Η κόντρα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους γαλάζιους συνδικαλιστές δεν είναι νέα. Xρονολογείται από την εποχή που ήταν απλός βουλευτής κι αργότερα υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά και, κατά περιόδους, είχε αποκτήσει χαρακτηριστικά ακόμη και ανοιχτού πολέμου.

Ads

Ηταν το 2010 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιγε δημόσιο μέτωπο με την ΔΑΚΕ, την οποία αργότερα οδήγησε στην πλήρη περιθωριοποίηση, καταγγέλλοντάς την για «κρατικοδίαιτο  συνδικαλισμό», ενώ αργότερα πριμοδότησε τη δημιουργία της «Ενότητας», της έτερης συνδικαλιστικής οργάνωσης που πρόσκειται στην ΝΔ.

Σήμερα όμως, η κόντρα αυτή απειλεί να εξελιχθεί σε πλήρη ρήξη, μετά τον αποκλεισμό όλων των συνδικαλιστών από το συνέδριο της ΝΔ που θα διεξαχθεί από τις 6 έως τις 8 Μαίου. Ο αποκλεισμός αυτός ήρθε μετά την αλλαγή του καταστατικού του κόμματος, η οποία έγινε αφότου ανέλαβε πρόεδρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και κατήργησε την πρόβλεψε για  εξ οφίτσιο συμμετοχή στο συνέδριο 101 στελεχών από την ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα και 101 στελεχών από τη ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα.

Με βάση το νέο καταστατικό, αυτοδικαίως στο συνέδριο μετέχουν μόνον οι πρόεδροι ή γενικοί γραμματείς τριτοβάθμιων οργανώσεων εφόσον ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι δικαίωμα συμμετοχής στο επικείμενο συνέδριο έχει μόνον ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ, Νίκος Κιουτσιούκης. Δυνατότητα συμμετοχής δεν έχει ούτε ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα» και μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, Τάσος Γκιάτης.

Ads

Σύμφωνα τις πληροφορίες που μετέδωσε το ieidiseis.gr τις τελευταίες ημέρες έγινε προσπάθεια να μετάσχουν στο συνέδριο έστω οι επικεφαλής των δευτεροβάθμιων οργανώσεων του συνδικαλιστικού κινήματος και κατατέθηκε πρόταση να επανέλθει η πρόβλεψη για τη συμμετοχή εξ οφίτσιο των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ. Με απόφαση της ηγεσίας όμως η πρόταση απορρίφθηκε και ο Γραμματέας Συνδικαλιστικού της ΝΔ, Θεόδωρος Κόλλιας, ενημερώθηκε ότι δεν αλλάζει τίποτα και ουδείς συνδικαλιστής, πλην του Νίκου Κιουτσιούκη, δεν θα συμμετάσχει ως αριστίνδην στο συνέδριο της ΝΔ.

Κομματικές πηγές εμφανίζουν την απόφαση αυτή ως δείγμα του νέου «ανοιχτού και σύγχρονου μοντέλου» κόμματος που θέλει να προωθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως λένε, η αλλαγή του καταστατικού φέρνει διεύρυνση της συμμετοχής κοινωνικών εταίρων, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων Επιστημονικών Συλλόγων και Φορέων και Παραγωγικών Τομέων.

Ειδικά για τους συνδικαλιστές, λένε πως αποτελεί «καινοτομία» η συμμετοχή των εκλεγμένων μελών των Διοικήσεων των τριτοβάθμιων οργανώσεων, κάτι που δεν προβλεπόταν από το προηγούμενο καταστατικό. Και υποστηρίζουν ότι η αλλαγή στο καταστατικό αντικατοπτρίζει «τη βασική φιλοσοφία του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια Νέα Δημοκρατία ακόμα πιο συμμετοχική και ανοιχτή στην κοινωνία».

Γαλάζια στελέχη όμως, με γνώση του νεοδημοκρατικού παρασκηνίου, θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έκοψε» από το συνέδριο τους συνδικαλιστές, αφενός διότι δεν τους ελέγχει και, αφετέρου διότι το ρήγμα με την ΔΑΚΕ έχει πάρει εδώ και πολύ καιρό διαστάσεις προσωπικής πολιτικής βεντέτας. «Ο Κυριάκος», λένε χαρακτηριστικά, «βάζει την σφραγίδα της οριστικής περιθωριοποίησης εκείνων που του πήγαν κόντρα στο παρελθόν».

Τα ίδια στελέχη, θυμίζουν τον πιο πρόσφατο γύρο εχθροπραξιών του πρωθυπουργού με τους γαλάζιους συνδικαλιστές: την σύγκρουση με την ΔΑΚΕ Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών στο νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως για την ιδιωτική εκπαίδευση. «Νόμος πονηρός, ανομίαν παρεισφέρει» ήταν τότε το σχόλιο της ΔΑΚΕ, που είχε καταγγείλει ότι το νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και υπονομεύει την εργασιακή ειρήνη και δικαιοσύνη.