Σε τραγέλαφο παραπέμπει η δημιουργία συμπληρωματικής προσφυγικής δομής στον Ελαιώνα, αφού, όχι μόνο έχει χωροθετηθεί στο ίδιο σημείο που υπέγραψαν ότι θα γίνει το νέο γήπεδο του ΠΑΟ, αλλά και λόγω της διαδικασίας με τις απευθείας αναθέσεις και υπερβολικές τιμολογήσεις.

Ads

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, η κατασκευή συμπληρωματικής δομής για πρόσφυγες είχε συζητηθεί και αποφασισθεί από τον περασμένο Ιούλιο, όταν είχε προκύψει το πρόβλημα με το κλείσιμο δομών και διαμερισμάτων που οδήγησε ανθρώπους που είχαν λάβει καθεστώς ασύλου, να κοιμούνται στους δρόμους.

Τότε, ο δήμος Αθηναίων και το υπουργείο Μετανάστευσης ανακοίνωσαν τη δημιουργία της συμπληρωματικής δομής στον Ελαιώνα. Από τον Ιούλιο όμως, το σχετικό μνημόνιο μεταξύ των δύο πλευρών υπεγράφη μόλις τον Νοέμβριο.

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου αποφάσισε στις 14 Δεκεμβρίου να προχωρήσει η προμήθεια. Αλλά επειδή ο χρόνος είχε σπαταληθεί αποφασίστηκε η προμήθεια να γίνει χωρίς δημοσίευση και με απλή διαπραγμάτευση μεταξύ των υποψηφίων αναδόχων.

Ads

Ωστόσο, το κόστος της τοποθέτησης 64 μικρών σπιτιών μαζί με τις υπόλοιπες εργασίες φθάνει στο ύψος των 2,3 εκατομμυρίων ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ.

Επιλέγεται να μην τοποθετηθούν τα γνωστά μεταλλικά σπιτάκια, αλλά τσιμεντένια τα οποία είναι πιο ακριβά, ενώ προϋποθέτουν και μεγάλη κλίμακα εργασιών διαμόρφωσης του χώρου με εκσκαφές, δίκτυο αποχετεύσεων κ.λπ., που παραπέμπουν σε μόνιμη εγκατάσταση.

Σύμφωνα με την αναλυτική τιμολόγηση των προμηθειών, ένα βουρτσάκι καθαρισμού λεκάνης τιμολογείται με 42,65 ευρώ. Κάθε δοχείο απορριμμάτων του WC τιμολογείται με 58,06 ευρώ και το πλαστικό καπάκι της λεκάνης με 22,97 ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο δήμος ζήτησε από το υπουργείο Μετανάστευσης να εγκρίνει τη χρηματοδότηση, αλλά επειδή πρόκειται για έργο που απαιτεί άλλη διαδικασία, το υπουργείο απάντησε πως πρέπει να στείλουν νέο αίτημα διορθωμένο.

Η Οικονομική Επιτροπή συνεδρίασε και πάλι, ανακαλώντας την απόφαση που είχε λάβει στις 14 Δεκεμβρίου και πρέπει να συνεδριάσει και πάλι για τη νέα απόφαση.

Όλες αυτές οι καθυστερήσεις πάνε την έναρξη της κατασκευής πολύ αργότερα. Ωστόσο, τον Οκτώβριο του 2021, σύμφωνα με το μνημόνιο που υπεγράφη τον περασμένο Νοέμβριο με τον ΠΑΟ, θα πρέπει να ξεκινήσει η κατασκευή του γηπέδου.

Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι η έτσι κι αλλιώς πανάκριβη νέα δομή, θα πρέπει να ξηλωθεί μέσα σε λίγους μήνες.