Λονδρέζικη ψυχρολουσία ένιωσε σήμερα το υπουργείο Τουρισμού, μετά την φρέσκια απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να μην συμπεριλάβει την Ελλάδα στους «πράσινους» προορισμούς για τους Βρετανούς τουρίστες.

Ads

Αν και είχαν καλλιεργηθεί ελπίδες ότι δημοφιλή τουριστικά μέρη -π.χ. ελληνικά και ισπανικά νησιά, Μάλτα- θα έμπαιναν σε «πράσινο» στάτους, ωστόσο η Αθήνα απογοητεύτηκε βλέποντας τη χώρα να παραμένει στην πορτοκαλί θέση στις βρετανικές προτιμήσεις. Μάλιστα, δεν επιβεβαιώθηκαν ούτε οι πληροφορίες που ήθελαν Κω, η Ρόδο, Σαντορίνη, Ζάκυνθο, Μύκονο και Κεφαλονιά να βρίσκονται στην πράσινη λίστα. Εις μάτην.

Πρόκειται για ένα βαρύ πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό και την οικονομία, καθώς οι Βρετανοί επισκέπτες αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής τουριστικής επισκεψιμότητας. Ενδεικτικά, το 2007, ήρθαν στη χώρα μας 2,610,000 Βρετανοί τουρίστες!

Μοναδική, ίσως ελπίδα του τουριστικού κλάδου -σε ότι αφορά τους Βρετανούς- είναι στην επόμενη αναθεώρηση της ταξιδιωτικής λίστας -τέλη Ιουνίου- η Ελλάδα να βγεί από το πορτοκαλί και να ταξινομηθεί στις πράσινες χώρες.

Ads

Τι σημαίνει που η Ελλάδα βρίσκεται στο «πράσινο»

Εάν έμπαινε η Ελλάδα στην πράσινη λίστα θα σήμαινε ότι οι τουρίστες που επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Ελλάδα θα χρειάζονταν ένα μόνο μοριακό διαγνωστικό τεστ πριν από την αναχώρηση και ένα ακόμα τεστ τη δεύτερη ημέρα μετά την άφιξή τους. Δεν θα υπήρχε η υποχρέωση δεύτερου τεστ μετά από την άφιξη, ούτε υποχρέωση καραντίνας.

Ωστόσο, τώρα που η Ελλάδα είναι στο πορτοκαλί, σημαίνει ότι οι Βρετανοί που επιστρέφουν στη χώρα τους από την Ελλάδα απαιτείται να κάνουν μοριακά τεστ πριν την αναχώρηση και τη δεύτερη και όγδοη ημέρα μετά από την άφιξη, μαζί με περίοδο απομόνωσης δέκα ημερών στο σπίτι.

Ακόμα, μπορεί κάποιος να «σπάει» την καραντίνα νωρίτερα εφόσον κάνει ένα πρόσθετο τεστ την πέμπτη ημέρα από την άφιξη στη Βρετανία.

Το φιάσκο Θεοχάρη

Υπενθυμίζεται ότι η ψυχρολουσία έρχεται μετά το πρόσφατο ταξίδι του υπουργού Τουρισμού Θεοχάρη στην Βρετανία για να προωθήσει τουριστικά την Ελλάδα. Βέβαια, η απογοητευτική εικόνα του Έλληνα υπουργού στη ραδιοφωνική εκπομπή του BBC «Hard Talk» και τον Στίβεν Σακούρμ ίσως να συντέλεσε στην άρνηση των Βρετανών να αναβαθμίσουν την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Ο δημοσιογράφος είχε ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση, σημειώνοντας «δώσατε υπερβολικά πολλές υποσχέσεις χωρίς να τις τηρήσετε». Ο Στίβεν Σακούρ διερωτήθηκε μήπως είναι πολύ νωρίς για να ανοίξει ο τουρισμός στην Ελλάδα, ενώ σχολίασε τους αργούς ρυθμούς των εμβολιασμών στη χώρα.  Όπως είχε πει «η Ελλάδα εμβολιάζει τους πολίτες με τους πιο αργούς ρυθμούς της Ευρώπης, όλοι στον κόσμο θα το δούν και θα αναρωτηθούν».

Ο Χάρης Θεοχάρης έσπευσε να επαναλάβει τον κυβερνητικό ισχυρισμό πως η Ελλάδα δεν βρίσκεται στους ουραγούς των εμβολιασμών. «Δεν είμαστε…», είπε ο υπουργός Τουρισμού. «Είστε στις 5 χειρότερες χώρες», του απάντησε ο δημοσιογράφος. «Όχι δεν είμαστε», επέμεινε ο κ. Θεοχάρης για να λάβει τη δεύτερη απάντηση από τον δημοσιογράφο: «Φοβάμαι πως αυτό λένε τα νουμερα».

Στη συνέχεια ο κ. Θεοχάρης παραδέχτηκε εμμέσως πως η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά στον πίνακα, υποστηρίζοντας ωστόσο πως έχει ένα περίπλοκο σύστημα που προβλέπει πως δεν προχωρούν οι εμβολιασμοί αν δεν έχουν διασφαλιστεί οι δεύτερες δόσεις.

Πάντως, παρά τις τελευταίες πληροφορίες για την εξέλιξη της πανδημίας, η λίστα των Βρετανών περιορίστηκε ακόμη περισσότερο, περιλαμβάνοντας και την Πορτογαλία, που ήταν από τα λίγα κράτη που κατάφεραν να μπουν στην πράσινη λίστα για λίγο, ενθαρρύνοντας αρκετούς Βρετανούς να κλείσουν τουριστικά πακέτα.