Το σημαντικότερο επιχειρησιακό εργαλείο, IRIS 2.0, που προβλέπει σε πραγματικό χρόνο την εξάπλωση μιας φωτιάς δεν ενεργοποιήθηκε στην περίπτωση της Βαρυμπόμπης.

Ads

Παρά τις διαβεβαιώσεις Χρυσοχοΐδη ότι ήμασαταν «κατάλληλα προετοιμασμένοι», σύμφωνα με το ieidiseis.gr, το υπερσύγχρονο σύστημα IRIS 2.0 που μπορεί σε σχεδόν πραγματικό χρόνο από τη στιγμή που ξεσπάσει μια φωτιά να κάνει ανάλυση δεκάδων δεδομένων και να ενημερώσει την Πυροσβεστική για την πορεία της φωτιάς, παρέμεινε ανενεργό στην περίπτωση της Βαρυμπόμπης.

Επιπλέον, επειδή οι άνεμοι δεν ήταν ισχυροί (ΒΔ 4 μποφόρ) σύμφωνα με τους ειδικούς, έτσι όπως εξαπλώθηκε η φωτιά, όσοι επιχειρούσαν θα είχαν στα χέρια τους χάρτη ο οποίος θα τους έδειχνε πού και σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η φωτιά, η οποία σημειώστε δεν ήταν απλά δασική αλλά αστική μέσα σε μια πολύ πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Το iEidiseis, επικοινώνησε με τον Θοδωρή Γιάνναρο, Εντεταλμένο Ερευνητή του ΕΑΑ/ΙΕΠΒΑ ο οποίος είπε ότι «οι ριπές είναι κάτι στιγμιαίο, μπορεί να παίξουν έναν ρόλο αλλά δεν παίζουν τον κυρίαρχο ρόλο στην εξάπλωση της πυρκαγιάς. Δεν μπορείς να δικαιολογήσεις την εξάπλωση μίας πυρκαγιάς μόνο με τις ριπές» με τα δεδομένα που υπήρχαν στις 13:25 που ξέσπασε η φωτιά να είναι 4 μποφόρ ΒΔ ανέμων.

Ads

Σύμφωνα με τον κ. Γιάνναρο αυτό που πρέπει να δούμε στην Ελλάδα– το είδαμε στο Μάτι, στην Κινέττα, το είδαμε το 2007, είναι ότι έχουμε μία νέα πραγματικότητα.

«Κάποιες πυρκαγιές μπορούν να αναπτύξουν τεράστιο θερμικό φορτίο, να μεταβάλλουν πάρα πολύ τις μετεωρολογικές συνθήκες σε τοπική κλίμακα. Πρέπει να τα ξαναδούμε όλα αυτά, αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να τις αντιμετωπίσουμε. Όσο προσπαθούμε κάθε φορά να βρούμε μία αιτία που ξέφυγε μία πυρκαγιά, πχ ο στρατηγός άνεμος, δεν θα μπορέσουμε να τις αντιμετωπίσουμε» και συμπληρώνει.

«Ζούμε μία νέα πραγματικότητα στις δασικές πυρκαγιές. Είναι πολύ εντυπωσιακό ότι φέτος είναι η χρονιά που έχουμε τα περισσότερα εναέρια Μέσα – και καλά κάνουμε και τα έχουμε – αλλά κατά τα άλλα, είναι και η χρονιά στην οποία φαίνεται να κινούμαστε πάνω από το μέσο όρο της τελευταίας δωδεκαετίας (2008 – 2020) (σ.σ. σε πυρκαγιές)».

Το πολύτιμο εργαλείο που έμεινε στην άκρη

«Το Iris 2.0 δυστυχώς, παρότι έγινε πολύ σημαντική προσπάθεια μέσα στο χειμώνα, φέτος έχει χρησιμοποιηθεί μόλις τρεις φορές. Η ενεργοποίησή του δεν γίνεται από εμάς, γίνεται από το Πυροσβεστικό Σώμα. Για την πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη δεν ενεργοποιήθηκε. Έχει ενεργοποιηθεί για μία μικρή πυρκαγιά στην Ιστιαία, στην Αχαΐα και στον Έβρο. Αν ενεργοποιούνταν το Iris θα μπορούσε να δώσει μία εικόνα για το πώς θα εξαπλωθεί η φωτιά σε 20 λεπτά.».

Για την φωτιά στην Βαρυμπόμπη ο ερευνητής του Αστεροσκοπείου ανέφερε ότι είχε μία ιδιαιτερότητα. «Στις πρώτες φωτογραφίες που βγήκαν από την Πάρνηθα, η εξάπλωσή της ήταν σαν να ήταν από εγχειρίδιο. Αν έχεις ένα σημείο από όπου ξεκινάει η πυρκαγιά και δεν έχεις πολύ ισχυρούς ανέμους, η φωτιά αναπτύσσεται σε μία έλλειψη και η πορεία της δεν θα μπορούσε να είναι άλλη, τουλάχιστον τις πρώτες 1-2 ώρες».