Τηλεφωνική επικοινωνία με τους Γιούνκερ, Σόιμπλε και Ρεν στους οποίους παρουσίασε το νέο πολιτικό πλαίσιο 10 σημείων – στο οποίο αναφέρθηκε χθες στη Βουλή – είχε ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος. Εν τω μεταξύ, αφαιρέθηκε από την ατζέντα του προσεχούς Eurogroup, το ζήτημα εκταμίευσης της 6ης δόσης του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα. Το Eurogroup θα συγκληθεί τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, ωστόσο, η έκτη δόση φαίνεται πως μένει εκτός, λόγω των πολιτικών διεργασιών στη χώρα. Την ίδια ώρα, ο κ. Βενιζέλος εκτιμά πως τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν έως το Δεκέμβριο, «υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν καταλήψεις και “λευκές” απεργίες».

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Mega, ένας ακόμη παράγοντας για την «έξωση» της έκτης δόσης από την ατζέντα του Eurogroup, είναι ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει καταστήσει σαφές το τι θα πράξει το Εκτελεστικό του Συμβούλιο αναφορικά με την εκταμίευση των 2,2 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στη συμμετοχής του ΔΝΤ στο μηχανισμό στήριξης.

Η απόφαση της εξαίρεσης του ελληνικού θέματος από την ατζέντα του Eurogroup συμπίπτει με σημερινό της δημοσίευμα της Wall Street Journal σύμφωνα με το οποίο οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη ενισχύουν τις ενέργειες αντιστάθμισης κινδύνου για την έκθεσή τους στην Ελλάδα.

Το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, σε σχετική ανακοίνωσή του με αφορμή τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, αναφέρει πως από το συμβούλιο Eurogroup της 21ης Οκτωβρίου έχει ήδη αποφασιστεί η εκταμίευση της 6ης δόσης και για τον λόγο αυτόν το συγκεκριμένο θέμα δεν θα περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, καθώς τυπικά δεν απαιτείται νέα απόφαση. Επί της ουσίας, όμως, προϋπόθεση για την εκταμίευση αποτελεί η ύπαρξη μιας σαφούς και σταθερής πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα.

Ads

Το υπουργείο προσθέτει ότι η εκταμίευση της 6ης δόσης προϋποθέτει, βεβαίως, και σχετική απόφαση του ΔΝΤ, η οποία, ούτως ή άλλως, ήταν προγραμματισμένη να ληφθεί μετά την ολοκλήρωση των προκαταβολικών δράσεων, τις οποίες πρέπει να ολοκληρώσει η Eλλάδα πριν τις 15 Δεκεμβρίου.

Το σχέδιο των 10 σημείων

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον αρμόδιο επίτροπο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν και τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφανγκ Σόιμπλε είχε σήμερα Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευαγ. Βενιζέλος.

Στις συνομιλίες αυτές ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε το σχέδιο των 10 σημείων που ανέλυσε την Πέμπτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και την Ολομέλεια της Βουλής.

Ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ο κ. Βενιζέλος τόνισε στους συνομιλητές του ότι στόχος είναι να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η Κυβέρνηση, όχι για να συνεχίσει με μόνη τη στήριξη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά για να επιδιωχθεί και να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση και συνεργασία προς όφελος της χώρας, με το σχηματισμό αντίστοιχης κυβέρνησης.

Στόχος, όπως υποστηρίζει, είναι να διασφαλιστεί η ολοκλήρωση των διαδικασιών εφαρμογής της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου, που θωρακίζει την Ελλάδα, κατοχυρώνει τη θέση της μέσα στην Ευρωζώνη.

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι οι συζητήσεις που είχε σήμερα ο κ. Βενιζέλος έχουν ιδιαίτερη σημασία ενόψει του γεγονότος ότι την προσεχή Δευτέρα υπάρχει προγραμματισμένη Σύνοδος του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Είναι συνεπώς προφανές ότι τη Δευτέρα, η Ελλάδα  πρέπει να μπορεί να εκπροσωπηθεί  έγκυρα στο Εurogroup και να παρουσιάσει τις πολιτικές εγγυήσεις που είναι αναγκαίες για την εμπρόθεσμη εκταμίευση της 6ης δόσης, ύψους 8 δις ευρώ,  καθώς και για τη συνέχιση των διαδικασιών εφαρμογής της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου, ώστε να μπορεί να καταβληθούν, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, τα ποσά που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του PSI και την επανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και η  πρώτη δόση του νέου προγράμματος» επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.
 
«Μέχρι το Δεκέμβριο επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα»
 
Στο μεταξύ, σε συζήτηση για την πορεία της χώρας και τα προς επίλυση ζητήματα που είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο εντευκτήριο των βουλευτών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ανέφερε πως τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν μέχρι τον Δεκέμβριο, «υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν έσοδα και δεν θα σημειώνονται “λευκές” απεργίες, απεργίες ή καταλήψεις».
 
Συνομιλώντας με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Τ. Ρήγα, Χ. Μαγκούφη, Μ. Παντούλα, Ν. Τσώνη, Θ. Οικονόμου, Γ. Βλατή, Ο. Φαρμάκη και Α. Χατζηοσμάν, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι έχουμε μπροστά μας τη συμφωνία για την δανειακή σύμβαση, τον προϋπολογισμό, τη διαδικασία του PSI, και την εκταμίευση της 6ης δόσης.