Η “αποκατάσταση της νομιμότητας” στην ΕΡΤ, σύμφωνα με την έκφραση που χρησιμοποιεί το Μέγαρο Μαξίμου, είναι μια ατζέντα προσφορότερη για την κυβέρνηση από τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους της Τρόικας που οδηγούν σε τοίχο. Σήμερα είναι μέρα πλειστηριασμών (το θέμα αυτό θα κυριαρχήσει στη συνάντηση με τον Κ. Χατζηδάκη) και αύριο είναι μέρα απολύσεων (κεντρικό ζήτημα στη συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη). Και στα δύο αυτά ζητήματα οι απεσταλμένοι των πιστωτών εμφανίζονται άτεγκτοι και απολύτως αδιάφοροι για τον κοινωνικό αντίκτυπο που θα έχουν αποφάσεις για αναγκαστικές εξώσεις οικογενειών με κόκκινο στεγαστικό δάνειο και για “σκούπα” δημοσίων υπαλλήλων σε μια συγκυρία στην οποία δεν μπορεί κανείς να βρει δουλειά στον ιδιωτικό τομέα. Της Αγγελικής Σπανού

Ads

Κυβερνητικές πηγές αφήνουν ανοιχτό το αν και πότε θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός με τους Π.Τόμσεν, Κλ. Μαζούχ και Μ. Μορς στο Μέγαρο Μαξίμου και εννούν ότι αν δεν διαφαίνεται συνολική συμφωνία το ραντεβού θα μένει εκκρεμές. Ηταν μια δυσάρεστη έκπληξη για τους κυβερνητικούς εταίρους ότι οι ελεγκτές της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής, όχι μόνο δεν κάνουν ένα βήμα πίσω, σε ό,τι αφορά στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης του 1,1 δισ ευρώ που παραμένει στον αέρα, αλλά επιπλέον διευρύνουν τη βεντάλια των απαιτήσεών τους σαν να απολαμβάνουν τη δυσκολία που προκαλούν στους συνομιλητές τους. Είναι ενδεικτικό, για παράδειγμα, ότι βιάζονται για την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση ξανά στο 23%, ενώ η νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση ισχύει μέχρι το τέλος του χρόνου. Θέλουν, δηλαδή, να μετηρθούν τώρα τα αποτελέσματα και όχι σε δύο μήνες προκειμένου να κριθεί ότι το μέτρο απέτυχε και να γίνει η επιστροφή στο status quo ante. Αυτά, ενώ με διαρροές γινόταν γνωστό ότι το οικονομικό επιτελείο θα ζητούσε μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Το ασφαλιστικό έχει ανοίξει για τα καλά, με την Τρόικα να μην αποδέχεται το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και να ζητά κατάργηση των πρόωρων και μείωση των συντάξεων των λεγόμενων “ευγενών ταμείων”, παράλληλα με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων.

Η συζήτηση για το δημοσιονομικό κενό του 2014 δεν έχει καν ξεκινήσει, αλλά είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση αναφέρεται σε κενό 500 εκ ευρώ και η άλλη πλευρά σε ποσό μεταξύ 2,5 και 2,9 δισ ευρώ. Ακόμη και αν ο συμβιβασμός βρεθεί κάπου στη μέση δεν μπορεί εύκολα να γίνει κατανοητό πώς θα κλείσει η τρύπα χωρίς νέα οριζόντια μέτρα, εκτός αν οι ακόμη περισσότερες απολύσεις ονομαστούν “διαρθρωτικό” ή “στοχευμένο” μέτρο.

Ads

Η άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να βρεθεί συμφωνία για την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ που αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά τάσσεται υπέρ της εκκαθάρισης εν λειτουργία με συρρίκνωση βέβαια, ώστε να μείνει το ένα τρίτο του προσωπικού (οι εργαζόμενοι είναι 2.200) κα το σχέδιό της θα περιληφθεί σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Ομως, δεν μπορεί να βρει λύση μέσω ΠΝΠ για τον ενιαίο φόρο ακινήτων όπου το αδιέξοδο είναι πλήρες αφού χθες απέβη άκαρπη η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν πολλές αντιδράσεις μεταξύ βουλευτών της συμπολίτευσης, αρκετοί δηλώνουν ήδη ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν αν δεν γίνουν δεκτές οι θέσεις τους, ο Βύρων Πολύδωρας προειδοποιεί τους κυβερνώντες να μην τον θεωρούν δεδομένου (με συνέντευξή του στα “Επίκαιρα”) ενώ οκτώ βουλευτές της ΝΔ έστειλαν επιστολή προς την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ ζητώντας να γίνει διαπραγμάτευση για την επαναφορά της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στα προ της εξίσωσης του ΕΦΚ επίπεδα.

Μέσα στη βαβούρα χάθηκε μια συνταρακτική καταγγελία του Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) χθες στο ευρωκοινοβούλιο, όταν είπε ότι η αποτυχία σε μεταρρυθμίσεις ή το να κρατάς κλειστές τις αγορές επαγγελμάτων, προϊόντων και υπηρεσιών «είναι σαν να προστατεύεις τους πλούσιους και κάποιους επιχειρηματίες». Είπε επίσης, πάλι καταγγελτικά, πως αυτό που πραγματικά υπονομεύει την κοινωνική σταθερότητα είναι η φοροδιαφυγή.

Ο Κλάους Μαζούχ είναι ο ένας από τους τρεις του κλιμακίου της Τρόικας για τους οποίους tovima.gr φωνάζει σήμερα “Πάρτε τους από δω!”. Αυτό λένε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ Ειδικού Συνεργάτη, στελέχη της διοίκησης που άκουσαν χθες τον Πωλ Τόμσεν στη σύσκεψη  να επιτιμά συλλήβδην πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες λέγοντας χαρακτηριστικά «Μην λέτε εκεί έξω ότι δεν θα πάρετε μέτρα,γιατί απλά θα τα πάρετε».