Φωτιά συνεχίζουν να παίρνουν οι φωτιές των προϊόντων γεγονός που αποτυπώνεται στα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου.

Ads

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τον Σεπτέμβριο κατέγραψε νέα άνοδο στο 12,1% μετά από δύο μήνες μικρής αποκλιμάκωσης των τιμών.

Συγκεκριμένα ο πληθωρισμός είχε καταγραφεί στο 11,2% τον Αύγουστο και 11,3% τον Ιούλιο από 11,6% τον Ιούνιο. Τα στοιχεία της Eurostat προμηνύουν νέα άνοδο του πληθωρισμού και στα στοιχεία που καταγράφει η  ΕΛΣΤΑΤ και θα ανακοινωθούν στις αρχές Οκτωβρίου.

Διψήφιο είναι το ποσοστό και για τον ετήσιο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο, εξαιτίας κυρίως της αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Ads

Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης καταγράφει νέο ιστορικό ρεκόρ καθώς έφτασε στο 10% τον Σεπτέμβριο από 9,1% τον Αύγουστο, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Eurostat.

Το κόστος της ενέργειας εμφανίζει τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο με αύξηση  40,8% σε σύγκριση με 38,6% τον Αύγουστο, και ακολουθούν τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό με 11,8% σε σύγκριση με 10,6% τον Αύγουστο, τα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας με 5,6% σε σύγκριση με 5,1% τον Αύγουστο και οι υπηρεσίες με 4,3% σε σύγκριση με 3,8% τον Αύγουστο.

Αχτσιόγλου – Χαρίτσης:  Η έκρηξη ακρίβειας διαλύει το κυβερνητικό success story

Οι τομεάρχες Οικονομικών και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης σχολίασαν τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ υπογραμμίζοντας ότι το ποσοστό του πληθωρισμού είναι σταθερά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Οι Αχτσιόγλου και Χαρίτσης, επισημαίνουν ακόμα ότι σύμφωνα με την  Eurostat, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις 4 χώρες της ΕΕ όπου το ποσοστό πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας αυξήθηκε μεταξύ 2019 – 2021.

«Ενώ τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι τα ασθενέστερα νοικοκυριά ξοδεύουν το 80% του εισοδήματος σε ενοίκιο και τρόφιμα, ήδη από το 2021. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται πεισματικά να μειώσει έμμεσους φόρους σε τρόφιμα και καύσιμα», σημειώνουν οι τομεάρχες Οικονομικών και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Απέναντι στο τσουνάμι των ανατιμήσεων σε ενέργεια και τρόφιμα που οδηγεί σε απόγνωση εργαζόμενους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η κυβέρνηση επιμένει στην επιδότηση της αισχροκέρδειας», σημειώνουν και καταλήγουν: «Η ελληνική κοινωνία δεν έχει άλλα περιθώρια. Μόνη λύση μια προοδευτική κυβέρνηση που θα προστατεύσει την κοινωνία και θα συγκρουστεί με τον πυρήνα της ακρίβειας».