Ενόψει των Χριστουγέννων τα νέα μέτρα, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμα της Πέμπτης, επικεντρώνονται στους μη εμβολιασμένους πολίτες, οι οποίοι πλέον αποκλείονται από όλους τους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας (εστίαση, θέατρα, κινηματογράφοι, μουσεία, γήπεδα), καθώς δεν θα μπορούν πλέον να εισέρχονται ούτε με την επίδειξη αρνητικού τεστ.

Ads

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν».

Στις αγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, λαϊκές και ζαχαροπλαστεία), στα φαρμακεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (αστικές μετακινήσεις) είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και δεν απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού. Μπορούν δηλαδή να έχουν πρόσβαση εμβολιασμένοι, νοσήσαντες και ανεμβολίαστοι.

Στα μέσα μεταφοράς για τις υπεραστικές μετακινήσεις, στην εκπαίδευση, στους χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς), στις εκκλησίες, στο λιανεμπόριο στα κομμωτήρια και στους ανοικτούς χώρους εστίασης είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και θα γίνεται έλεγχος covid pass. Άρα πρόσβαση έχουν οι εμβολιασμένοι, οι νοσήσαντες και οι ανεμβολίαστοι με αρνητικό μοριακό ή rapid test.

Ads

Αναφορικά με τα νέα μέτρα που θα μπουν σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά, καθώς όπως υπογράμμισε δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη. «Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις».

image