Έως τις 13 Φεβρουαρίου στοχεύει το υπουργείο Οικονομικών να γίνει η επίσημη προσφορά για το «κούρεμα» και την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (PSI), σύμφωνα με δηλώσεις συνεργατών του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, που βρίσκονται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Eurogroup. Σύμφωνα με τους ίδιους, η συζήτηση στο Eurogroup για το PSI και το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας ήταν «ουσιαστική και εποικοδομητική» και θα συνεχισθούν εντατικά οι διαβουλεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα, στο πλαίσιο της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου.

Ads

 
Οι συνεργάτες του υπουργού ανέφεραν, επίσης, ότι η ολοκλήρωση του PSI συνδέεται με την πρόοδο που πρέπει να επιτευχθεί ως προς το νέο δανειακό πρόγραμμα για τη χώρα, ενώ σε αναλυτική ενημέρωση θα προβεί ο κ. Βενιζέλος μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup, η οποία τώρα εστιάζεται στις δυο νέες συνθήκες για το δημοσιονομικό σύμφωνο και το ESM.
 
Σημειώνεται πως οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την απομείωση του ελληνικού χρέους βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, παρότι η άτυπη προθεσμία που είχε τεθεί από τις Βρυξέλλες για επισημοποίησή της λήγει σήμερα. Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται συνεπώς να παρουσιάσει στους ομολόγους του τα σημεία σύγκλισης μεταξύ Αθήνας και τραπεζών και να τους ενημερώσει για τις δυσκολίες, στις οποίες προσκρούουν οι διαπραγματεύσεις. Πάντως, προσερχόμενος στο Eurogroup, o κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η συμφωνία θα «κλείσει» εγκαίρως, ενώ ο Όλι Ρεν έκανε λόγο για συμφωνία εντός της εβδομάδας. Από την πλευρά της, η Άγκελα Μέρκελ απέρριψε τα σενάρια για ένα δάνειο – γέφυρα προς την Ελλάδα.
 
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, ο επίτροπος Οικονομίας Ολι Ρεν εξέφρασε την πεποίθηση ότι διαπραγματεύσεις για το PSI θα ολοκληρωθούν «σύντομα, κατά προτίμηση εντός της εβδομάδας». Πρόσθεσε ότι κατά τη συνεδρίαση θα εξεταστεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί σχετικά με το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων.
 
Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο χορήγησης πρόσθετης οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ο κοινοτικός επίτροπος απέφυγε να απαντήσει, τονίζοντας ότι «έχουμε ήδη μια ισχυρή απόφαση και πάνω σε αυτήν εργαζόμαστε».
 
Και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, έκανε λόγο για μια «πολύ εποικοδομητική συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα», τονίζοντας ακόμη πως «είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε την όλη διαδικασία εγκαίρως».
 
«Eνεργούμε πάντα σε συμφωνία με τους θεσμικούς μας εταίρους», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος νωρίτερα είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup και πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την προετοιμασία της συνεδρίασης.

Την εκτίμηση ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται οριστικές αποφάσεις από το σημερινό Eurogroup σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Κις Ντε Γιάχερ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των χωρών μελών της ευρωζώνης. Τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει να αναμένουμε τη σύναψη συμφωνίας για το PSI, ώστε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για να λαμβάνουν οι χώρες με προβλήματα οικονομική στήριξη.
 
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι αναμένει κατά τη σημερινή συζήτηση ενημέρωση από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών για την πορεία των διαπραγματεύσεων επί του PSI.

Tην ελπίδα ότι θα γίνουν σοβαρά βήματα στη συνεδρίαση του Εurogroup τη Δευτέρα, για την αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν στο κούρεμα του ελληνικού χρέους, εξέφρασε νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ. Τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση ναυαγίου, αν και αναγνώρισε ότι υπάρχουν ζητήματα προς επίλυση.

Ads

Αισιοδοξούν και… πιέζουν Σόιμπλε και Μπαρουάν

Να επιταχύνει την επίτευξη συμφωνίας με τους ιδιώτες πιστωτές για το κούρεμα του χρέους, ζήτησαν σήμερα από την Ελλάδα, οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας. Η Γαλλία εμφανίστηκε αισιόδοξη για την συμφωνία, ενώ η Γερμανία προειδοποίησε ότι η Ελλάδα έχει χάσει πολύτιμο χρόνο για την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της.
image  
«Οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες, αλλά θέλουμε το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα να εφαρμοστεί τον Μάρτιο ώστε η δεύτερη δόση να μπορέσει να αποδεσμευτεί… Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, είναι δύσκολο και υπάρχει ήδη μεγάλη καθυστέρηση», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι με το Γάλλο ομόλογό του.
 
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, από την πλευρά του, εξέφρασε αισιοδοξία για την πορεία των διαπραγματεύσεων: «Μια συμφωνία μοιάζει να σχηματίζεται» για μια «εθελοντική» αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους από τις τράπεζες που το κατέχουν, δήλωσε ο Φρ. Μπαρουάν.
 
Οι Μπαρουάν και Σόιμπλε εμφανίσθηκαν επιφυλακτικά αισιόδοξοι όσον αφορά την κατάσταση της ευρωζώνης. «Υπάρχουν ενδείξεις μιας κάποιας σταθεροποίησης της κατάστασης στην ευρωζώνη (…) και οι επενδυτές μοιάζει να συνειδητοποιούν τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν από τη μεγάλη πλειονότητα των κρατών μελών», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός. «Πρέπει να αποφύγουμε κάθε θριαμβολογία και αντίθετα να ενισχύσουμε αυτή τη σταθεροποίηση με ισχυρές θεσμικές προόδους», πρόσθεσε.
 
Ο Γερμανός υπουργός δήλωσε επίσης, πως η κατάσταση μοιάζει να βελτιώνεται. «Είμαστε στο σωστό δρόμο, όμως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε ότι το χειρότερο βρίσκεται πίσω μας, το ελπίζω, όμως παραμένω επιφυλακτικός», τόνισε ο Σόιμπλε, παραπέμποντας για τον Μάρτιο την απόφαση για την επάρκεια ή όχι του ποσού των 500 δισ. ευρώ για τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης (ESM).
 
«Όχι» σε δάνειο – γέφυρα από την Ά. Μέρκελ
 
Την ίδια ώρα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ απέρριψε τα σενάρια που θέλουν την Ευρώπη να χορηγεί ένα προσωρινό δάνειο (bridging loan) στην Ελλάδα, στην περίπτωση που καθυστερήσουν οι διαπραγματεύσεις για το PSI. «Για εμένα, δεν τίθεται θέμα προσωρινού δανείου για την Ελλάδα εάν οι συζητήσεις για το PSI καθυστερήσουν», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ. Το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας πρέπει να έχει συμφωνηθεί έως το Μάρτιο, τόνισε.
 
Παράλληλα, η Μέρκελ απέρριψε και τις προτάσεις για αύξηση των κεφαλαίων του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης. Προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα του σημερινού fund και να τεθεί γρήγορα σε εφαρμογή ο μόνιμος διάδοχός του (EFSF), σημείωσε.
 
Υπενθυμίζεται ότι Ιταλία και Ισπανία ζήτησαν να διπλασιαστούν τα κεφάλαια του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης ESM στο 1 τρισ. ευρώ, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στα ευρωπαϊκά ομόλογα.
image  
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, πάλι, απηύθυνε έκκληση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες να τονώσουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης χρέους με την περαιτέρω ενίσχυση του ταμείου αρωγής και την έκδοση ευρωομολόγων. «Χρειαζόμαστε έναν μεγαλύτερο τείχος προστασίας», τόνισε στη διάρκεια συνεδρίου στο Βερολίνο. «Δίχως αυτό, χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, οι οποίες θεμελιωδώς είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα χρέη τους, θα μπορούσαν δυνητικά να εξωθηθούν σε μια κρίση ρευστότητας εξαιτίας του υπέρογκου κόστους χρηματοδότησης», δήλωσε.   
 
Στην ομιλία της, η Λαγκάρντ κάλεσε επίσης για την πραγματοποίηση βημάτων προς την κατεύθυνση της διασφάλισης ισχυρότερης οικονομικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη, καθώς και για τη λήψη μέτρων μεγαλύτερης συνοχής μεταξύ των 17 κρατών μελών. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται κινήσεις επιμερισμού της ανάληψης κινδύνου στο τραπεζικό σύστημα και ενίσχυσης της χρηματοοικονομικής εποπτείας. 
 
Επίσης, απευθυνόμενη στην πολιτική ηγεσία τόσο της Ευρώπης όσο και των ΗΠΑ κάλεσε για τη λήψη δραστικότερων μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης χρέους που μαστίζει τις οικονομίες τους. Ως μέρος της πολιτικής που θα μπορούσε να ακολουθηθεί στον τομέα αυτόν στην ευρωζώνη, η Λαγκάρντ κάλεσε για τη δημιουργία ενός φορέα ο οποίος θα είχε τη δυνατότητα συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών.

Αναφερόμενη ειδικά στην Ελλάδα, ζήτησε τη συμβολή όλων των εμπλεκομένων στην εξεύρεση μιας «βιώσιμης λύσης» σε ό,τι αφορά το χρέος της. Όπως ανέφερε, το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας πρέπει να λυθεί με τρόπο μακροπρόθεσμα βιώσιμο. «Αναμένω… από όλες τις πλευρές και όλους τους εταίρους να στοχεύουν σε μια βιώσιμη λύση για τη χώρα», σημείωσε, διευκρινίζοντας πως αυτό ισχύει τόσο για τον ιδιωτικό τομέα όσο και τα κράτη της ευρωζώνης και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). «Θέλουμε η χώρα να πάει καλύτερα και κάποια στιγμή να μπορέσει να ξαναβγεί στις αγορές και να μην εξαρτάται συνεχώς από εξωτερική βοήθεια», συμπλήρωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Διαβάστε επίσης: Σημαντικά κέρδη 5,09% στο ΧΑ