Εκτός της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας τίθεται ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας, ενώ τη Δευτέρα (28 Νοεμβρίου) έχουν κληθεί για κατάθεση κεντρικά πρόσωπα του σκανδάλου των παρακολουθήσεων και ειδικότερα οι Γρ. Δημητριάδης, Γ. Λαβράνος, Φ. Μπίτζιος και Τ. Ντίλιαν.

Ads

Επίμαχο ζήτημα είναι το αν οι εργασίες θα καλυφθούν από το απόρρητο. Όλο το προηγούμενο διάστημα ο Κ. Τζαβάρας με δημόσιες δηλώσεις του έχει ταχθεί κατά της γραμμής του «απορρήτου» που έχει επιβάλει το Μαξίμου. Αυτό που προκαλούσε ανησυχία στην κυβέρνηση είναι πως ο βουλευτής της ΝΔ, μαζί με την Όλγα Κεφαλογιάννη που επίσης έχει διαφοροποιηθεί από την κυβερνητική γραμμή, θα μπορούσαν να αλλάξουν τους συσχετισμούς στην επικείμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. 

Οι συμμετέχοντες βουλευτές στην Επιτροπή είναι 19 και η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 10 βουλευτές. Άρα σε πιθανή διαφοροποίηση της Ο. Κεφαλογιάννη και του Κ. Τζαβάρα το κυβερνών κόμμα θα έμενε με 8 βουλευτές στους 19 και άρα θα έχανε τη δυνατότητα διαμόρφωσης και λήψης αποφάσεων. 

Υπενθυμίζεται πως ο Κ. Τζαβάρας, μιλώντας την Πέμπτη, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ανέφερε για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας πως «δεν μπορεί να έχει σχέση με απόρρητα». «Δεν μπορεί να τίθεται θέμα απορρήτου για μάρτυρες που καλούνται από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στο πλαίσιο της έρευνας ζητημάτων που αφορούν την διαφάνεια», τόνισε και πρόσθεσε: «από την στιγμή που δεν έρχεται στην συγκεκριμένη φάση κανένας υπουργός δεν τίθεται θέμα απορρήτου».

Ads

Από την κυβέρνηση διαρρέουν πως η αντικατάστασή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ήταν επιθυμία του ίδιου, ωστόσο συνεργάτες του Κώστα Τζαβάρα, οι οποίοι μίλησαν στην «Αυγή», ανέφεραν ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο βουλευτής της ΝΔ επί της ουσίας εξωθήθηκε στην αντικατάστασή του, καθώς από τη μία δεν επιθυμεί να δημιουργήσει πρόβλημα και από την άλλη δεν προτίθεται να αλλάξει τις απόψεις του. 

Η προσοχή πλέον στρέφεται στη στάση που θα τηρήσει η Όλγα Κεφαλογιάννη. Εάν διαφοροποιηθεί, η ΝΔ και πάλι δεν θα έχει πλειοψηφία, εκτός και αν με το κυβερνών κόμμα ταχθεί η Ελληνική Λύση, η οποία στις προηγούμενες συνεδριάσεις είχε συμπλεύσει με την υπόλοιπη αντιπολίτευση. Η δύναμη των κομμάτων στην 19μελή Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει ως εξής: 10 βουλευτές από ΝΔ, 5 από ΣΥΡΙΖΑ και 1 από ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25.