Έκρηξη κρουσμάτων σε όλη την χώρα, ομολογία Χαρδαλιά για επιθετική έξαρση του κορονοϊού, και δραματική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σε τουλάχιστον πέντε πόλεις πέραν της Αττικής: Μπροστά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας που καλπάζει, η κυβέρνηση εμφανίζεται χωρίς σχέδιο, οι εισηγήσεις και οι αποφάσεις για νέα μέτρα είτε αυτοακυρώνονται είτε αλληλοσυγκρούονται και κρίσιμοι τομείς για την υγειονομική ασφάλεια των πολιτών παραμένουν ακάλυπτοι.

Ads

Η εκτόξευση των κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα, που έφτασαν την Τετάρτη τα 865, την ενισχύει τις προειδοποιήσεις των επιδημιολόγων ακόμη και για τετραψήφιο αριθμό ημερήσιων μολύνσεων εντός του Οκτωβρίου, και εγείρει προφανή ερωτήματα για τις αντοχές του συστήματος Υγείας εν όψει και του χειμώνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, πανελλαδικά υπάρχουν 5.185 άτομα με ενεργή λοίμωξη λόγω κορωνοϊού και 6.618 ιχνηλατημένες στενές επαφές τους σε κατ’ οίκον περιορισμό. Δηλαδή συνολικά 11.595 άτομα βρίσκονται σε καραντίνα – αριθμός ρεκόρ οκταμήνου.

Σήμερα το βράδυ, στην σύσκεψη της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας αναμένεται να εξεταστούν πιθανά νέα μέτρα για τουλάχιστον τρεις περιοχές όπου το επιδημιολογικό φορτίο χτυπά «κόκκινο» – την Καστοριά, την Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα, ενώ για αύριο ανακοινώθηκε νέα σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για αποφάσεις επί νέων μέτρων.

Ads

Οι διαρροές από το κυβερνητικό επιτελείο βάζουν στο τραπέζι από σενάρια για τοπικά lockdowns, έως απαγόρευση κυκλοφορίας την νύχτα, κλείσιμο της εστίασης ακόμη και πριν από τις 12, έως και «λουκέτα» στις πλατείες.

Οι μισές κυβερνητικές πηγές όμως διαψεύδουν τις… άλλες μισές ως προς το εύρος και το περιεχόμενο των μέτρων, ενώ το μόνο δεδομένο μέχρι στιγμής είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποτραπεί γενικό lockdown αλλά και «σφράγισμα» της εστίασης όπου τα οικονομικά στοιχεία είναι δραματικά.

Τα σημερινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, άλλωστε, που έδειξαν απώλειες τουριστικών εσόδων 2,7 δις ευρώ τον Αύγουστο και 10,5 δις στο οκτάμηνο, ήταν το τελευταίο σοκ για την κυβέρνηση που κρίνει απαγορευτική οποιαδήποτε κίνηση για καθολικό κλείσιμο της οικονομίας.

Τούτων δοθέντων το βασικό σενάριο που δείχνει να προκρίνεται αυτή την στιγμή είναι η καθολική χρήση μάσκας, σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση δείχνει έτοιμη να προσφύγει και πάλι στην συνήθη και προσφιλή της μέθοδο της διαχείρισης της κρίσης δια της επικοινωνίας, σχεδιάζοντας και νέο διάγγελμα του πρωθυπουργού – ένα διάγγελμα, που θα εστιάσει και πάλι στην σημασία της περίφημης «ατομικής ευθύνης». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το μήνυμα που εκπέμπεται σταθερά από το Μαξίμου είναι ότι αποτελεί πεποίθηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως το ζήτημα δεν είναι η λήψη νέων μέτρων αλλά η τήρηση των υφιστάμενων.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να κλιμακωθεί και η στοχοποίηση των νέων ως υπεύθυνων για την διασπορά του ιού και ανεύθυνων έναντι των πιο ηλικιωμένων. Στον αντίποδα όμως, καμία ουσιώδης κίνηση ή μέτρο δεν διαφαίνεται και δεν σχεδιάζεται από την κυβέρνηση σε βασικές εστίες υπερμετάδοσης του ιού, όπως είναι τα μέσα μεταφοράς αλλά και τα εργοστάσια όπου τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται αλλαπέλληλα clusters της πανδημίας.

Υπό αυτή το κλίμα, μπορεί να έχει και το δικό της ιδιαίτερο νόημα η ανάρτηση που έκανε το απόγευμα και ο καθηγητής του LSE Hλίας Μόσιαλος, προειδοποιώντας για νέα έκρηξη κρουσμάτων και καλώντας άπαντες να δείξουν προσοχή: «Είναι πιθανό», έγραψε, «να ανακοινωθεί μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων σήμερα. Χρειάζεται επομένως μεγάλη προσοχή.

Πολιτεία, κοινωνικοί φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς των εργαζομένων και των εργοδοτών και οι πολίτες πρέπει συντονισμένα να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Χρειάζεται πιο αυστηρή εφαρμογή των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, και επέκταση τους όπου αυτό είναι αναγκαίο ανάλογα με την επίπτωση της πανδημίας σε διάφορες περιοχές της χώρας. Επίσης μηδενική ανοχή στη διασπορά ψευδών ειδήσεων».