Χριστόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. , ανέφερε πως περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται στους δρόμους την παραμονή Πρωτοχρονιάς, κάνοντας λόγο για μπαράζ ελέγχων και πρόστιμα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Αστυνομία, από αύριο, παραμονή Πρωτοχρονιάς, στις 22:00 έως τις 5:00 το πρωί, απαγορεύεται η κυκλοφορία, με εξαιρέσεις για λόγους υγείας, εργασίας και βόλτας οικόσιτου ζώου.

Στο διάστημα αυτό μπορεί να υπάρξει και διακοπή της κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες, τόσο της Αθήνας, όσο και άλλων μεγάλων πόλεων, προκειμένου να ελεγχθούν όλα ανεξαιρέτως τα οχήματα που κινούνται.

Σημειώνεται ότι για τη μετάβασή τους σε ρεβεγιόν οι πολίτες πρέπει να στέλνουν sms με τον κωδικό 6 στο 13033 και αντίστοιχο για την επιστροφή.

Η ΕΛΑΣ, σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο, θα ρίξει ιδιαίτερο βάρος σε ελέγχους που θα διενεργηθούν σε πλατείες, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε κεντρικούς οδικούς άξονες. Οσον αφορά σε συγκεντρώσεις σε σπίτια, υπενθυμίζεται ότι επιτρέπονται μέχρι εννέα άτομα.

Η Αστυνομία μπορεί να μπει σε σπίτια με την παρουσία εισαγγελικού λειτουργού μετά από καταγγελία, ενώ για παράβαση το πρόστιμο για τον οικοδεσπότη είναι 3.000 ευρώ και για τους παρευρισκόμενους 300 ευρώ.

Σχετικά με την προσέλευση των πιστών στους ναούς, σημειώνεται, ότι οι επικεφαλής των τοπικών αστυνομικών Υπηρεσιών είναι σε επικοινωνία με τους μητροπολίτες και τους ιερείς των ενοριών, προκειμένου να τηρηθούν οι περιορισμοί, που είναι οι εξής: Ενα άτομο ανά δεκαπέντε τετραγωνικά, δύο μέτρα απόσταση και μέχρι είκοσι πέντε άτομα μέσα στην εκκλησία ή έως πενήντα άτομα στους μητροπολιτικούς ναούς και πάντα με μάσκες. Διευκρινίζεται, ότι η μετάβαση στους ναούς γίνεται επίσης υποχρεωτικά με SMS και κωδικό 6 στο 13033.

Τέλος, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, το διήμερο των Χριστουγέννων (24-25/12) πραγματοποιήθηκαν συνολικά 140.000 έλεγχοι, βεβαιώθηκαν 3.300 παραβάσεις και συνελήφθησαν δέκα άτομα.