Εκτός δωρεάν φιλοξενίας σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ), παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς μένουν ογδόντα τρεις χιλιάδες παιδιά,  σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

Ads

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, πρόκειται για  αριθμό – ρεκόρ απόρριψης αιτήσεων, καθώς “κόπηκαν” ένα στα τρία παιδιά.

Η ΕΕΤΑΑ είναι ο φορέας της αυτοδιοίκησης που συγκεντρώνει κάθε χρόνο τις αιτήσεις των γονέων, ελέγχει τα δικαιολογητικά και αποφασίζει τους δικαιούχους, δίνοντας στις οικογένειες τα σχετικά vouchers, στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» (λειτουργεί για 14η συνεχή χρονιά) και «Οικονομική στήριξη οικογενειών με παιδιά προσχολικής ηλικίας» (αφορά δημοσίους υπαλλήλους).

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χθες υπέβαλαν συνολικά αίτηση 181.419 μητέρες για 250.863 παιδιά. Μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης των ενστάσεων, έλαβαν voucher 167.100 παιδιά. Δηλαδή, οι αιτήσεις που αφορούσαν πάνω από 83.000 παιδιά απορρίφθηκαν.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των αιτήσεων που ήταν φέτος για 250.863 παιδιά, σημείωσε νέα αύξηση, καθώς το 2020 ήταν για 229.600 παιδιά, έναντι 172.197 του 2019. Πέρυσι, με την πρώτη ανακοίνωση έμεναν εκτός περίπου 65.000 παιδιά, ενώ το 2019 ήταν περίπου 17.000.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών, Σίμο Δανιηλίδη, που, ως αρμόδιος για την Κοινωνική Πολιτική της ΚΕΔΕ, παρακολουθεί το πρόγραμμα από το ξεκίνημά του, οι αιτήσεις θα μπορούσαν να είναι φέτος ακόμη περισσότερες, «πάνω από 300.000», όπως λέει, εάν το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής αιτήσεων δεν είχε μπλοκάρει λόγω προβλημάτων με το Taxis. Προσθέτει ότι θα πλησίαζαν και τις 350.000, εάν δεν είχε γίνει «το λάθος, αρχικά επί ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια επί Νέας Δημοκρατίας» τα τετράχρονα παιδιά να αποκλείονται από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Από τη μεριά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ, Σπ. Σπυρίδων, υποστηρίζει ότι ικανοποιήθηκαν όλες οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί και αφορούσαν βρεφικούς, παιδικούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς ολοκληρωμένης φροντίδας και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑΜΕΑ).

Με βάση τα παραπάνω, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, κατά την ΕΕΤΑΑ, οι απώλειες των αιτήσεων που απορρίφθηκαν αφορούν μόνο τις αιτήσεις για τα ΚΔΑΠ, δημοτικά και ιδιωτικά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ένταξη στα ΚΔΑΠ είχαν ζητήσει 113.877, αλλά ικανοποιήθηκαν τα 63.051. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, καταγράφονται 50.000 παιδιά εκτός δωρεάν φιλοξενίας. Πόθεν προκύπτουν τα υπόλοιπα, μέχρι τα 83.000;

Σύμφωνα με τον Σπ. Σπυρίδων, πρόκειται για αιτήσεις που απορρίφθηκαν, διότι δεν ήταν πλήρεις ή είχαν εισόδημα πάνω από το όριο. 

Από την άλλη, όπως επισημαίνει ο Σ. Δανιηλίδης αυτό συνέβη, διότι για τρίτη χρονιά η κυβέρνηση αποφάσισε να ξεκινήσει το πρόγραμμα με τον ίδιο προϋπολογισμό των 279 εκατομμυρίων ευρώ,. Πέρυσι, η κυβέρνηση έδωσε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρόσθετη στήριξη, ώστε να ενταχθούν περισσότερα παιδιά στα δημοτικά ΚΔΑΠ. Κατά τον κ. Σπυρίδωνα, αναμένεται και φέτος πρόσθετο κονδύλι 15 εκατ. και τότε θα ικανοποιηθούν οι αιτήσεις για ακόμη 10.000 παιδιά. Ο Σ. Δανιηλίδης μιλά για «φαύλο σύστημα» που ξεκίνησε το 2016 και πριμοδοτεί μέσω των vouchers τις ιδιωτικές δομές εις βάρος των δημοτικών. Οι δομές των δήμων, μειώνονται οδηγώντας σε απολύσεις, και πολλαπλασιάζονται οι ιδιωτικές, συνεχώς έκτοτε, επισημαίνει. Η κατάσταση κινδυνεύει να χειροτερεύσει, συμπληρώνει, μετά την τελευταία ΚΥΑ που ορίζει ότι δεν μπορεί να λειτουργεί δημοτικό ΚΔΑΠ σε σχολικό κτίριο, εάν σε αυτό στεγάζεται το απόγευμα έστω και ένα τμήμα ολοήμερης εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται ότι τα ΚΔΑΠ λειτουργούν τις απογευματινές ώρες, προσφέρουν διάφορα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης (ξένες γλώσσες, καλλιτεχνικά, γυμναστική κ.λπ.) και μπορεί να φιλοξενήσουν παιδιά από 5 έως 12 ετών.