Στα χέρια της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως βρίσκονται πλέον οι τύχες των 1.750 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας, που απορρίφθηκαν από τους πίνακες του ΑΣΕΠ για την Ειδική Αγωγή λόγω ενός μπερδέματος που προέκυψε με το ηλεκτρονικό παράβολο των 3 ευρώ.

Ads

Ακόμη και άνθρωποι που βρίσκονται πολύ ψηλά στον πίνακα των αναπληρωτών σήμερα αποκλείονται ουσιαστικά από τους 4.500 διορισμούς στην Ειδική Αγωγή – όταν αυτοί δρομολογηθούν – αλλά και πετάγονται εκτός πινάκων αναπληρωτών για τρία ολόκληρα χρόνια, αφού ο τελικός ενιαίος πίνακας που θα καταρτιστεί θα κλειδώσει για την επόμενη τριετία.

Εκπαιδευτικοί με πολυετή προϋπηρεσία, που επί ολόκληρες δεκαετίες όργωναν την Ελλάδα με μια βαλίτσα στο χέρι, άνθρωποι με πτυχία, μεταπτυχιακά και ένα σωρό από σεμινάρια και εκπαιδεύσεις, έρχονται σήμερα αντιμέτωποι με την ανεργία για… 3 ευρώ!

Τι έχει γίνει: Φέτος, πρώτη φορά, οι αναπληρωτές της Ειδικής Αγωγής κλήθηκαν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους, που συνοδεύονταν και από την πληρωμή ενός ηλεκτρονικού παραβόλου της τάξης των 3 ευρώ.

Ads

Οι ασαφείς οδηγίες σχετικά με την έκδοση και πληρωμή του εν λόγω παραβόλου οδήγησε αρκετές χιλιάδες εκπαιδευτικών να θεωρήσουν ότι η πληρωμή του παραβόλου είχε δρομολογηθεί κανονικά, αφού η αίτησή τους ήταν ενεργή και υποβλήθηκε με επιτυχία.

Ωστόσο, μία δυσάρεστη έκπληξη τους περίμενε στις 20 Νοεμβρίου που ανακοινώθηκαν οι προσωρινοί πίνακες του ΑΣΕΠ για την Ειδική Αγωγή (3ΕΑ/2019), οπότε και διαπίστωσαν ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στον εν λόγω πίνακα, αλλά στον πίνακα των απορριφθέντων.

Ούτε ως αναπληρωτές

«Ουδέποτε λάβαμε ειδοποίηση εκκρεμότητας πληρωμής του παραβόλου, ενώ οι αιτήσεις μας εγκρίθηκαν κανονικά, γεγονός το οποίο μας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι και το παράβολο έχει πληρωθεί και η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί κανονικά. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, ενώ τηρούμε όλα τα απαραίτητα προσόντα, βρισκόμαστε εκτός πινάκων, κινδυνεύουμε μετά από πολλά χρόνια εργασίας να αποκλειστούμε από τους 4.500 διορισμούς στην Ειδική Αγωγή και να μείνουμε άνεργοι για τα επόμενα τρία χρόνια, καθώς οι πίνακες είναι κλειδωμένοι και δεν μπορούμε να δουλέψουμε ούτε ως αναπληρωτές. Πρόκειται για κατάφωρη αδικία. Κι όλα αυτά για τη μη καταβολή του παραβόλου των τρία ευρώ, που σε καμία περίπτωση δεν έγινε με δόλο» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Ε.Τ., αναπληρώτρια καθηγήτρια Φυσικής που επί 11 χρόνια έχει προσφέρει υπηρεσίες στο δημόσιο σχολείο με τεράστιο προσωπικό κόστος και κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, όπως και χιλιάδες ακόμη αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Ηλία Κολλύρη, το παράβολο δεν θεωρείται ουσιαστικό δικαιολογητικό για τον διορισμό, συνεπώς η μη καταβολή του «ιδίως υπό συνθήκες πλάνης» δεν πρέπει να οδηγήσει σε απόρριψη των αιτήσεων.

Ο δικηγόρος τονίζει παράλληλα ότι αν το ΑΣΕΠ δεν αποδεχθεί στο πλαίσιο της αναλογικότητας τις ενστάσεις που θα γίνουν, τότε «επιβάλλεται να διεκδικηθεί η υπόθεση δικαστικώς στο Ακυρωτικό Εφετείο στα πλαίσια ομαδικής προσφυγής εντός 60ήμερης προθεσμίας μετά την έκδοση των οριστικών πινάκων, γιατί η αρχή της τυπικότητας της διαδικασίας δεν μπορεί να εξικνείται μέχρι του σημείου της τυπολατρίας σε βάρος της αξιοκρατίας».

Ενστάσεις, αντιδράσεις

Συνάντηση για την επίλυση του ζητήματος πραγματοποίησε προχθές το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) με τη διοίκηση του ΑΣΕΠ. Από τη συζήτηση προέκυψε ότι θετική έκβαση μπορεί να υπάρξει μόνο αν η υπουργός Παιδείας προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση, η οποία να δίνει τη δυνατότητα να πληρωθεί ακόμη και εκπρόθεσμα το παράβολο των τριών ευρώ, ώστε να μπορέσει και το ΑΣΕΠ να κινηθεί με βάση το νέο νομικό πλαίσιο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ένσταση ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του ΑΣΕΠ μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου 2019.

Σχετική ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, την οποία συνυπογράφουν ο αρμόδιος τομεάρχης Παιδείας και βουλευτής Α΄ Αθήνας, Νίκος Φίλης, καθώς και 29 ακόμα βουλευτές του κόμματος.

Μετά την ερώτηση 31 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ερώτηση για το ίδιο ζήτημα προς την υπουργό Παιδείας και τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών κατέθεσε και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλειος – Πέτρος Ν. Σπανάκης, ενώ επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε χθες και η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών