Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στις νότιες Κυκλάδες, με επίκεντρο τα Κουφονήσια, από τη συνεχιζόμενη παράνομη αλιευτική δραστηριότητα δυναμιτιστών και πεζοτρατών, όπως καταγγέλλει η οργάνωση «Αρχιπέλαγος».

Ads

 
Επιπλέον η οργάνωση καταγγέλλει δολιοφθορές στα αλιευτικά εργαλεία ψαράδων που αλιεύουν νόμιμα και που «τολμούν να διαμαρτυρηθούν» για την παράνομη αλιεία.  
 
Το «Αρχιπέλαγος» γνωστοποίησε τα ονόματα των ατόμων, τον τύπο των σκαφών, αλλά και τα σημεία που σημειώνεται η παράνομη αλιεία με δυναμίτιδα, ωστόσο, όπως σημειώνει η οργάνωση,  οι ενέργειες της αρμόδιας Λιμενικής αρχής δεν έχουν φέρει ως τώρα κανένα αποτέλεσμα.
 
Ηρακλειά, Σχοινούσα, Δονούσα, Αμοργός, Κέρος και Αντικέρι, είναι τα νησιά στα οποία δυναμιτιστές επιχειρούν διαρκώς αλιεία με εκρηκτικές ύλες, διοχετεύοντας στη συνέχεια τα παράνομα αλιεύματα στις αγορές των ΝΑ Κυκλάδων, ενώ, όπως καταγγέλλει η οργάνωση, τέσσερις πεζότρατες αλιεύουν καθημερινά μεγάλες ποσότητες ψαριών, κυρίως υπομεγεθών, τα οποία πωλούνται στη Νάξο και συχνά φτάνουν μέχρι τις ιχθυαγορές της Αθήνας και του Πειραιά.

Σημειώνεται πως πρόσφατα η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου στο πλαίσιο της έκθεσης για την παράνομη, λαθραία και άναρχη (ΠΛΑ) αλιεία ζήτησε τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.